Iohannis, inca un premiu primit in Germania: „Pentru sprijinirea luptei anticoruptie si atasamentul fata de ideea Europei unite”

politica

Romania a aratat, o data in plus, ca indeplineste pe deplin criteriile pentru integrarea in spatiul Schengen, gestionand cu responsabilitate si eficienta granitele externe, a declarat, sambata, presedintele Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Civic German, conferit de Fundatia Civica Bad Harzburg, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dusseldorf.

„Romania a aratat, o data in plus, ca indeplineste pe deplin criteriile pentru integrarea in spatiul Schengen, gestionand cu responsabilitate si eficienta granitele externe. O decizie in favoarea aderarii Romaniei la Schengen in acest an va reprezenta un semnal foarte important pentru cetatenii nostri de apartenenta si incredere in proiectul comun european”, a spus Iohannis.

Presedintele a precizat ca premiul acordat are o semnificatie aparte pentru el, dar mai ales pentru cetatenii Romaniei, care sunt cetateni pro europeni convinsi, profund atasati valorilor europene democratice pentru care in trecut au facut sacrificii enorme.

„Democratia este o valoare europeana fundamentala si, impreuna cu statul de drept si drepturile omului, reprezinta temelia Uniunii Europene si a modului nostru de viata. Aceste valori sunt interdependente. Drepturile omului pot fi respectate numai intr-o societate in care instante independente garanteaza protectia lor si in care poate exista o dezbatere democratica si informata, cu o presa independenta si o societate civila activa”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

El a adaugat ca importanta acestor valori, ca si importanta unitatii si solidaritatii europene au fost relevate cu atat mai mult de razboiul de agresiune declansat de Federatia Rusa impotriva Ucrainei si de consecintele sale.

„A devenit astfel, mai evident ca niciodata, cat de necesar este intarirea angajamentului comun fata de proiectul european si fata de spatiul comun de democratie, securitate si prosperitate. UE a demonstrat ca are capacitatea de a crea mecanisme si institutii capabile sa garanteze securitatea statului de drept si respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor sai. Impartasim cu totii aceste valori, iar provocarile cu care se confrunta Europa in aceasta perioada ne reamintesc ca trebuie sa luptam pentru ele in fiecare moment”, a declarat presedintele Romaniei.

El a mentionat ca Romania este profund angajata sa respecte drepturile omului si demnitatea umana si sa actioneze pentru pace si libertate, iar provocarile de astazi confirma faptul ca este nevoie de o Uniune mai puternica si mai rezilienta.

„Solidaritatea si viziunea noastra comuna trebuie construite in mod programatic. Nu putem sa facem fata unor provocari majore cum sunt schimbarile climatice sau migratia decat impreuna, prin cooperare stransa la nivel european. La fel si in ceea ce priveste capacitatea si hotararea noastra comuna de a raspunde adecvat imperativului de a sprijini Ucraina in razboiul sau impotriva agresiunii Rusiei. Acest sprijin trebuie directionat si catre statele afectate indirect de razboiul dus de Rusia”, a afirmat Iohannis.

El a mai adaugat ca Romania s-a aratat solidara prin sprijinul prompt si multi-dimensional acordat Ucrainei, prin asistenta acordata refugiatilor ucraineni, aici fiind vorba de peste 4,3 milioane de refugiati care au tranzitat frontiera, din care aproape 100.000 au ramas in tara noastra.

De asemenea, a fost asigurat tranzitul a peste 15,5 milioane tone de cereale ucrainene si alte produse agricole ucrainene, care reprezinta mai mult de jumatate din ceea ce a fost exportat din Ucraina.

Presedintele Klaus Iohannis a primit, sambata, Premiul Civic German, conferit de Fundatia Civica Bad Harzburg, in cadrul unei ceremonii la Castelul Benrath, din Dusseldorf, Republica Federala Germania, a informat Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, Fundatia Civica Bad Harzburg a decis acordarea Premiului Civic German presedintelui Klaus Iohannis pe baza evaluarii intregii sale cariere politice, punand accentul pe sustinerea convietuirii armonioase a diferitelor etnii, pe angajamentul pentru libertate, democratie si pluralism, restaurarea si modernizarea orasului natal Sibiu, pe sprijinirea luptei anticoruptie si atasamentul fata de ideea Europei unite.

Duminica, seful statului va primi Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului, conferit de Centrul impotriva expulzarilor. Ceremonia va avea loc la Biserica Sf. Paul din Frankfurt pe Main.

Administratia Prezidentiala arata ca decizia de acordare a Premiului Franz Werfel presedintelui Romaniei reprezinta o recunoastere a activitatii sale in domeniul promovarii drepturilor omului si a bunei convietuiri intre grupurile etnice, de-a lungul carierei sale politice. Laudatio va fi sustinuta de Jean-Claude Juncker, fost presedinte al Comisiei Europene si fost prim-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg.

Premiul Civic German este acordat de catre Fundatia Civica Bad Harzburg, Germania. Fundatia a fost infiintata in 1988 ca asociatie independenta, nepartizana, formata din personalitati care se angajeaza sa pastreze si sa promoveze democratia si toleranta in Germania si Europa. Obiectivul declarat al Fundatiei este sa faca democratia tangibila, in primul rand prin stimularea dialogului cu cetatenii si reprezentantii acestora din Germania.

Pe langa dezbateri si actiuni referitoare la probleme politice si sociale actuale, asociatia acorda din 1995 Premiul Civic German unor personalitati publice care au avut o contributie deosebita la promovarea democratiei si a binelui comun.

Printre laureatii premiului se afla fostul presedinte al Bundestagului, Norbert Lammert, fostul presedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cunoscutul disident si fost presedinte al Cehiei, Vaclav Havel, primul presedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, si fostii presedinti federali Richard von Weizsacker si Roman Herzog.

Premiul Franz Werfel pentru drepturile omului este acordat de Centrul impotriva expulzarilor din Bonn, Germania. Centrul a fost fondat in 2000 ca proiect al Federatiei Expulzatilor din Germania, urmarind sa contribuie la combaterea expulzarilor si a genocidului ca arme politice la nivel global si de a contribui astfel la intelegerea intre popoare, reconciliere si convietuire pasnica.

Centrul impotriva Expulzarilor acorda, din 2003, premiul Franz Werfel pentru drepturile omului unor personalitati sau grupari care au avut o contributie deosebita la combaterea incalcarii drepturilor omului prin genocid, expulzare sau distrugerea cu intentie a grupurilor nationale, etnice, rasiale ori religioase.

Printre laureatii premiului se regasesc fostul presedinte german Joachim Gauck, scriitoarea Herta Muller, istoricii Karl Schlogel si Michael Wolffsohn si regizorul Rick Ostermann.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: