Incepe sa-i usture la buzunare. Veniturile Gazprom s-au redus cu 30% fata de anul trecut: „Gazprom se sinucide efectiv in Europa”

analize

Kremlin

Profitul net al Gazprom, calculat conform standardelor de contabilitate din Rusia (RAS), a scazut cu aproximativ 7% anul trecut, la 695,6 miliarde de ruble (7,51 miliarde de dolari), a informat compania energetica de stat, transmite Reuters.

Profitul nu include rezultatele financiare ale subsidiarelor. De asemenea, veniturile Gazprom s-au redus cu aproape 30% anul trecut, la 5.620 miliarde de ruble.

Livrarile de haze rusesti dispar din Europa si sunt inlocuite de alternative care anterior erau prezentate ca fiind neatractive. Potrivit celor mai recente date Eurostat, in ceea ce priveste gazele naturale transportate in UE prin gazoducte in trimestrul al treilea din 2023, nu mai putin de 48,6% au sosit din Norvegia, 17,8% din Algeria, 16% din Rusia, 10,5% din Marea Britanie (care a importat GNL din Norvegia) si 5,9% din Azerbaidjan.

Cota Rusiei pe piata energetica din Uniunea Europeana a scazut de la 14,5% in trimestrul al treilea din 2022 la 6,5% in aceeasi perioada din 2023.

Presedintele Vladimir Putin a semnat in noiembrie o lege care prevede cresterea taxelor pentru producatorii de gaze, Gazprom fiind cel mai afectat. Scopul este de a creste veniturile bugetare afectate de sanctiuni si de invazie, dupa ce a reinstaurat prima de combustibil in Rusia din cauza crizei combustibililor. Printre altele, din acest motiv, Gazprom a fost nevoita sa isi reduca programul de investitii pentru 2024 cu aproximativ 20%, pana la 1.570 de miliarde de ruble.

Pe termen lung, Rusia va inceta sa mai fie un furnizor important de resurse energetice pentru Europa, arata o analiza New Eastern Europe. Dupa cum o demonstreaza scaderea veniturilor Kremlinului, acesta nu va reusi sa gaseasca o alternativa reala la Europa nici in Asia. Ponderea veniturilor provenite din vanzarea de gaze si petrol in bugetul Rusiei a fost cea mai mica din ultimii 16 ani. Ea a scazut chiar si cu 15 puncte procentuale in perioada ianuarie-septembrie 2023. In termeni absoluti, a scazut de 1,5 ori.

Veniturile Rusiei din vanzarea de hidrocarburi in perioada analizata s-au ridicat la 5,58 trilioane de ruble, dupa o scadere de 2,9 trilioane. Sanctiunile sunt lente, dar corecte. Daca vor deveni si mai stricte, ele nu vor face decat sa adanceasca problemele rusilor. Aceste probleme se vad cel mai bine in faptul ca Gazprom se sinucide efectiv in Europa, asa cum reiese din date, in ciuda incercarilor de a ascunde cifrele de catre Kremlin. In loc sa inghete Europa ca in videoclipurile de propaganda din 2022, in ultimele douasprezece luni Gazprom a trebuit sa isi reduca dramatic afacerile in Asia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: