politica

Inselatoria lui Ciolacu. A aflat cu o zi inainte ce face USR si a sarit sa anunte primul ca isi depune demisia. Oricum va beneficia de pensie speciala

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, a sustinut ca USR i-a „copiat” actiunea de  demisiona din Parlament pentru a nu beneficia de pensie speciala insa el a facut agest gest dupa ce a aflat ca parlamentarii USR urmau ca marti sa demisioneze in masa. El a dorit astfel „sa le ia fata”. Mai mult, Ciolacu va beneficia de pensie speciala.

„Penelistii au ajuns sa ne copieze programul de guvernare, iar useristii actiunile. Apreciez gestul USR de a ne urma in demersul de renuntare la pensiile speciale. Credeti ca si penelistii vor renunta la privilegiile pe care nu le merita?!”, a anuntat Ciolacu, luni seara.

In realitate, lucrurile stau tocmai invers. Ciolacu a aflat de la Alfred Simonis ca parlamentarii USR vor demisiona si a decis sa actioneze inaintea lor, pentru a puncta in planul imaginii. Informatia este confirmata de doi jurnalisti cunoscuti, Sebastian Zachmann (Adevarul) si Clarice Dinu (HotNews).

„E irelevant daca Marcel Ciolacu nu vrea pensie speciala, la fel cum demisia lui Liviu Dragnea din urma cu patru ani a fost tot un gest populist. Liderii politici au din ce sa traiasca la batranete, nu au nevoie de pensie speciala, nu-i plangeti. Iar parlamentarii care au mai multe mandate degeaba demisioneaza, pentru ca e nevoie doar de un mandat plin, apoi pensia speciala se calculeaza pe zile, nu pe mandate.

Relevant ar fi sa vedem demisii de la parlamentarii PSD care au fost alesi pentru prima data in 2016 si care n-au mai prins lista pentru inca patru ani. Da, atunci chiar ar fi un exemplu ca renunta la privilegii, cum vor face cei din USR.

Apropo de USR. Ei au pregatit surpriza cu pensiile speciale pentru marti, doar ca unul dintre parlamentari s-a apucat sa discute despre subiect cu tovarasul sau Freddy de la PSD. Evident, Freddy a spus mai departe la partid, Ciolacu a comandat imediat o postare pe FB si a omorat surpriza USR. Ma rog, PSD oricum nu e credibil pe tema asta.

In locul lui Orban, maine as da OUG pentru abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari. Probabil Renate Weber ar contesta la CCR, dar pana la un verdict (previzibil) am face putina economie”, a explicat Zachmann pe Facebook.

Iata ce a scris si Clarice Dinu pe hotnews.ro: „Marcel Ciolacu le-a stricat USR-istilor momentul-surpriza al campaniei electorale. Liderii USR batusera in cuie planul discutat de ceva vreme in partid ca parlamentarii sa-si dea demisia pentru a arata ca sunt impotriva pensiilor speciale de care beneficiaza senatorii si deputatii. Luni, la pranz, s-a decis ca toti alesii Uniunii sa-si prezinte marti-dimineata demisiile. Totul trebuia sa fie tinut secret, insa acest lucru nu s-a intamplat. La ora 19.58, cand toate televiziunile se pregateau de emisiunile de prime-time, Marcel Ciolacu a scris pe Facebook ca va demisiona din Parlament in ultima zi de mandat pentru a nu beneficia de pensie speciala. Mai mult, el a amintit ca acelasi gest l-a facut si in urma cu patru ani, din acelasi motiv”.

Marti dimineata, liderul deputatilor USR, Catalin Drula, a anuntat ca parlamentarii acestei formatiuni demisioneaza cu totii.

„Deputatii si senatorii USR isi depun demisia din Parlament pentru a nu beneficia de pensie speciala. De 4 ani ne luptam cu aceste nesimtite pensii speciale (numite tehnic, indemnizatie pentru limita de varsta).

Din 2017 avem depus proiect de lege pentru desfiintarea acestor pensii speciale, dar e blocat in Parlament pentru ca PSD si PNL nu doresc sa renunte la privilegii.

Demisionam pentru a nu avea mandate complete. Fara un mandat complet, dreptul la pensie speciala se pierde conform Legii 96/2006 si a Hotararii 1/2016 a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Acest privilegiu ar trebui complet desfiintat si solutia este simpla de tot. Saptamana aceasta se poate face. Doar ca vechile partide nu vor. De zeci si sute de ori am insistat in acesti 4 ani si ne-au blocat. Pentru ca ei vor privilegii. Asa au construit acest stat in 30 de ani”, a scris Drula.

Insa Marcel Ciolacu va beneficia de pensie speciala chiar daca a demisionat inainte de finalizarea mandatului.

„Minciuna lui Ciolacu, referitoare la presupusul mandat incomplet, se bazeaza pe omiterea faptului ca mecanismul legal stabileste un calcul proportional pe luni de zile in care parlamentarul si-a exercitat mandatul. Or, reglementarea referitoare la calcularea indemnizatiei pentru limita de varsta se refera la implinirea numarului minim de luni aferente unui mandat, care pot fi indeplinite si prin cumularea a doua mandate incomplete.

Condamnarea penala este singurul mecanism legal, prevazut in Legea privind Statutul senatorilor si deputatilor, care se refera la decaderea din acest drept si se regaseste la articolul 50. Alt moment pentru renuntarea la pensia speciala in cazul parlamentarilor este acela in care in mod efectiv intrunesc varsta si conditiile de pensionare.

Presupusa demisie pe care si-ar fi dat-o Marcel Ciolacu in 2016, in ultima zi de mandat, este o minciuna ordinara! In realitate, actualul presedinte al Camerei Deputatilor si-a masluit pagina de internet care i-a fost alocata ca deputat, sustinand ca i-ar fi incetat mandatul in 19 decembrie. Acest lucru este un fals, intrucat plenul Camerei Deputatilor nu a mai luat act de demisia sa si nu a mai adoptat o hotarare de incetare a mandatului, asa cum prevede Regulamentul Camerei Deputatilor. Acel mandat a fost incheiat prin intrunirea noului Parlament si depunerea juramantului de catre parlamentarii nou alesi. Deci, Marcel Ciolacu beneficiaza de un mandat complet de parlamentar, contrar declaratiilor publice pe care le face”, a anuntat PNL, luni noapte, intr-un comunicat de presa.

Urmareste-ne si pe:
Ioana Hurdea

Share
Published by
Ioana Hurdea

Recent Posts

Televiziunea Al Jazeera, inchisa in Israel. Conducerea postului va apela la ajutorul organizatiilor si instantelor internationale

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit si cablu au suspendat televiziunea din Qatar, Al Jazeera.…

5 ore ago

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

5 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

3 ore ago