Insula italiana Lampedusa este coplesita. Franta va colabora cu Italia pentru a gestiona criza migrantilor

externe

Franta a convenit vineri sa colaboreze cu Italia pentru a obtine sprijinul Uniunii Europene in incercarea de a stopa criza migrantilor care a coplesit insula italiana Lampedusa, potrivit Reuters.

Insula, situata in Marea Mediterana intre Tunisia, Malta si Sicilia, a devenit primul port de escala pentru multi migranti care doresc sa intre in UE.

Aproximativ 7.000 au ajuns pe Lampedusa in aceasta saptamana, mai mult decat populatia permanenta a insulei, coplesindu-i capacitatea de a raspunde.

„Vreau sa spun foarte sincer tuturor prietenilor nostri italieni ca cred ca este responsabilitatea Uniunii Europene, a intregii Uniuni Europene, sa fie alaturi de Italia”, a declarat presedintele francez Emmanuel Macron.

Ministrul francez de interne, Gerald Darmanin, a scris pe Twitter ca a discutat cu omologul sau italian.

„Am convenit sa lucram impreuna in cadrul Uniunii Europene in perioada urmatoare pentru a preveni plecarile de imigranti si lupta impotriva traficantilor de persoane”, a scris ministrul.

Sosirile de migranti reprezinta o problema politica pentru guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni, care s-a angajat sa controleze imigratia. Aproape 126.000 de migranti au ajuns pana acum in Italia, aproape dublu fata de aceeasi data in 2022.

Si alti politicieni de dreapta au abordat aceasta problema. Marion Marechal, nepoata liderului francez de extrema dreapta Marine Le Pen, a vizitat vineri Lampedusa.

Meloni a ajutat UE sa incheie un acord cu Tunisia in iulie pentru a stopa fluxurile de migratie in schimbul finantarii, dar acesta nu a fost inca implementat. Un acord cu Turcia in 2016 a contribuit la reducerea numarului de migranti care sosesc pe aceasta ruta.

Centrul de primire a migrantilor din Lampedusa a fost coplesit de numarul migrantilor, la un moment dat in aceasta saptamana aici aflandu-se aproape 7.000 de migranti fata de o capacitate oficiala de 400. Autoritatile au instalat paturi in aer liber.

Migrantii au inceput sa fie transferati treptat in Sicilia, numarul persoanelor din centru scazand vineri la 3.800, a declarat Crucea Rosie Italiana.

Dupa tensiuni si certuri in interiorul centrului, imagini publicate pe retelele de socializare joi seara au aratat migranti amestecandu-se cu localnici si cu turisti, dansand pe strada principala din Lampedusa.

Agentia ONU pentru Refugiati (UNHCR) s-a alaturat apelurilor facute de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru ca UE sa imparta povara salvarii migrantilor si, in cele din urma, a stabilirii celor care au primit statutul de refugiat – una dintre cele mai controversate probleme in randul statelor membre.

La Geneva, purtatorul de cuvant al UNHCR, Matthew Saltmarsh, a declarat ca migrantii sunt traumatizati, epuizati si au nevoie de hrana, adapost si ingrijiri medicale, dupa o crestere a trecerilor care pare sa fie determinata de marea calma si de turbulentele economice si sociale din Tunisia si Libia.

„(Povara) nu poate fi lasata doar pe umerii statelor din prima linie, cum ar fi Italia, care primesc migrantii si apoi trebuie sa ii gazduiasca pe termen lung… Credem ca acum este momentul ca alte tari, alte state, alte regiuni sa incerce sa-i sprijine pe italieni si pe oamenii din Lampedusa”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: