Intalnire intre ministrii de externe ai Romaniei si Austriei. Austriecii o tin inainte cu migrantii ilegali pe cand romanii spun ca nu e un motiv sa nu fie primiti in Schengen

externe

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a intalnit luni, 12 decembrie 2022, la Bruxelles, cu ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg, la solicitarea partii austriece, potrivit unui comunicat postat pe site-ul mae.ro.

Subiectul discutiei a vizat aderarea Romaniei la spatiul Schengen, in urma votului negativ exprimat de Austria in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 8 decembrie 2022.

In cadrul intalnirii partea austriaca a reluat subiectul migratiei ilegale si a rutei Balcanilor de Vest.

Alexander Schallenberg a reiterat asteptarile sale din partea Comisiei Europene, a agreat faptul ca Planul de lucru propus deja de aceasta privind gestionarea migratiei pe ruta Balcanilor de Vest este un prim pas in directia raspunsului la ingrijorarile sale si a sustinut importanta scaderii globale a numarului de migranti care ajung in Austria. A aratat ca asteapta noi propuneri din partea Comisiei Europene.

De cealalta parte Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea gasirii unei solutii constructive de deblocare a situatiei avand in vedere ca cetatenii romani sunt indreptatiti pe deplin sa beneficieze de drepturile apartenentei la spatiul Schengen.

Ministrul roman de externe a aratat, din nou, ca sustinerile partii austriece referitoare la o posibila implicare a Romaniei in generarea fluxului de migratie ilegala catre Austria, pe ruta Balcanilor de Vest, pe care Romania nu se afla, nu corespund in niciun fel cu statisticile si evaluarile agentiilor europene – Frontex, Europol si Agentia Uniunii Europene pentru Azil – precum si cu rapoartele vizitelor recente de evaluare realizate in perspectiva deciziei de aderare la Schengen care au formulat aprecieri foarte pozitive cat se poate de clare la adresa modului in care Romania gestioneaza situatia migratiei ilegale.

Demnitarul roman a evidentiat ca Romania a exprimat deschidere pentru preocuparile Austriei privind cresterea migratiei ilegale si a avansat propuneri de sprijin si cooperare, prin intermediul Ministerului de Interne in plan bilateral, cat si la nivel european pentru adoptarea unor masuri concrete. Aderarea la Schengen nu poate fi insa conectata artificial cu alte dosare de care Romania nu este responsabila.
Totodata, a reiterat dezacordul ferm fata de acuzatiile lipsite de temei cu privire la asa-zise presiuni sau rele tratamente aplicate firmelor austriece din Romania.

Ministrul roman de externe a aratat ca Romania va utiliza toate caile disponibile de deblocare a situatiei create prin respingerea Deciziei privind aplicarea integrala a acquis-ului Schengen in Romania si ca este necesara din partea Austriei adoptarea unei atitudini constructive si indreptate spre cooperare si reconsiderarea pozitiei sale, pentru depasirea impasului creat prin votul exprimat in Consiliul JAI din 8 decembrie 2022.

Cei doi ministri au convenit sa continue sa ramana in contact.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: