India se pregateste sa devina noua China. Investitorul Mark Mobius: „India este adevaratul viitor”. Insa marii afaceristi ai lumii nu vor intra usor pe aceasta mare piata

analize

Narendra Modi, acuzatii, musulmani, infiltrati, conflict, India, discursul urii

La inceputul acestui an, India a depasit China ca fiind cea mai populata tara din lume. Fiind o tara mare, cu o populatie tanara – varsta medie este de 28 de ani – este o atractie pentru companiile care doresc sa isi diversifice riscurile parasind China, care a fost fabrica lumii timp de 40 de ani, scrie Business Insider.

De asemenea, administratia premierului indian Narendra Modi s-a angajat intr-o campanie de stimulare a economiei tarii prin investitii.

Printre investitori se numara directorul general al Tesla si SpaceX, Elon Musk, si gigantul tehnologic Apple.

Legendarul investitor pe pietele emergente Mark Mobius, cunoscut pentru pozitia sa optimista fata de China, a prezentat recent India drept „adevaratul viitor”.

Dar nu este atat de usor sa operezi in cea mai mare democratie din lume. Iata de ce:

1. India doreste investitii straine – dar doreste, de asemenea, sa fie autonoma

India are un istoric de protectionism comercial care face dificila desfasurarea de afaceri in aceasta tara, desi Modi – care a venit pentru prima data la putere in 2014 – a promis reforme economice, inclusiv relaxarea politicilor privind investitiile straine directe.

Totusi, chiar daca Modi sustine investitiile straine, guvernul sau doreste ca natiunea sa fie independenta economic si, de fapt, a dat startul unei astfel de campanii in mai 2020, pe fondul pandemiei COVID-19.

Desi cele doua obiective nu sunt in contradictie, aceasta inseamna ca intreprinderile straine care fac afaceri in India se confrunta cu un peisaj complex.

„Exportatorii americani sunt presati sa inceapa sa isi fabrice produsele la nivel local pentru a-si pastra accesul pe piata, in special daca bunuri similare nu sunt deja produse in India”, a scris in septembrie Administratia americana pentru comert international (ITA) intr-o prezentare generala a pietei indiene.

„Guvernul indian a ridicat in mod constant barierele tarifare si netarifare pentru a proteja furnizorii interni din majoritatea sectoarelor si pentru a sustine productia autohtona”, a adaugat ITA.

2. Taxele de import din India sunt printre cele mai ridicate din principalele economii ale lumii

Taxele de import din India sunt unele dintre cele mai ridicate din lume, in randul economiilor majore.

Tarifele de import medii simple ale Indiei au atins 18,3% in 2021, potrivit datelor Bancii Mondiale – mult mai mari decat cele de 3,4% ale SUA. Pentru masinile importate, tarifele de import pot atinge chiar si 70% daca acestea costa sub 40.000 de dolari.

Asadar, chiar inainte ca Elon Musk, CEO-ul Tesla, sa se intalneasca cu Modi la inceputul acestei luni, producatorul de vehicule electrice facea deja lobby pe langa guvernul indian pentru a reduce taxele de import pentru vehiculele electrice inainte de a fi de acord sa inceapa sa vanda pe aceasta piata.

Intr-un tweet din iulie 2021, Musk a scris ca taxele de import din India sunt „cele mai mari din lume, de departe, dintre toate tarile mari!”.

Dar, avand in vedere piata indiana uriasa, Tesla nu renunta. „Sunt increzator ca Tesla va fi in India si o va face cat mai curand posibil din punct de vedere uman”, a declarat Musk reporterilor la 20 iunie.

3. Birocratia indiana este notorie

Fiind o economie mare, cu o populatie tanara, India are potentialul de a fi o putere de productie. Dar tara din Asia de Sud este cunoscuta pentru birocratia sa.

„Este departe de a fi un loc in care intreprinderile pot pur si simplu sa vina si sa deschida un magazin fara a avea prea multe obligatii de conformitate”, a declarat Ashutosh Sharma, director de cercetare la Forrester, companie de cercetare de piata.

Din 2003, Banca Mondiala realizeaza un clasament anual al tarilor in functie de usurinta cu care acestea fac afaceri. In 2019 – cel mai recent an in care a fost intocmit indicele inainte ca Banca Mondiala sa il intrerupa din cauza unui scandal de trucare a datelor – India s-a clasat pe locul 63. Acest loc este inca in urma Chinei, care s-a clasat pe locul 31 in 2019, dar la distanta de locul in care se afla cu cativa ani mai devreme. Cand Modi a preluat mandatul in 2014, India se afla pe locul 142.

4. Statele indiene sunt chiar mai puternice decat cele din SUA

India este cea mai mare democratie din lume, asa ca procesul de luare a deciziilor poate deveni complicat.

„Fiind un sistem federal, puterea si procesul decizional sunt descentralizate in India, existand diferente la nivel de stat in ceea ce priveste conducerea politica, calitatea guvernarii, reglementarile, impozitarea si relatiile de munca”, a scris ITA intr-o postare din septembrie in care a prezentat provocarile pietei din India.

Statele indiene detin, in general, o putere mai mare decat cele din SUA, ceea ce inseamna ca intreprinderile se pot confrunta cu conditii de operare diferite in diverse state si teritorii, potrivit ITA.

China are, de asemenea, probleme cum ar fi conformitatea si acordarea de licente, dar poate totusi sa se miste mai repede decat India, pur si simplu pentru ca natiunea din Asia de Sud este „mult mai democratica si exista prea multe parti interesate pe care trebuie sa le multumeasca”, a spus Sharma.

Extinderea afacerii in India necesita un termen de planificare mai lung si adoptarea unor strategii pentru diferite state, a adaugat ITA, citand companii americane care opereaza deja in aceasta tara.

5. Magnatii indieni controleaza deja portiuni din economia tarii si nu vor renunta fara lupta

Fiind o piata mare si emergenta, multi dintre magnatii indieni au construit deja imperii de afaceri pe baza bazei masive de consumatori din India – si este putin probabil ca acestia sa renunte la cotele lor de piata fara lupta.

Chiar si cea mai bogata persoana din lume, Musk, care a declarat reporterilor la 20 iunie ca este dornic sa lanseze serviciul Starlink in India, se confrunta cu o concurenta puternica din partea miliardarului Mukesh Ambani, care este presedintele si directorul general al conglomeratului Reliance Industries.

SpaceX – care detine Starlink – si Reliance au pozitii diferite in ceea ce priveste modul in care ar trebui distribuit spectrul de banda larga prin satelit al guvernului indian, potrivit Reuters.

Starlink face lobby pe langa guvernul indian pentru a atribui licente pentru servicii prin satelit in conformitate cu practica globala, argumentand ca este o resursa naturala care trebuie distribuita intre companii, potrivit Reuters. Reliance adopta o pozitie opusa si solicita o licitatie publica pentru a asigura conditii de concurenta echitabile atat pentru jucatorii straini, cat si pentru cei autohtoni din spatiul traditional de telecomunicatii.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: