Indecizia cancelarului german privind trimiterea de tancuri in Ucraina a creat un nou verb in politica occidentala: Scholzing

externe

olaf scholz

Dupa ce Scholz a petrecut saptamani intregi ezitand sa trimita tancuri avansate Leopard 2 pentru a lupta impotriva fortelor rusesti din Ucraina, numele sau a capatat un nou sens, scrie Business Insider.

„Scholzing”, un verb intalnit in meme-urile ucrainene, a ajuns sa insemne „a comunica intentii bune, doar pentru a folosi/gasi/inventa orice motiv imaginabil pentru a le intarzia si/sau a le impiedica sa se intample”, potrivit istoricului Timothy Garton Ash.

Desi Scholz a anuntat saptamana aceasta aprobarea Germaniei de a trimite 14 tancuri Leopard 2 in Ucraina, el spune ca a intarziat decizia pentru ca trebuia verificata disponibilitatea tancului. De asemenea, el a insistat ca miscarea Germaniei sa fie legata de un angajament al Statelor Unite de a trimite propriile tancuri Abrams pe linia frontului.

Ash nu a raspuns imediat la solicitarea Insider de a comenta, dar a descris tergiversarea lui Scholz privind trimiterea tancurilor ca fiind „slaba, contradictorie, inconsecventa, insensibila din punct de vedere istoric, problematica din punct de vedere moral, nesincera si contraproductiva”.

„Taraganarea germana ar putea insemna ca Rusia sfarseste prin a pastra o mai mare parte din acel teritoriu si, prin urmare, ar putea revendica o victorie partiala in orice acord de pace de facto, daca nu de jure, care ar rezulta”, a scris Ash intr-o postare pe Substack despre Scholz.

„Exista motive intemeiate pentru a crede ca unii factori de decizie politica germani – care, ca intotdeauna, acorda prioritate strategica relatiei pe termen lung cu Rusia – considera, in privat, ca acesta ar fi un rezultat cu care ar trebui sa ne multumim. Acesta este adevarul despre care nu indrazneste nimeni sa vorbeasca”.

Abordarea exceptional de prudenta a lui Scholz fata de relatiile cu Rusia, a scris comentatorul politic european Matthew Karnitschnig pentru Politico, este „inradacinata in naratiunea germana predominanta”, potrivit careia relatiile economice si diplomatice continue ale tarii cu sovieticii sunt „ceea ce a pus capat Razboiului Rece si a dus la reunificare”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: