externe

Indonezia trimite o nava de razboi pentru a monitoriza o nava a Pazei de Coasta chineze

Indonezia a desfasurat o nava de razboi in Marea Natuna de Nord pentru a monitoriza o nava a Pazei de Coasta chineze care a fost activa intr-o zona maritima bogata in resurse, pe care ambele tari o pretind ca fiind a lor, a anuntat marina indoneziana citata de Reuters.

Datele de urmarire a navelor arata ca nava CCG 5901, navigheaza in Marea Natuna, in special in apropierea zacamantului de gaz Tuna Block si a zacamantului vietnamez de petrol si gaze Chim Sao incepand cu 30 decembrie, a declarat Initiativa Oceanului Indonezian pentru Justitie pentru Reuters.

O nava de razboi, un avion de patrulare maritima si o drona au fost mobilizate pentru a monitoriza nava, a declarat Laksamana Muhammad Ali, seful marinei indoneziene, pentru Reuters.

„Nava chineza nu a desfasurat activitati suspecte”, a spus el. „Cu toate acestea, trebuie sa o monitorizam asa cum a fost in zona economica exclusiva (ZEE) a Indoneziei de ceva timp”.

Conventia Natiunilor Unite privind dreptul marii (UNCLOS) acorda navelor drepturi de navigatie printr-o astfel de zona. Activitatea vine dupa un acord ZEE intre Indonezia si Vietnam si aprobarea din partea Indoneziei de a dezvolta zacamantul de gaze Tuna din Marea Natuna, cu o investitie totala estimata la peste 3 miliarde USD pana la inceperea productiei.

In 2021, navele din Indonezia si China s-au supravegheat reciproc timp de cateva luni in apropierea unei platforme petroliere semi-submersibile in zona Tuna.

La acea vreme, China a cerut Indoneziei sa opreasca forajul, spunand ca activitatile se desfasoara pe teritoriul sau.

Cea mai mare natiune din Asia de Sud-Est spune ca, in conformitate cu UNCLOS, capatul sudic al Marii Chinei de Sud este zona sa economica exclusiva si in 2017 a numit zona Marea Natuna de Nord.

China respinge acest lucru, declarand ca zona maritima se afla in pretentia sa teritoriala extinsa din Marea Chinei de Sud, marcata de o „linie cu noua puncte” in forma de U. In 2016, Curtea Permanenta de Arbitraj de la Haga a constatat ca aceasta limita nu are temei juridic.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

2 ore ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

12 minute ago

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata in apropiere de Sf.…

O oră ago

Propunere soc: Donald Trump solicita ca lui Joe Biden sa i se faca testul anti-drog inainte de prima dezbatere prezidentiala

Donald Trump a cerut vineri ca Joe Biden sa fie testat antidrog inainte de cele…

7 minute ago

Vladimir Putin respinge „armistitiul olimpic” cerut de Emmanuel Macron. Replica la interdictia impusa sportivilor rusi de a participa la JO sub culorile tarii lor

Presedintele rus Vladimir Putin a sugerat ca Moscova nu va respecta cererile de incetare a…

47 de minute ago