Inflatia din zona euro se prabuseste la 2,4%, sub asteptari. Economistii se asteptau la un nivel de 2,7%

pagina verde

inflatia, ue

Inflatia anuala in zona euro s-a redus la 2,4% in noiembrie, de la 2,9% in octombrie, potrivit datelor provizorii publicate joi, relateaza CNBC.

Economistii intervievati de Reuters se asteptau la un nivel de 2,7%.

Inflatia de baza – un indicator urmarit indeaproape de Banca Centrala Europeana care exclude efectele volatile ale preturilor energiei, alimentelor, alcoolului si tutunului – a fost, de asemenea, mai mica decat se astepta, scazand la 3,6% de la 4,2% in octombrie.

Preturile la energie au continuat sa inregistreze scaderi semnificative de la an la an, ajungand la -11,5% in noiembrie. Alimentele, alcoolul si tutunul au contribuit cu cea mai mare crestere, de 6,9%.

Inflatia globala s-a racit semnificativ de la nivelurile maxime de 10,6% din octombrie 2022. Inflatia in cele mai mari economii din zona euro, Germania si Franta, a scazut la 2,3% si, respectiv, 3,8%.

Oficialii BCE au subliniat in repetate randuri ca este prea devreme pentru a declara victoria asupra cresterii preturilor in blocul de 20 de membri al zonei euro, in timp ce monitorizeaza presiunile potentiale din partea cresterilor salariale si a pietelor energetice.

Mathieu Savary, strateg sef european la BCA Research, a declarat ca traderii ar fi tentati acum sa devanseze asteptarile privind calendarul primei reduceri a dobanzii de referinta a BCE, dar a sustinut ca preocuparile bancii centrale privind restrictivitatea pietei muncii continua sa implice „reduceri de dobanda mai degraba mai tarziu decat mai devreme”.

Date separate publicate joi de agentia de statistica Eurostat au aratat ca somajul in zona euro a ramas la un nivel minim record de 6,5% in octombrie, in ciuda contractiei economiei zonei euro in trimestrul al treilea.

„Pentru BCE, semnele unei victorii iminente in privinta inflatiei sunt tot mai multe”, a declarat intr-o nota Bert Colijn, economist senior pentru zona euro la ING, adaugand ca o parte din impactul inaspririi monetare existente inca nu s-a facut simtit.

„Prin urmare, actorii din piata au dreptate sa inceapa sa se gandeasca la reduceri de rate pentru 2024. Cred ca prima ar putea foarte bine sa aiba loc inainte de vara”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: