Interviu exclusiv cu Florin Citu: „Ciolacu are un plan tembel de a lua si mai multi bani de la romani. Astazi Romania nu mai este condusa, ci este luata prizoniera de un grup”

politica

Florin Citu

Indepartat din functie printr-o lovitura de palat cum numai Carol al II-lea se pricepea sa dea, Florin Citu a devenit incontestabil liderul opozitiei interne din PNL. Economistul Citu are opinii ferme si nu se sfieste sa le exprime cu glas tare, chiar si atunci cand vine vorba despre deciziile economice ale partenerilor oficiali de guvernare si mai ales despre premierul Marcel Ciolacu – asa cum ne-a demonstrat-o din plin si in interviul pe care ni l-a acordat azi.

„Dupa ce ti-ai batut joc de ce aveai, sa santajezi pe oricine ca sa-ti sustina tie planul tembel de a lua si mai multi bani de la romani ca sa-ti bati joc si de acestia. Astazi Romania nu mai este condusa, ci este luata prizoniera de un grup care foloseste bugetul tarii pentru a se asigura ca va lua un scor cat mai mare la alegerile anul viitor”, a acuzat Citu, referindu-se la Marcel Ciolacu.

Domnule Citu, ati declarat ieri ca guvernul a aprobat subventii de la buget in valoare de 3,7 miliarde lei „care merg direct la firmele de partid si mai departe ii finanteaza campania electorala”. Pe ce va bazati cand spuneti asta?

Asta prevad ordonanta de urgenta nr. 65/2023 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare si sustinere a industriei alimentare INVESTALIM, cu un buget de 600 milioane euro si ordonanta de urgenta nr. 68/2023 pentru aprobarea si finantarea Programului national pentru dezvoltarea productiei interne de produse si materiale de constructii, cu un buget de 745 de milioane de euro. Ambele ordonante au fost aprobate in luna iulie desi se stia foarte bine situatia bugetara. De fapt, Ciolacu stia ca o sa avem probleme in acest an cu bugetul chiar din momentul in care l-a conceput si i l-a dat in plic ministrului de Finante. Bugetul pentru 2023 este un buget electoral pentru a sustine campania lui Ciolacu de anul viitor. Romania are din 2022 un Plan National Strategic 2023–2027, aprobat de Comisia Europeana si dedicat investitiilor in agricultura si dezvoltare rurala, de ce mai era nevoie sa se dea alte ordonante cu alte ajutoare de la stat?

Ca riposta, premierul Ciolacu v-a acuzat, tot ieri, de ipocrizie, sustinand ca n-ar trebui sa mai apareti la televizor dupa ce ati imprumutat 200 de miliarde de lei in doi ani. Ce ii raspundeti?

Adevarul este simplu. Cea mai mare suma imprumutata intr-un singur an de statul roman a fost de 160 de miliarde de lei in 2022. Fara criza, fara economie inchisa, fara nicio problema. Daca ne raportam la ce s-a intamplat in anii trecuti si in anii 2022 si 2023 vedem ca PSD a imprumutat aproape 340 de miliarde de lei. Niciodata in istoria Romaniei un guvern nu s-a imprumutat asa de mult pe timp de pace sau in absenta unei crize. Mai mult, acestea sunt imprumuturi noi sau din perioada Grindeanu zis „ordonanta 13” sau Tudose, zis ”TVA defalcat”. Noi, liberalii, am preluat guvernarea pe 4 noiembrie 2019 prin Ludovic Orban iar pe 1 decembrie 2019 a fost declarat primul focar de COVID  la Wuhan, in China, pentru ca 11 martie 2020 sa apara cazuri de boala si la noi. Niciun imprumut din perioada 2020/2021 nu a fost scadent in 2022. Plus de asta, imprumuturile din perioada 2020–2021 au fost luate la dobanzi minime din punct de vedere istoric. Unele chiar cu dobanda negativa. In 2020 dobanzile la care se imprumuta statul roman au fost mai mici decat cele din perioada 2017–2019, iar in 2021 mult mai mici decat cele din perioada 2022 si 2023. Si socialistii de la PSD mai adauga un record in 2022: au platit mai mult pe dobanzi decat bugetul pentru Ministerul Transporturilor!

Cum ati caracteriza participarea PNL la guvernare, in ultimii ani, de cand nu mai sunteti premier?

Nu trebuie sa fac eu aceasta caracterizare. La plecarea mea din functia de presedinte al PNL partidul avea in sondaje o optiune de vot de 23%. Nu am permis PSD sa introduca nicio taxa si nu a fost aprobata nicio masura populista care sa puna in pericol deficitul bugetar. Astazi PNL se afla la 18% (si sunt optimist!) si ne-am incalcat deja promisiunea fata de electorat ca nu introducem taxe, prin aprobarea OUG 16/2022. Este bine totusi ca s-a demonstrat din nou, cand am eliminat in 2020 taxele introduse de PSD in perioada 2017–2019, ca am incasat mai multi bani la buget. Cresterea de taxe din 2022 nu a adus mai multi bani la buget. Asa se va intampla si daca PSD va creste acum iarasi taxele. Gaura la buget va creste, inflatia si dobanzile vor creste si economia se va prabusi. PNL este un partid de dreapta. Nu acceptam masuri socialiste, pentru ca noi incurajam munca, antreprenoriatul, competitia. Este adevarat ca PNL s-a pierdut alaturi de PSD prin masuri populiste care au afectat mediul de afaceri si au impovarat bugetul Romaniei . PNL nu a fost fair-play fata de mediul de afaceri anul trecut. Nu ne-am onorat angajamentele ca partid liberal, dar in schimb PSD si-a platit angajamentele fata de propriul electorat prin diverse masuri interventioniste (vouchere, subventii). Sa ne amintim ca anul trecut la Ministerul Finantelor era un pesedist pe care nu-l interesa cat imprumuta si la ce dobanzi atata timp cat satisfacea clientela PSD. Exista solutii eficiente pentru a redresa economia dar nu le gasim la PSD .

Multe dintre masurile luate in ultimii ani de guvernarea PSD-PNL nu au fost nici pe departe liberale, ci mai curand populiste. De ce nu a existat nicio opozitie fata de ele in PNL?

Aceste masuri nu au fost votate in PNL, in ansamblul partidului. Ele sunt sustinute in cadrul discutiilor din coalitie doar de un grup restrans din PNL. Sunt sigur ca membrii grupului restrans isi vor asuma si rezultatele acestor masuri si nu vor lasa ca impactul lor negativ sa se rasfranga asupra intregului partid

Sa presupunem ca v-ati afla, in continuare, la Palatul Victoria. Ati fi adoptat aceleasi masuri luate de Marcel Ciolacu sau ati fi actionat altfel – si daca da, cum anume?

Comparatia nu are niciun sens! Marcel Ciolacu este premier printr-un accident nefericit al istoriei. Nimic nu il califica pentru aceasta functie. Sa conduci un guvern este o treaba serioasa. Si cel mai important lucru este ca ai grija de banii romanilor. Sunt bani munciti cu greu de toti romanii si nu poti sa-ti bati joc de ei, asa cum o fac Ciolacu si gasca lui. Iar dupa ce ti-ai batut joc de ce aveai, sa santajezi pe oricine ca sa-ti sustina tie planul tembel de a lua si mai multi bani de la romani ca sa-ti bati joc si de acestia. Astazi Romania nu mai este condusa, ci este luata prizoniera de un grup care foloseste bugetul tarii pentru a se asigura ca va lua un scor cat mai mare la alegerile anul viitor.

De ce credeti ca guvernantii vorbesc intruna de „optimizare fiscala”, in conditiile in care este clar ca avem de-a face cu mariri de taxe si impozite?

Pentru ca asa le spun consultantii lor. In acelasi timp, cresterea taxelor ii loveste direct pe cei care au mai ramas sustinatorii PNL. Aici este mizeria pe care o face Ciolacu. Practic, el da in PNL chiar cu mana PNL, daca noi vom sustine aceste taxe. Dar exista si solutii care sa reduca deficitul bugetar fara sa crestem taxe. Am aratat asta in 2021 cand am redus deficitul bugetar mai mult decat media UE. Optimizare fiscala, cand vorbim de bugetul tarii, se face prin digitalizare, prin reforma administrativa si printr-o strategie de dezvoltare punctuala a regiunilor si industriilor pe care vrem sa le dezvoltam .

Cu actuala conducere se duce PNL dupa PNT la urmatoarele alegeri?

Indiferent cine conduce PNL, daca stam langa PSD, romanii care iubesc libertatea, sectorul privat, munca cinstita si un aparat de stat suplu si eficient vor cauta alte partide politice. Da, sunt probleme si cred ca sugestia domnului Ciolacu de a renunta la postul de premier este binevenita. Este clar ca Marcel Ciolacu si PSD nu au solutii si tot ce vor face este sa distruga sectorul privat.

In ultima vreme, Marcel Ciolacu pare sa se afle peste tot – la metrou, prin piete, la guvern, la televizor. Vrea sa fie, pur si simplu, popular sau se pregateste de fapt sa-i ia locul lui Iohannis din 2024?

Ciolacu a fost mereu in campanie. Asa este si acum. A inceput cu vanatoarea alaturi de Omar Hayssam. Dupa aceea a fost vaslasul lui Dragnea. Tot ce vedeti in aceste zile este doar un film ieftin. Nu va exista nicio reforma. Daca se voia reforma, ea se facea pana acum. Ciolacu ramane Marcel „Vorbe, nu fapte” Ciolacu.

Ce ar fi putut face, ca premier, Florin Citu, si regreta ca nu a facut?

Am reusit sa trec PNRR cu toate reformele si sa ma asigur ca oricine vine la guvernare trebuie sa implementeze acele reforme, ca sa ia cei 30 de miliarde de euro. Regret ca aceia care au decis sa mergem in aceasta coalitie nu m-au ascultat cand le-am spus ca vom ajunge exact in punctul unde ne aflam astazi. Daca ma ascultau, astazi reformele din PNRR erau facute, nimeni nu ar fi vorbit de austeritate si de taxe, iar romanii ar fi avut o viata mai buna. Sper ca papusarii acestei coalitii sa aiba suficienta decenta ca la un moment dat sa vina si sa le ceara scuze romanilor pentru toata suferinta din ultimul an si jumatate. Dar mai ales pentru ce urmeaza, daca sunt aprobate toate cresterile de taxe propuse de Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: