Inca trei dintre companiile lui Firea sunt lichidate de Nicusor Dan. La Cimitire au fost pierderi de 5 milioane de euro, dar s-au luat salarii consistente

news

Proiecte de hotarare privind lichidarea companiilor municipale Cimitire Bucuresti SA si Tehnologia Informatiei Bucuresti SA si demararea procedurii de insolventa pentru Paza si Securitate Bucuresti SA vor fi dezbatute in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) din 2 august.

Doua dintre proiectele de hotarare prevad ca Municipiul Bucuresti, prin CGMB, in calitate de actionar majoritar al companiilor municipale Cimitire Bucuresti SA si Tehnologia Informatiei Bucuresti SA aproba dizolvarea si lichidarea acestor societati, informeaza Agerpres.

Ulterior aprobarii dizolvarii societatilor in Adunarile Generale ale Actionarilor, Consiliile de Administratie selecteaza lichidatorii.

In referatele de aprobare ale celor doua proiecte sunt oferite date privind situatia financiara a companiilor.

* Compania Municipala Cimitire Bucuresti (CMCB) SA nu a inregistrat venituri in 2018, iar in exercitiile financiare 2018, 2019, 2020 a avut o pierdere cumulata de 19.837.846 de lei. Fondul de salarii in 2020 a fost de 8.049.052 de lei. In acelasi timp, Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) a executat in 2020 cheltuieli de personal de 21.329.000 de lei si cheltuieli bugetare totale de 46.432.000 de lei. Cheltuielile cu salariile au o pondere de 47% din capitalul social al CMCB, constituit din fonduri publice.

„Dovada ca infiintarea societatii Compania Municipala Cimitire Bucuresti SA nu a fost si nu este o solutie oportuna si benefica pentru municipalitate consta in datele despre functionarea concreta a acesteia, aceasta fiind in prezent la limita insolventei, respectiv a falimentului. (…) ACCU are acelasi domeniu de activitate ca CMCB SA, prestand acelasi tip de serviciu public, dar in fapt, prin dublarea organigramelor si a bugetelor celor doua entitati, (…) se creste in mod inutil nivelul cheltuielilor publice”, arata referatul de aprobare.

* Compania Municipala Tehnologia Informatiei Bucuresti SA nu a reusit sa indeplineasca suficiente contracte din domeniul de activitate, care este unul dintre cele mai dezvoltate din Capitala, dovada fiind situatiile financiare la finalul tuturor anilor de la infiintarea societatii, ce reflecta pierderi (circa 1,4 milioane de lei in 2018, aproximativ 4 milioane de lei in 2019 si circa 357.000 de lei in 2020).

Mai mult, asa cum reiese si din raportul auditorului extern pentru anul 2020, societatea este supusa unor riscuri privind posibilitatea continuarii activitatii din cauza unor procese pe rol impotriva sa, a pandemiei provocate de COVID-19 si situatiei financiare in care se afla compania la finalul anului 2020.

Pe de alta parte, consilierii municipali vor lua o decizie privind proiectul de hotarare care prevede ca Municipiul Bucuresti, prin CGMB, in calitate de actionar majoritar al Companiei Municipale Paza si Securitate Bucuresti SA, aproba demararea procedurii de insolventa, prin procedura simplificata, a acestei societati.

Se acorda un mandat expres reprezentantilor Municipiului Bucuresti, prin CGMB, in Adunarea Generala a Actionarilor societatii pentru convocarea Adunarii Generate a Actionarilor companiei municipale in vederea aprobarii demararii procedurii de insolventa, prin procedura simplificata.

Conform raportului de specialitate, printr-o adresa din 28 aprilie, directorul general al Companiei Municipale Paza si Securitate Bucuresti SA a informat Consiliul de Administratie cu privire la situatia economico-financiara a companiei, concluzia fiind ca, din cauza datoriilor acumulate, „a salariilor foarte mari date cu usurinta unui personal TESA supradimensionat” inca de la inceput, din cauza imposibilitatii de a incheia noi contracte sau de prelungire a celor existente, singura solutie ramane solicitarea intrarii in procedura de insolventa.

Mai mult despre: ,

Comentarii: