Incredibil, seful ANI i-a pus pe masa lui Orban o OUG in interesul sau. Premierul nu s-a lasat pacalit

politica

Premierul Ludovic Orban a blocat adoptarea unei Ordonante de Urgenta privind modificarea legii ANI, in care apareau cateva schimbari importante referitoare la presedintele Agentiei. Propunerea venise chiar de la actualul presedinte ANI, Bogdan Stan, al carui mandat a expirat in luna decembrie, informeaza Europa Libera.

Pe agenda sedintei de Guvern de vineri seara, 13 decembrie, aparea la punctul trei un proiect de Ordonanta de Urgenta privind asigurarea functionarii Agentiei Nationale de Integritate.

Cu toate acestea, in debutul sedintei de Guvern, premierul Ludovic Orban a sarit acest punct, desi ordinea a fost respectata pentru toate celelalte.

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Libera ca proiectul a fost retras de pe ordinea de zi. El nu va fi repus pe ordinea de zi la o viitoare sedinta, potrivit surselor citate.

Premierul Orban a fost avertizat in ultima clipa asupra acestei Ordonante de Urgenta si a modificarilor care sunt propuse in ea. Textul venise chiar de la Bogdan Stan, presedintele Agentiei Nationale de Integritate. Acesta incerca sa il convinga pe premier ca este nevoie de deblocarea situatiei de la varful ANI, dupa ce mandatul sau in fruntea Agentiei a expirat.

Bogdan Stan a fost votat pe 14 decembrie 2015 in Senat pentru functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate. Mandatul sau de patru ani s-a terminat insa. In cazul in care presedintele ANI nu isi poate exercita mandatul, conducerea institutiei revine unui vicepresedinte.

Surse guvernamentale au declarat ca printre modificarile propuse in Ordonanta de Urgenta se aflau doua care vizau chiar functia de presedinte ANI.

In forma actuala a legii, agentia este condusa de un presedinte, numit de catre Senat, pe baza de concurs organizat de Consiliul National de Integritate. In varianta propusa pentru OUG, era eliminat concursul si se facea o selectie de candidati, care urmau toti sa ajunga in fata Senatului. Votul politic al senatorilor ar fi decis castigatorul functiei de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate. In varianta actuala, concursul stabileste un singur candidat care ajunge la vot in plenul Senatului.

O a doua schimbare semnificativa legata de functia de presedinte viza urmatorul articol: „presedintele Agentiei este demnitar cu rang de secretar de stat, iar mandatul acestuia este de patru ani si nu poate fi reinnoit”.

In forma avansata de Bogdan Stan catre Guvern se prevedea ca presedintele ANI poate sa aiba si un al doilea mandat. In acest caz, el putea sa intre din nou in carti pentru sefia Agentiei, deoarece mandatul tocmai i-a expirat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: