Investitiile in combustibilii fosili reprezinta un „risc economic foarte nechibzuit”, spune un expert in energie

externe

platforma marina, extractie de gaz

Tarile si companiile care planuiesc sa isi extinda productia de combustibili fosili isi asuma „riscuri economice foarte nesanatoase si nechibzuite”, deoarece investitiile lor ar putea sa nu fie profitabile, a avertizat un specialist din domeniul energiei, relateaza The Guardian.

Combustibilii fosili vor atinge punctul maxim in acest deceniu, un moment de cotitura istoric pentru clima, a prezis saptamana aceasta Fatih Birol, directorul executiv al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE). Dar, in ciuda probabilitatii de scadere a cererii si a amenintarii cu haosul climatic, multe tari si companii din sectorul privat iau in considerare dezvoltarea de noi capacitati.

Birol a declarat: „Noile proiecte la scara larga privind combustibilii fosili nu numai ca implica riscuri climatice majore, ci si riscuri comerciale si financiare pentru companii si pentru investitorii acestora”.

„Cand vorbesc cu companiile petroliere, atat cele internationale, cat si cele nationale, unele dintre ele spun ca au investit prea putin in petrol si gaze. Dar companiile si investitorii ar trebui sa fie foarte atenti la aceasta afirmatie, avand in vedere traiectoriile cererii pe care le vedem. Aceasta i-ar putea conduce la asumarea unor riscuri economice si climatice nechibzuite”, a mai spus seful AIE.

„Guvernele ar trebui sa discute de urgenta despre eliminarea treptata a combustibililor fosili la Cop28, viitorul summit al ONU privind clima”, a declarat Birol.

„Dar chiar si cu politicile climatice actuale ale guvernelor, care sunt inadecvate si trebuie inasprite, cantitatea de petrol si gaze necesara la nivel global va scadea”, a precizat Birol.

„Daca incepeti un proiect astazi, oriunde v-ati afla, primele cantitati de petrol sau gaz vor ajunge pe piete peste cinci ani si va veni intr-un moment in care veti vedea ca cererea globala in materie de petrol si gaze va scadea”, a declarat el intr-un interviu pentru The Guardian.

Birol a refuzat sa nominalizeze vreo tara, dar mai multe economii dezvoltate si in curs de dezvoltare planuiesc extinderi mari ale productiei de combustibili fosili, in ciuda angajamentelor lor de a limita cresterea temperaturii globale la 1,5C peste nivelurile preindustriale. Saptamana aceasta, s-a constatat ca SUA planifica cea mai mare parte a expansiunii globale a petrolului si gazelor naturale pana in 2050, iar guvernul britanic intentioneaza sa acorde zeci de noi licente pentru petrol si gaze, in timp ce premierul Rishi Sunak a promis ca va „exploata la maximum” Marea Nordului.

Mai multe tari si companii care planuiesc extinderi au invocat, ca justificare a planurilor lor, concluziile AIE potrivit carora petrolul si gazele naturale vor fi necesare si in viitor, chiar si atunci cand lumea va ajunge la emisii nete de gaze cu efect de sera zero. Birol a avertizat ca acestea nu au luat in considerare toate recomandarile AIE: „Cu siguranta vom avea nevoie de petrol si gaze si anii ce vor urma, dar problema este ca volumele de petrol si gaze de care vom avea nevoie la nivel global vor fi din ce in ce mai mici”.

Birol a aplaudat angajamentul propus de a tripla capacitatea globala de energie regenerabila, care va fi probabil un element central al Cop28, care va avea loc de la sfarsitul lunii noiembrie in Dubai. Dar a spus ca acest angajament este insuficient si ca este nevoie de un declin rapid al utilizarii combustibililor fosili pentru a mentine lumea in limita a 1,5°C peste temperaturile preindustriale.

„Avertismentele ca pretul energiei regenerabile ar putea creste au fost exagerate”, a indicat Birol. „Este posibil sa existe unele zigzaguri [in ceea ce priveste pretul], dar tendinta generala este ca acestea sunt competitive [cu combustibilii fosili] si vor fi si mai competitive in viitor”, a spus el. „Energia solara este foarte competitiva, iar energia eoliana offshore face pasi mari – in curand o vom vedea si pe ea competitiva”, a completat seful AIE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: