Inflatia din zona euro a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 2 ani, pe fondul incetinirii economiei

externe

inflatia, ue

Inflatia din zona euro a ajuns in septembrie la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, sugerand ca majorarile repetate ale dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana au reusit sa limiteze cresterea galopanta a preturilor, relateaza agentia de presa Reuters.

Preturile de consum in cele 20 de tari care au moneda euro au crescut cu 4,3% in septembrie, cel mai lent ritm din octombrie 2021, de la 5,2% cu o luna inainte, potrivit datelor provizorii ale Eurostat publicate vineri.

Inflatia care exclude alimentele, energia, alcoolul si tutunul, un indicator mai bun al tendintei de baza, a scazut la 4,5% de la 5,3%, cea mai mare scadere din august 2020.

Aceste evolutii ar urma sa intareasca convingerea BCE ca a majorat ratele dobanzilor suficient de mult pentru a reduce inflatia la tinta de 2% pana in 2025.

Scaderea inflatiei a fost generalizata, toate categoriile de preturi crescand intr-un ritm mai lent, iar preturile la energie scazand categoric pentru a cincea luna consecutiva.

Preturile germane de import – care arata tendinta preturilor de consum din zona euro, deoarece Germania se aprovizioneaza din strainatate cu multe produse intermediare si materii prime – au inregistrat in august cea mai mare scadere anuala din noiembrie 1986, potrivit datelor Eurostat.

Inflatia din zona euro a atins pentru scurt timp doua cifre in toamna anului trecut, pe fondul unei combinatii de crestere a costurilor energiei, a problemelor post-pandemice de pe lanturile de aprovizionare si a cheltuielilor guvernamentale ridicate.

Ca raspuns, BCE a majorat dobanda de referinta la un nivel record de 4,0%, de la un minim de minus 0,5% in doar un an, scumpind banii, dupa un deceniu in care a incercat sa stimuleze inflatia prin intermediul unei politici monetare care promova dobanzi scazute.

Insa efectul asupra economiei a devenit tot mai evident, unii indicatori sugerand o posibila recesiune in zona euro.

Vanzarile cu amanuntul din Germania au scazut in august, iar somajul a crescut in septembrie, potrivit datelor Eurostat publicate vineri, confirmand ca cea mai mare economie din zona euro s-ar putea indrepta spre a doua recesiune din acest an.

BCE isi mentine asteptarile privind o revenire economica anul viitor, partial datorita cresterii salariilor reale pe masura ce inflatia scade.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: