Incalzirea globala: Oamenii de stiinta au descoperit ca Antarctica a pierdut 8.000 de tone de gheata incepand cu anul 1997

externe

antarctica, schimbari climatice

Mai mult de 40% din platformele de gheata din Antarctica s-au micsorat din 1997, iar aproape jumatate dintre ele nu prezinta „niciun semn de refacere”, a constatat un studiu, care face legatura intre aceasta schimbare si degradarea climei, relateaza The Guardian.

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Leeds au calculat ca 67 de mii de tone de gheata au fost pierdute in vestul continentului, in timp ce 59 de mii de tone au fost adaugate in est intre 1997 si 2021, rezultand o pierdere neta de 8 mii de tone.

Apa calda din partea vestica a Antarcticii a topit gheata, in timp ce in est, platformele de gheata fie au ramas la fel, fie au crescut, deoarece apa este mai rece acolo.

Platourile de gheata se afla la capatul ghetarilor si incetinesc rata de curgere a acestora in mare. Atunci cand platourile se micsoreaza, ghetarii elibereaza cantitati mai mari de apa dulce in mare, ceea ce poate perturba curentii din Oceanul Sudic.

Dr. Benjamin Davison, expert in observarea Pamantului si conducatorul studiului, a declarat: „Exista o imagine mixta a deteriorarii banchizei, iar acest lucru are legatura cu temperatura oceanului si curentii oceanici din jurul Antarcticii”.

„Jumatatea vestica este expusa la apa calda, care poate eroda rapid platformele de gheata, in timp ce o mare parte din Antarctica de Est este in prezent protejata de apa calda din apropiere de o banda de apa rece pe coasta”, a mai spus el.

Oamenii de stiinta au masurat schimbarile de la an la an ale ghetii folosind sateliti care pot scana prin norii grosi in timpul noptilor polare lungi.

Cercetatorii au analizat peste 100.000 de imagini luate din spatiu pentru a afla starea de sanatate a banchizelor de gheata, care pot avea efecte in lant asupra restului globului, si si-au publicat concluziile in revista Scientific Advances.

Cantitatea estimata de 67 de milioane de tone de apa dulce eliberata in ocean pe o perioada de 25 de ani afecteaza curentii oceanici care transporta caldura si nutrienti in intreaga lume.

Davison a declarat: „Ne asteptam ca majoritatea platourilor de gheata sa treaca prin cicluri de contractie rapida, dar de scurta durata, apoi sa creasca din nou incet. In schimb, observam ca aproape jumatate dintre ele se micsoreaza fara niciun semn de revenire”.

Luna trecuta, un studiu a constatat ca Antarctica ar putea sa se incalzeasca de aproape doua ori mai rapid decat restul lumii si mai repede decat prevad modelele de criza climatica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: