Categories: externe

Se pune la cale infiintarea unui urias SERVICIU SECRET al UE: „Ne trebuie o CIA europeana”

Belgia doreste constituirea unei ‘agentii europene de informatii’, care sa aiba ca obiectiv principal consolidarea cooperarii antiteroriste la nivel european, a declarat luni premierul belgian Charles Michel, citat de AFP.

‘Astazi, ne lovim de o dificultate, si anume ca schimburile de informatii pe plan european sunt bilaterale (…) Nu exista un sistem de informatii armonizat la nivel european’, a indicat seful executivului belgian intr-o declaratie acordata postului de radio francez RTL.

Prin urmare, ‘trebuie sa constituim cat mai repede posibil o agentie europeana de informatii, o CIA (Agentia Centrala de Informatii a SUA n.red.) europeana’, pentru a regrupa informatiile despre indivizii ‘suspectati de tentatii radicale’ si pentru ‘a-i demasca pe cei care au intentii ostile’, a adaugat Charles Michel, citat de Agerpres.

Dar el a admis ca propunerea sa, pe care a prezentat-o deja responsabililor din blocul comunitar, nu a fost foarte bine primita de unii dintre acestia, cum este cazul chiar al ministrului francez de interne, Bernard Cazeneuve, desi ancheta privind atacurile care au avut loc la Paris pe 13 noiembrie a evidentiat cooperarea deficitara intre serviciile secrete europene, unii dintre teroristii care au executat acele atacuri fiind de mult timp in evidentele unora dintre aceste servicii.

O initiativa asemanatoare a venit vineri si din partea comisarului european pentru afaceri interne, Dimitris Avramopoulos. Dar si acesta a constatat imediat rezervele mai multor state membre, inclusiv ale Germaniei, concretizarea acestui demers necesitand in plus si modificarea tratatelor europene.

‘Nu trebuie sa ne risipim energia pentru o agentie europeana de informatii. Nu imi pot imagina ca am putea renunta la suveranitatea noastra nationala’ in acest domeniu, a reactionat, tot vineri, ministrul german de interne, Thomas de Maiziere, care a sugerat mai degraba sa ne ‘concentram eforturile pe imbunatatirea schimburilor de informatii intre institutiile deja existente’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

SUA au cumparat un lot de 81 de avioane rusesti de lupta vechi, au platit 20.000 de dolari pentru fiecare. Ce vor face americanii cu aceste aparate

Statele Unite au achizitionat 81 de avioane de lupta invechite din epoca sovietica din Kazahstan,…

O oră ago

Premierul scotian Humza Yousaf, asteptat sa demisioneze astazi din functie, din cauza esecului de a obtine in continuare sprijin pentru un guvern minoritar

Premierul Scotiei, Humza Yousaf, va demisiona din functia de prim-ministru al Scotiei chiar astazi, potrivit…

3 minute ago

Curtea Penala Internationala de la Haga ar putea emite un mandat de arestare pe numele premierului israelian Beniamin Netanyahu, pentru crime de razboi

Oficialii israelieni se tem tot mai mult ca instanta juridica suprema de pe glob, Curtea…

20 de minute ago

Un bucurestean a castigat Marele Premiu la 6 din 49, in valoare de peste 3,5 milioane de lei, cu un bilet pe care a dat 10 lei si 50 de bani

 Un bucurestean sau o bucuresteanca (inca nu i se cunoaste identitatea) a castigat ieri marele…

22 de minute ago

Clotilde Armand: „Ciolacu are BAC-ul luat – probabil cu spaga – la 38 ani. Nici Viorica Dancila nu-l intrece in dezacorduri si perle”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, are o replica foarte taioasa dupa atacurile la care a…

2 ore ago