externe

„Coruptie pe Pamant”. Iranul a executat prin spanzurare un fost ministru pentru spionaj. Reactie dura a Marii Britanii

Executarea in Iran a lui Alireza Akbari, care detinea cetatenie iraniana si britanica, este un „act barbar” ce „nu va ramane fara raspuns”, a reactionat sambata ministrul de externe al Regatului Unit, James Cleverly, informeaza AFP si Reuters.

Londra „il va convoca pe insarcinatul cu afaceri iranian pentru a-i aduce la cunostinta dezgustul nostru” fata de acest act, a adaugat Cleverly.

La randul sau, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a denuntat pe Twitter o condamnare „nemiloasa si lasa”.

Fostul viceministru iranian al apararii, Alireza Akbari, condamnat la moarte pentru spionaj, a fost executat prin spanzurare, a anuntat sambata agentia Autoritatii judiciare iraniene, Mizan Online, informeaza AFP si dpa.

Potrivit agentiei, Akbari, care avea 61 de ani si dubla cetatenie, britanica si iraniana, fusese condamnat pentru „coruptie pe Pamant si pentru atingere adusa securitatii interne si externe” a Iranului, pentru ca „a transmis informatii” catre serviciul secret britanic MI6.

Alireza Akbari a ocupat postul de adjunct al ministrului apararii in mandatul fostului presedinte reformator Mohammad Khatami (1997-2005).

Ministerul iranian al Informatiilor a descris cazul lui Akbari drept ”unul dintre cele mai importante de infiltrare” in sistemul de securitate al Iranului. Fostul ministrul a devenit ”un spion-cheie” pentru MI6 in virtutea pozitiei sale importante si a furnizat Marii Britanii informatii notabile, informa agentia Mizan.

Dupa anuntul condamnarii sale la moarte prin hotararea care este definitiva dupa respingerea recursului de catre Curtea Suprema iraniana, Marea Britanie a cerut miercuri Iranului eliberarea lui Akbari, tinand cont de dubla sa cetatenie.

Vineri, SUA s-au raliat apelului Regatului Unit adresat Iranului de a nu-l executa pe Akbari. „Acuzatiile impotriva lui Akbari si condamnarea lui la moarte sunt motivate politic si executarea lui ar fi inadmisibila”, a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Vedant Patel, informand totodata despre o „posibila executare iminenta”

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Secretarul general al ONU avertizeaza Israelul ca „invadarea orasului Rafah ar fi intolerabila”

"Invadarea" orasului Rafah, din sudul Fasiei Gaza, unde Israelul a promis ca va desfasura o…

11 minute ago

„Comportament inacceptabil”: un avion de lupta chinez a lansat rachete de semnalizare pe traiectoria unui elicopter al marinei australiene

Premierul australian Anthony Albanese a denuntat marti Beijingului comportamentul "inacceptabil" al unui avion de lupta…

27 de minute ago

Judecatoarea din Suceava care le furniza informatii interlopilor se plange ca DIICOT i-ar fi incalcat intimitatea inregistrand-o cand se droga alaturi de acestia

Judecatoarea Ana Maria Chirila care vindea informatii interlopilor si a fost filmata in timp ce…

41 de minute ago

Un barbat a fost ucis de un tren de metrou in Madrid, dupa ce a coborat pe sine sa-si faca nevoile

Un barbat a fost ucis de un tren de metrou dupa ce a intrat pe…

56 de minute ago

A ramas iar fara vin? Dmitri Medvedev ameninta tarile occidentale cu atacuri nucleare asupra capitalelor lor, daca vor trimite trupe in Ucraina

Rusia va raspunde cu un atac nuclear asupra Londrei, Parisului si Washingtonului daca trupele occidentale…

O oră ago

Doi rezervisti israelieni, ucisi in urma unui atac cu drona revendicat de miscarea terorista Hezbollah

Doi soldati in rezerva ai IDF au fost ucisi ieri dupa-amiaza intr-un atac cu drona…

O oră ago