Increderea rusilor in armata scade pe masura ce razboiul din Ucraina se prelungeste – sondaj

externe

parada

Moscova a promis o victorie rapida in Ucraina. Aproape doi ani mai tarziu, nu se intrevede niciun sfarsit al luptelor, relateaza Euronews.

Increderea populatiei ruse in armata lor a scazut, desi ramane in continuare ridicata, potrivit unui sondaj Gallup publicat marti.

Sondajele americane au aratat ca esecul Rusiei de a castiga rapid razboiul din Ucraina – care initial se astepta sa dureze doar cateva saptamani – a „diminuat usor” increderea rusilor in armata tarii.

Infrangerile de pe campul de lupta au „stimulat nemultumirea”, potrivit Gallup.

Trei din patru rusi (75%) intervievati de Gallup in aceasta vara au declarat ca au incredere in armata, in scadere fata de 80% la inceputul invaziei.

„Daca increderea oamenilor in armata continua sa scada in 2024, acest lucru ar putea reprezenta o provocare si mai mare pentru conducerea rusa in mentinerea sprijinului public pentru conflictul pe care inca nu l-a castigat”, a scris Gallup pe site-ul sau.

Sondajul Gallup a constatat ca increderea in armata este inca „robusta”, trei din patru adulti avand incredere in militarii lor. Acest lucru este inca „in conformitate cu mediile europene din 2022”, au detaliat ei.

Increderea in politie, institutiile financiare si sistemul judiciar a crescut in 2023, sondajele americane afirmand ca toate trei au atins „maxime record” de cand au inceput sa inregistreze date.

„Intr-o perioada in care increderea in multe alte institutii ale statului a crescut semnificativ, faptul ca armata contrazice tendinta este demn de remarcat”, a scris Gallup online.

Sondajele in regimurile autoritare pot fi dificile. Kremlinul reprima cu inversunare disidenta anti-razboi si cheltuieste milioane de euro pe propaganda pro-razboi, ceea ce inseamna ca este posibil ca acestea sa nu reflecte realitatea situatiei.

Unele sondaje indica faptul ca sprijinul pentru invazia militara a Ucrainei este ridicat. Altele arata o impartire 50/50.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: