politica

Iohannis, dupa mitingul AUR-ist din Capitala: „Aceasta epidemie de fake news a pus la indoiala eficienta vaccinurilor obtinute prin metode perfectionate de-a lungul anilor”

Presedintele Klaus Iohannis a atras atentia, luni, la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti,  in cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar 2021-2022, asupra „epidemiei dezinformarii”. „Aceasta epidemie de fake news a pus la indoiala eficienta vaccinurilor obtinute prin metode perfectionate de-a lungul anilor”, a subliniat Iohannis.

„Medicina inseamna viata, o viata mai sanatoasa, acces la tratamente noi si din ce in ce mai bune. Din nefericire, in ultimul an, pandemia de COVID-19 a fost dublata de o epidemie a dezinformarii, prin care ani si ani de formare medicala au ajuns sa fie contestati in baza unor opinii fara fundament stiintific sau chiar in baza unor dezinformari deliberate care circula pe retelele de socializare. Aceasta epidemie de fake news a pus la indoiala eficienta vaccinurilor obtinute prin metode perfectionate de-a lungul anilor. Toate acestea fac munca dumneavoastra – deja grea – mai dificila decat ar trebui.

Trebuie sa facem mai multe eforturi pentru a-i ajuta pe oameni sa constientizeze ca cercetarea medicala si farmaceutica se bazeaza pe rigori stiintifice mai inalte chiar decat in alte domenii, pe o verificare meticuloasa a datelor si pe o monitorizare continua a pacientilor.

Asta face ca anumite evidente sa nu aiba niciun motiv pentru a fi contestate. Vaccinul, de exemplu, este cel mai eficient instrument de limitare a efectelor pandemiei si acest fapt ramane un adevar, indiferent de opiniile unora sau altora.

Unul dintre obiectivele majore ale Proiectului ‘Romania Educata’ este reducerea semnificativa a analfabetismului functional si stiintific. Ne propunem sa crestem capacitatea absolventilor educatiei obligatorii de a se informa din surse credibile si de a discerne intre informatiile verificate si speculatii.

Intelegerea si asimilarea inovatiilor stiintifice recente sunt conditii obligatorii pentru ca Romania sa progreseze rapid si sa reduca masiv decalajele fata de statele puternic dezvoltate. Este necesar sa integram inovatia pe toate palierele vietii noastre, in societate, in economie si, evident, in educatie.

Cred, de asemenea, ca preventia trebuie sa debuteze timpuriu, inca din primii ani de scoala si, de aceea, m-as bucura sa vad tot mai multi profesionisti si tot mai multe optiuni de cariera in sfera medicinei scolare.

Avem nevoie sa reconstruim reteaua de medicina scolara, astfel incat unitatile de invatamant sa redevina veritabile centre de informare si preventie, pentru a asigura astfel sanatatea societatii de maine.

Pandemia si-a pus puternic amprenta pe toate aspectele vietii noastre si a transformat profund existenta omenirii la nivel global. In acelasi timp, pandemia ne-a oferit multe lectii, in multe domeniile. Medicina a fost, in mod evident, in prima linie de combatere a efectelor acestei teribile epidemii.

Cu totii am constientizat importanta rolului pe care il poate juca medicul de familie in dialogul constant si corecta informare a pacientilor, nevoia de a dezvolta telemedicina si de a debirocratiza procedurile, dar si rolul pe care il au asistenta medicala si medicina de laborator.

Sub presiunea pandemica, vulnerabilitatile sistemului de sanatate romanesc, perpetuate zeci de ani, au fost evidentiate mai dramatic ca niciodata si au generat tragedii umane care au indurerat o intreaga natiune.

Nu trebuie sa ne mai aflam in situatia grava de a mai stinge incendii! Trebuie sa ducem la indeplinire cat mai repede angajamentul reformei profunde in sistemul de sanatate, de care depinde viitorul generatiilor de medici si siguranta pacientilor.

Putem acoperi aceste nevoi de investitii si din fondurile prevazute inclusiv in Planul National de Redresare si Rezilienta, care prevede aproximativ 2,4 miliarde de Euro pentru sistemul medical”, a spus Iohannis.

Aproximatic 15.000 de oameni au manifestat, sambata, in Bucuresti la chemarea liderilor AUR, a Dianei Sosoaca si a altor organizatii nationaliste. O parte dintre manifestanti a ajuns si la Palatul Cotroceni, unde au scandat „Demisia!”.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

5 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

5 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

5 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

5 ore ago