Intre Salam si Schumann: potrivit unui sondaj INSCOP, romanii asculta tot mai mult manele si muzica clasica – muzica rock pierde teren

news

romani, asculta, manele. muzica clasica, sondaj

Manelele si muzica clasica sunt genurile care au crescut cel mai mult in preferentele romanilor care asculta muzica, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP. La polul opus, muzica pop si rock au scazut in popularitate, in ultimul deceniu.

Peste 47% dintre romani spun ca asculta muzica populara, iar fata de acum 10 ani, a scazut cu aproximativ 20% numarul celor care asculta pop, iar numarul celor care prefera manele a crescut mai mult decat al celor care asculta muzica clasica, indica datele unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, cei chestionati putand opta pentru mai multe variante de raspuns, ceea ce inseamna ca insumarea procentelor pentru fiecare raspuns nu este egala cu 100%.

Intrebati ce gen de muzica asculta, romanii au raspuns:

47.3% muzica populara (fata de 49.7% in 2013)

29.2% pop-dance (fata de 41% in 2013)

28.3% muzica clasica (fata de 22.8% in 2013)

21.6% manele (fata de 14.2% in 2013)

19.2% hip-hop (fata de 18.2% in 2013)

16.5% rock (fata de 19.5% in 2013).

Astfel, numarul celor care asculta manele a crescut cu 7,4% in ultimi 10 ani, iar al celor care afirma ca asculta muzica clasica a crescut cu 5,5%.

Analiza socio-demografica releva ca asculta muzica populara in special persoanele mai in varsta, cele cu educatie primara sau medie, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, cei care nu utilizeaza retelele sociale.

Barbatii, persoanele cu varsta sub 45 de ani, cele cu educatie superioara, gulerele albe, locuitorii din Bucuresti sau din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajatii la privat sunt categoriile de populatie care mentioneaza cel mai des ca asculta muzica rock.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro.

Datele au fost culese in perioada 23 octombrie – 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 3 %, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: