Categories: politica

Infrangere surprinzatoare in Parlament pentru Iordache si Nicolicea. Majoritatea PSD-ALDE a devenit extrem de fragila

Comisia de regulament a Camerei Deputatilor a respins, luni, propunerea deputatului PSD, Florin Iordache, de modificare a Regulamentului Camerei, asumata de deputatul social-democrat Eugen Nicolicea, potrivit careia toate amendamentele admise aduse unui articol sa fie supuse unui singur vot.

Amendamentul, asumat initial de Eugen Nicolicea si deputatul UDMR Marton Arpad, se referea la o propunere depusa saptamana trecuta de social-democratul Florin Iordache, alaturi de deputatul PSD, Tudor Ciuhodaru si de deputatul ALDE, Marian-Gheorghe Cucsa, care viza modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor, potrivit careia toate amendamentele admise aduse unui articol sa fie supuse unui singur vot.

„Ceea ce incearca PSD este sa duca mai departe politica pumnului in gura pe care o aplica deja de cateva sedinte in plenul Camerei Deputatilor. Prin urmare, astazi, am avut surpiriza de a vedea ca pana si oamenii care i-au sustinut in astfel de situatii, este vorba despre cei de la UDMR, au votat impotriva unui amendament pe care mai intai l-a propus colaborarea dintre Eugen Nicolicea si Marton Arpad”, a sustinut deputatul PMP, Robert Turcescu, dupa sedinta Comisiei, citat de Mediafax.

Presedintele Comsisiei de Regulament, deputatul social-democrat, Eugen Nicolicea, a explicat de ce a sustinut introducerea votului ponderat.

„Desi in deciziile Curtii si in regulament se precizeaza ca trebuie asigurata ponderea in comisie, intr-o comisie in care fiecare grup indiferent cat de mare este are doar un reprezentant, ponderea nu poate fi asigurata decat printr-un vot ponderat Acest lucru s-a mai intamplat, si s-a mai aplicat, cred ca exista si intr-un regulament de acum 3 mandate, cand eram tot presedintele comisiei de regulament. Cei doi deputati au spus ca nu stiu ce e aia vot ponderat. Pentru a nu bloca lucrarile comisiei, am acceptat sa fie unul la unul, adica votul unui partid cu 5 % sa fie identic cu votul unui partid cu 50%. Da (n.r. a fost respins), dar evident ca aceasta situatie se transeaza de catre plen. Raportul comisiei este facultativ”, a punctat Nicolicea.

Propunerea viza ca amendamentele respinse de comisie se supun votului numai in cazul in care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie.

„In situatia in care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se incheie si presedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol suprinse in raportul comisiei. Amendamentele respinse de comisie se supun votului numai in cazul in care, prin vot, Camera a respins amendamentele admise de Comisie”, potrivit amendamentului care modifica articolul 120 alineatul 2 din Regulamentul Camerei.

In Comisia de regulament, propunerea a luat forma unui amendament mai extins, care modifica articolul 120 alin. (2): „In situatia in care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se incheie si presedintele de sedinta supune votului amendamentele cuprinse in raportul comisiei, in urmatoarea ordine: in primul rand, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. Daca niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, in ordinea inscrisa in acesta. Daca unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputatilor prezenti, celelalte amendamente se considera respinse. Daca niciunul din amendamentele din raport nu a intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi adoptat, se considera adoptata forma initiala”.

Deputatul UDMR, Marton Arpad, a refuzat sa-si asume amendamentul, iar in final, presedintele Comisiei de Regulament, Eugen Nicolicea, si-a asumat propunerea de modificare a Regulamentului.

In favoarea respingerii au votat patru deputati, doi au votat „impotriva”, iar unul s-a abtinut.

De altfel, inca din timpul votului la legile justitiei s-a observat ca majoritatea PSD-ALDE se clatina.

„Votul electronic de azi arata clar: fara UDMR cele 2 legi NU ar fi fost adoptate, adica nu ar fi facut minimum de 165 pentru legi organice!”, a comentat Cicprian Ciucu,

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Peste 70 de tornade in SUA. Case distruse si pagube importante in Nebraska si Iowa

70 de tornade au fost inregistrate vineri in Statele Unite, de American Weather Services (NWS),…

28 de minute ago

Romania se scufunda: o noua alunecare de teren a provocat surparea unei strazi, de aceasta data la Cluj

O alunecare de teren s-a produs pe o strada din Cluj-Napoca, fiind afectata una dintre…

30 de minute ago

Vremea de Florii si de 1 Mai. Primavara se intoarce in toata tara

Administratia Nationala de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru urmatoarele doua saptamani. Potrivit specialistilor ANM,…

45 de minute ago

Criminali si violatori rusi, invitati sa predea copiilor „patriotismul” in scoli, dupa ce au luptat pe fronturile din Ucraina

Dupa ce se intorc din razboiul din Ucraina, multi soldati rusi sunt invitati sa vorbeasca…

O oră ago

Spania la extreme: Cel mai lung si cel mai scurt nume de localitate

Spania are onoarea de a avea cel mai lung nume de localitate din UE si…

O oră ago