Inundatiile din Germania: fermierii lupta pentru a-si salva recoltele – Deutsche Welle

externe

Ploile abundente au provocat inundatii in mare parte a Germaniei. Fermierii sunt foarte afectati si acum incearca cu disperare sa-si salveze recolta. In timp ce majoritatea germanilor sarbatoreau Anul Nou, fermierul Dirk Reinecke isi pregatea frenetic cele trei tractoare sa mearga si sa aduca 150 de tone de cartofi inainte ca acestia sa putrezeasca in urma inundatiilor. Asta ar fi insemnat pierderea intregii sale recolte de iarna, potrivit unui reportaj DW.

Reinicke si alti fermieri din Saxonia Inferioara , din nord-vestul Germaniei, au muncit zile intregi, non-stop, ajutand la etansarea digurilor in fata inundatiilor. „Am 58 de ani si nu am mai experimentat niciodata o astfel de inundatie”, a spus Reinecke pentru DW. „In mod normal, vedem unele inundatii la fiecare patru, cinci ani. Dar nu am mai avut niciodata un nivel de apa atat de mare ca acum, in sat”.

Aproape fiecare ferma este afectata de inundatii

Familia lui Reinicke isi conduce ferma de opt generatii. Ei cresc animale si produc in principal lapte. Dar acum, in fiecare dimineata, Reinicke merge sa verifice nivelul apei la Aller. Raul are 260 de kilometri (162 mile) lungime si, de obicei, serpuieste prin statele federale Saxonia Inferioara si Saxonia-Anhalt intr-un ritm lejer. Acum apa se revarsa de pe malurile sale in mai multe locuri.

In satul invecinat, in prezent este pus in functiune un dig mobil de 1,2 kilometri lungime, adus din Franta. „Ar fi fost suficient ca apele sa mai creasca cu inca 23 de centimetri si satul nostru ar fi fost si el sub apa. Si asta ar fi fost o situatie complet noua. Chiar nu stiu ce s-ar fi intamplat daca digul ar fi fost spart”, spune Reinecke.

„Landvolk Niedersachsen”, asociatia regionala a fermierilor, estimeaza ca toate cele 35.000 de ferme din Saxonia Inferioara au suferit daune . „Cateva sute de mii de hectare de teren arabil si pasuni au fost inundate”, spune presedintele asociatiei, Holger Hennies. Sute de cladiri agricole au fost afectate, „dar din fericire doar foarte putine ferme si-au vazut grajdurile inundate si au fost nevoite sa-si evacueze si animalele”.

Inundatii si planuri de austeritate

In multe parti din Saxonia Inferioara, recolta de cartofi si sfecla de zahar este in pericol. Din cauza unei toamne extrem de umede, multe drumuri nu au mai fost accesibile pentru utilajele grele folosite pentru recoltari si alte lucrari. Fermierul Reinicke spune ca multe dintre campurile sale au inceput sa fie sub ape, inca din noiembrie.

„Mai am un hectar de cartofi pe care nici macar nu am reusit sa-i recoltez, s-au pierdut. Prejudiciul se ridica la aproximativ 6.500 EUR (7.113 USD). In plus, am pierderi de 5.000 de euro pentru 20 de hectare de cereale”, a calculat Reinecke. „Acum imi folosesc rezervele de anul trecut, dar si acestea vor fi epuizate, la un moment dat. 2024 va fi un an dificil, este tot ce pot spune”.

Un an dificil, nu in ultimul rand, pentru ca masurile de austeritate ale guvernului german au dus la eliminarea scutirilor de taxe pentru motorina, precum si pentru vehiculele agricole si forestiere. Inundatiile le-au dat acum fermierilor o a doua lovitura intr-un interval de timp foarte scurt. Reinecke a mers si la protestele fermierilor de la Berlin, in decembrie. Acestea au avut un success partial: pe 4 ianuarie, guvernul german a anuntat ca va reduce taierea subventiilor pentru fermieri.

Se suspenda „frana datoriei”, din cauza inundatiilor?

Din cauza inundatiilor si a pagubelor pe scara larga, exista solicitari ca guvernul federal sa relaxeze „ frana datoriei ” consacrata in Constitutie. Conform legislatiei germane, datoria trebuie limitata la 1% din Produsul Intern Brut (PIB) in orice buget anual. Imprumuturile suplimentare sunt permise numai in cazul unor dezastre naturale sau situatii de urgenta „care sunt in afara controlului statului si care afecteaza semnificativ situatia financiara a statului”.

Dimensiunea pagubelor nu este calculata, inca, deoarece inundatiile nu doar ca au distrus mii de hectare de terenuri agricole, ceea ce va avea consecinte pe termen lung, dar au blocat si intregi lanturi de aprovizionare.

Cele 150 de tone de cartofi pe care Reinecke le depoziteaza acum sub o prelata verde uriasa in ferma sa, de exemplu, ar fi trebuit sa fie transformate in amidon, dar compania care face acest lucru a fost si ea afectata de inundatii. De asemenea, majoritatea cerealelor de iarna pe care fermierii le-au semanat in octombrie au fost distruse de inundatii, asa ca fermierii vor trebui sa reansamanteze la primavara – daca vor exista suficiente seminte disponibile si toate conditiile vor fi intrunite.

Schimbarile climatice pun fermierii sub o tot mai mare presiune

Fermierul Reinicke se mai intreaba, de asemenea, ce va face si cu gunoiul de grajd, daca acesta nu poate fi scos pe camp inainte de jumatatea lunii februarie. Si apoi, fermierii se vor confrunta, probabil, cu urmatoarea mare provocare, doar cateva luni mai tarziu: seceta. Reinecke este foarte ingrijorat de viitorul agriculturii germane, mai ales din cauza schimbarilor climatice.

„Cred ca vom mai vedea supravietuind cateva ferme mai mari. Dar fermele de familie, fermele de dimensiuni medii si mai mici, precum a mea, vor trebui fie sa-si gaseasca o nisa noua in piata, fie mai devreme sau mai tarziu sa spuna ca nu mai merita si sa inchirieze. Lasati pamantul si cautati alte surse de venit”.

(Foto: Deutsche Welle – dw.com)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: