Iohannis declanseaza razboiul final cu mafia PSD: „Eu retrag increderea doamnei Dancila”. Presedintele cere demisia premierului

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, dupa ce premierul a refuzat sa participe la consultarile de la Cotroceni, ca „ii retrage increderea” si i-a cerut demisia din functie.

Iata declaratia integrala a presedintelui:

„Ar fi trebuit sa am o intalnire la ora 11:00 cu doamna Dancila. Acea intalnire nu s-a mai tinut, dar asta nu are nicio importanta si nu schimba cu nimic lucrurile pe care oricum am intentionat sa le comunic astazi romanilor.

Intalnirea urma sa aiba ca tema centrala conflictul intre Guvern si PSD, pe de o parte, si Banca Nationala, pe cealalta parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat si vreau doar sa repet doua lucruri.

Rolul Bancii Nationale a Romaniei este unul foarte clar determinat si calitatea principala a Bancii Nationale a Romaniei este independenta ei fata de vointa politica, fata de Guvern si fata de alte autoritati ale statului. Este foarte evident ca PSD pune sub semnul intrebarii si chestioneaza aceasta independenta. Acest lucru s-a putut vedea din declaratiile unor personaje din conducerea PSD si ma ingrijoreaza.

BNR nu poate sa fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie sa ramana independent, pentru a putea pune in practica o politica independenta in interesul Romaniei.

A doua chestiune. Chiar si asa, este de dorit ca politicile BNR si politicile guvernului sa fie intr-o masura rezonabila corelate – asta inseamna discutate.

Pentru ca, evident, nu s-a intamplat acest lucru, am dorit sa mediez intre ei. Doamna Dancila nu a inteles acest lucru.

Saptamana trecuta in Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politica externa. Asta a fost o mare greseala, fiindca in chestiuni de politica externa, daca vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce sa fie secrete – trebuia sa fie consultat Presedintele, lucru care nu s-a intamplat.

In Constitutie, in toate deciziile Curtii Constitutionale, in practica politica din Romania, se statueaza si se stie ca este nevoie, in interesul Romaniei, nu in interesul altcuiva, de o consultare institutionala intre Premier si Presedinte, ca este nevoie, in interesul Romaniei, nu in interesul cuiva particular, ca autoritatile publice sa colaboreze loial.

Aceste lucruri si aceste nevoi ale statului nu au fost intelese de doamna Dancila.

Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dancila zicea asa: «Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!». Este juramantul pe care il depunem noi, care obtinem si indeplinim dupa aceea demnitati publice.

Asta inseamna nu doar ca se respecta ad-literam Constitutia, legile tarii. Asta inseamna si ca se respecta principiul colaborarii loiale, ca se respecta nevoia de consultare in interesul statului roman intre Presedinte si Prim-ministru, ca se respecta deciziile Curtii Constitutionale, toate aceste in interesul Romaniei si al romanilor. Doamna Dancila a preferat sa execute ordinele venite de la partid.

Avand in vedere acestea, eu retrag increderea doamnei Dancila.

Dupa cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni dupa care pot sa trag o concluzie.

Doamna Dancila nu face fata pozitiei de Prim-ministru al Romaniei si transforma astfel guvernul intr-o vulnerabilitate pentru Romania.

De aceea, solicit public demisia doamnei Dancila din functia de Prim-ministru al Romaniei”, a spus presedintele la Cotroceni.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: