Iohannis i-a ars pe Dragnea si Dancila, care au mers sfidatori la Palatul Cotroceni. Mesaj foarte taios la adresa celor „care dau vina pe UE pentru aproape orice”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a avut un discurs transant, miercuri, la Palatul Cotroceni in debutul receptiei oferite de Ziua Europei. In prezenta lui Dragnea, Dancila si Firea, presedintele a amintit ca „auzim in ultima vreme voci in Romania voci care dau vina pe UE pentru aproape orice”. „Sunt deranjati de standardele europene, de democratia autentica”, a aratat Iohanis.

„Hranindu-se intr-un mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni pun sub semnul intrebarii rolul si relevanta Uniunii Europene. Ei sunt cei care omit cu buna stiinta beneficiile uriase ale apartenentei la acest proiect, sugerand ca ne-ar fi, poate, mai bine in afara marii familii europene.

Auzim in ultima vreme in Romania voci care dau foarte usor vina pe Europa si pe Bruxelles pentru aproape orice. Este cel mai facil discurs din partea celor deranjati de standardele europene de democratie autentica. Ceea ce nu spun insa acesti politicieni este ca fara democratie, fara stat de drept, fara legi corecte nu exista prosperitate si bunastare pentru majoritatea cetatenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrans aflat la putere.

Raspunsul nostru trebuie sa fie hotarat si sa se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartenentei la Uniunea Europeana.

Unul dintre bunurile cele mai de pret ale Europei este democratia. Pluralismul politic, guvernarea corecta si in beneficiul tuturor, egalitatea in fata legii, asigurarea unei justitii independente sunt valori care au stat la baza dezvoltarii statelor europene. Apararea lor, a acestor valori, a redevenit astazi o prioritate.

Viitorul tarii noastre nu poate fi deturnat de la directia pe care s-a inscris. Europa este pentru Romania marea familie alaturi de care impartaseste valori, aspiratii si un drum comun de dezvoltare.

Democratia rezista prin implicare civica activa si permanenta, libertatea se pastreaza avand curajul de a lupta pentru valorile in care credem, dreptatea prevaleaza cand vocile celor care denunta minciuna si incorectitudinea nu se lasa intimidate. Locul Romaniei este alaturi de tarile europene in care democratia, libertatea si dreptatea triumfa”, a declarat Iohannis in debutul receptiei de la Cotroceni.

Citeste si: Comportament jignitor si toparlanesc al Liei Olguta Vasilescu la receptia de la Palatul Cotroceni. Ce atitudine a avut in schimb presedintele fata de ministrii PSD

Receptia de Ziua Europei oferita de Administratia Prezidentiala are loc miercuri, la Cotroceni, in contextul disputelor intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis, care i-a cerut de doua ori premierului Viorica Dancila sa demisioneze, pentru „a face loc unor oameni responsabili si competenti”.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a mers la receptie impreuna cu premierul Viorica Dancila, cu ministrii, cu primarul general, Gabriela Firea, si cu primarii de sectoare, afirmand ca decizia este de a marca Ziua Europei si de a nu merge pe calea scandalului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: