„Invazia” smartphone-urilor: Un sat din Franta a votat pentru restrictionarea utilizarii telefoanelor in public pentru a naviga pe internet

externe

Comuna Seine-Port, aflat in zona Seine-et-Marne de la sud de Paris, cu o populatie de mai putin de 2.000 de persoane, a votat, in cadrul unui referendum, restrictionarea utilizarii smartphone-urilor in public, interzicand adultilor si copiilor sa navigheze pe internet in timp ce merg pe jos, pe strada, in timp ce stau cu altii pe o banca din parc, in timp ce se afla in magazine, cafenele sau mananca in restaurante si in timp ce parintii isi asteapta copiii in fata portilor scolii. Cei care ar putea verifica harta de pe telefon atunci cand se ratacesc, sunt, in schimb, incurajati sa ceara indicatii, potrivit The Guardian.

Autoritatile au aprobat, de asemenea, un manual pentru familii privind utilizarea dispozitivelor de catre copii: fara dispozitive de orice fel dimineata, in dormitoare, inainte de culcare sau in timpul mesei. Daca parintii adolescentilor semneaza un acord scris prin care se angajeaza sa nu le cumpere copiilor un smartphone inainte de implinirea varstei de 15 ani, primaria ii va pune la dispozitie copilului un telefon capabil doar sa sune sau sa primeasca apeluri.

La vot s-au prezentat in total 277 de persoane – aproximativ 20% din registrul electoral – cu 54% in favoarea propunerii. Primarul, Vincent Paul-Petit, din partidul de dreapta Les Republicains, va redacta acum un decret municipal privind utilizarea smartphone-urilor, primul de acest fel din Franta.

Politistii insa nu vor putea opri sau amenda oamenii care stau pe telefon pe strada pentru ca nu exista o lege nationala impotriva utilizarii smartphone-urilor – dar primarul o descrie ca pe un indemn la limitarea utilizarii telefonului. Vanzatorii sunt indemnati sa puna autocolante in vitrine si sa le ceara oamenilor sa nu mai stea pe telefon cand intra in magazine.

Smartphone-urile si timpul petrecut in fata lor devin din ce in ce mai mult o problema politica in Franta. Emmanuel Macron a declarat luna trecuta ca va consulta experti stiintifici pentru a „determina cea mai buna utilizare a dispozitivelor” pentru copiii mici, sugerand ca ar putea urma interdictii sau restrictii.

„Vreau sa apar spatiile publice de invazia smartphone-urilor”, a spus primarul. „Nu este vorba despre interzicerea tuturor telefoanelor, ci despre propunerea ca oamenii sa se abtina de la a-si scoate telefoanele pentru a sta pe retelele sociale, a se juca sau a viziona videoclipuri in locuri publice, pe care vrem sa le pastram pentru viata sociala.

Este vorba despre dependenta de smartphone-uri, fie ca sunt jocuri sau retele sociale, cand nu ne mai putem lua ochii de la ecrane. Vom incuraja brutarii sau macelarii sa nu serveasca pe cineva care intra cu ochii in telefon: daca au o conversatie pe telefon, o pot termina afara, apoi intra si saluta.”

Adolescentii care merg pe strada aproape toti au telefonul in mana… Inteleg ca cuvantul „interdictie” poate jigni unii oameni. Dar ceea ce este important este inceperea unei dezbateri”, a adaugat el.

Locuitorii sunt divizati in privinta acestei probleme. Tinerii nu vad cum s-ar putea descurca fara telefoane, si chiar si unii dintre adulti sunt de parere ca „ecranele fac parte din viata acestei generatii”, iar copiii pot fi tinuti ocupati cu activitati alternative distractive.

Tinerii din sat s-au plans ca nu exista suficiente facilitati pentru cei care nu au nimic pentru a-i distra decat telefoanele lor. Primarul a promis un club de film, schimburi de carti si facilitati pentru sport.

„Smartphone-urile sunt o parte atat de importanta a vietii noastre incat nu cred ca este posibil sa le restrictionam utilizarea pe strada”, a spus Adrien, un liceean in varsta de 17 ani care vrea sa fie actor. Adrien are un telefon de la varsta de 11 ani, asculta muzica pe el pe strada, il foloseste la scoala si foloseste GPS-ul pentru a-si gasi drumul.

„Este o problema de generatie”, a declarat Jean-Luc Rodier, un lucrator postal recent pensionat, care a votat in favoarea restrictiilor. „Mi-e frica de inteligenta artificiala, ChatGPT, nu sunt in general in favoarea interdictiilor, dar este vorba despre tragerea unui semnal de alarma cu privire la utilizarea telefonului”, a spus el.

Fiul sau Gabriel, in varsta de 20 de ani, si el lucrator postal, a fost impotriva. „Petrec cinci ore pe zi pe telefon, ceea ce cred ca este rezonabil. Am citit si carti. Dar imi place sa caut lucruri pe telefon pe strada. Nu poti interzice cunostintele aflate la indemana”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: