Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor speciale. Opozitia sustine ca pensiile speciale „sunt mentinute”

politica

Klaus Iohannis, momentul adevarului, Rosia Montana, decizie, patrimoniu, salvare

Presedintele Iohannis a semnat joi promulgarea noii legi a pensiilor speciale. Opozitia acuza ca pensiile speciale raman de fapt in vigoare, facand referire la pensiile magistratilor.

„Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal (PL-x 244/03.04.2023)”, este unul dintre actele semnate joi de presedinte.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni, o noua lege privind pensiile speciale. Majoritatea parlamentara a sustinut ca a pus legea in acord cu decizia Curtii Constitutionale. USR sustine insa ca pensiile speciale sunt mentinute.

Noua lege privind pensiile speciale introduce o impozitare progresiva de la 10-20%, dar mentine pensiile uriase magistratilor.

„Judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, precum si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel putin 25 de ani realizata numai in aceste functii, se pot pensiona la implinirea varstei de 60 de ani si pot beneficia de o pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media indemnizatiilor de incadrare brute lunare si a sporurilor avute in ultimele 48 de luni de activitate inainte de data pensionarii”, se arata in proiectul de lege.

Potrivit acestuia, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii.

„De pensia de serviciu beneficiaza, la implinirea varstei standard de pensionare prevazute de sistemul public de pensii, judecatorii, procurorii, judecatorii de la Curtea Constitutionala, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de la Curtea Constitutionala si personalul de specialitate juridica prevazut la art. 221 alin. (1) cu o vechime intre 20 si 25 de ani numai in aceste functii, in acest caz cuantumul pensiei fiind micsorat cu 1% din baza de calcul pentru fiecare an care lipseste din vechimea integrala de 25 de ani in aceste functii. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut in ultima luna de activitate inainte de data pensionarii”, mai subliniaza proiectul.

USR considera insa ca legea nu face decat sa mentina pensiile speciale.

„Inca un moment rusinos pentru acest Parlament, inca un moment rusinos al democratiei romanesti postdecembriste. Aceasta lege pe care o propuneti votului astazi si impotriva careia numai USR va vota, este legea mentinerii pensiilor speciale. Pensiile speciale sunt un cancer care macina solidaritatea, dreptatea, echitatea din aceasta societate. Pensiile speciale spun asa: daca te numeri intr-o serie de privilegiati, ai batranetile indestulate si asigurate, daca nu, cu necazul a 95% din romani, ghinion, cum a spus presedintele vostru, Iohannis”, a declarat presedintele USR, Catalin Drula, la dezbaterea asupra proiectului legii pensiilor speciale.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, i-a atacat, dupa vot, pe liderii USR.

„Consider ca deciziile Curtii Constitutionale se pun in aplicare. Mai mult, vad ipocritii din Parlament care au detaliat in PNRR faptul ca deciziile CCR se iau in considerare doar in ceea ce priveste magistratii. Nu stiu daca dumneavoastra ati cunoscut acest lucru, vi-l aduc eu acum si vi-l prezint. In PNRR e trecut de catre fostii guvernanti, de catre USR, mai ales, fiindca este la propunerea fostului ministru al Justitiei, ca deciziile Curtii se iau si se aplica numai in ceea ce priveste magistratii. De aceea am ajuns in aceasta situatie”, a afirmat Marcel Ciolacu, dupa votul din Camera Deputatilor.

El a adaugat ca fostul ministru al Justitiei si Cristian Ghinea „au introdus aceasta exceptie in PNRR”.

„Am spus foarte clar cine a creat acest lucru. Intrebati-l pe fostul ministru al Justitiei si pe domnul Ghinea cand au facut aceasta exceptie in PNRR”, a mai spus Ciolacu, intrebat pe aceasta tema.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, luni, in calitate de for decizional, cu 174 voturi pentru, 81 impotriva si 17 abtineri, proiectul legii pensiilor speciale, pe care l-a pus in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

In 2 august, actul normativ, adoptat anterior de Parlament, a fost trimis spre reexaminare in forul legislativ, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca unele articole sunt neconstitutionale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: