Iohannis, intalnire cu Zelenski la Vilnius. Ce au discutat cei doi presedinti: „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”

politica

Iohannis si Zelenski

Presedintele Iohannis a anuntat, joi, ca a avut o discutie „substantiala”, la Vilnius, cu presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Discutie substantiala cu presedintele Zelenski in Vilnius, in marja Summit-ului #3SI. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante & determinarea noastra de a consolida conectivitatea regionala, cooperarea transfrontaliera durabila & securitatea energetica”, a transmis Iohannis pe Twitter.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la Palatul Cercului Militar National, in cadrul evenimentului „ROMANIA-NATO, 20 de ani”, ca „impreuna cu Aliatii din NATO, vom continua sa oferim sprijin politic si practic multidimensional Kievului”. „O dimensiune importanta a acestui sprijin va fi instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloti F-16, la Centrul pe care il gazduim la Fetesti”, a subliniat Iohannis.

„Sarbatorim Ziua NATO si marcam aniversarea a 75 de ani de la infiintarea celei mai puternice aliante politico-militare din istorie si, ceea ce este cu atat mai important pentru noi, celebram 20 de ani de cand Romania s-a alaturat familiei Nord-Atlantice, in care, astazi, suntem integrati deplin si ireversibil.

Aderarea tarii noastre la NATO si parcursul nostru european au fost principalele obiective strategice nationale dupa Revolutia din 1989. Odata indeplinite, apartenenta la NATO a devenit unul dintre fundamentele solide pe care am dezvoltat Romania de astazi, Romania un Aliat puternic, responsabil si respectat in Europa si in lume, profund angajat in arhitectura de securitate europeana si cea euroatlantica.

Perioada dificila pe care o traversam in prezent, marcata de provocari multiple in plan european si global, ne gaseste ferm ancorati in NATO si in Uniunea Europeana, precum si in Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, cei trei piloni incontestabili ai politicii noastre externe si de securitate.

Beneficiem astazi de cele mai solide garantii de securitate din istoria Romaniei, pe care ni le ofera Articolul 5 al Tratatului Nord-Atlantic.

La randul nostru, respectam angajamentele asumate la nivel aliat si contribuim la intarirea securitatii comune si a apararii colective.

Am fost prezenti in Afganistan, am fost parte a Fortelor Multinationale din Irak si am luptat impreuna impotriva terorismului global. Astazi, mentinem o prezenta semnificativa in cadrul Misiunii NATO din Kosovo si avem o contributie consistenta la intarirea posturii NATO de descurajare si aparare pe Flancul Estic.

Gazduim structuri NATO operationale si robuste, iar militarii nostri colaboreaza si se instruiesc in Romania impreuna cu peste 5.000 de camarazi din Statele Unite ale Americii, Franta, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Tarile de Jos, Spania, Macedonia de Nord si Luxemburg.

Actualul context generat de razboiul de la granitele noastre sporeste relevanta Romaniei ca pilon de securitate si stabilitate regional. Importanta strategica a regiunii Marii Negre pentru securitatea spatiului euroatlantic, asa cum a fost recunoscuta la Summitul NATO de la Madrid in 2022, ca urmare a demersurilor sustinute ale Romaniei, este astazi incontestabila.

Am intarit si vom continua sa intarim securitatea Romaniei si vom depune eforturi suplimentare pentru a consolida structurile aliate de pe teritoriul Romaniei.

Apararea cetatenilor nostri este una dintre obligatiile fundamentale ale statului roman.

Nu poate fi insa garantata siguranta oamenilor in lipsa unei armate dotate cu tehnologie moderna.

Incepand cu anul 2023, Romania a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Aparare, adica pentru inzestrarea Armatei Romaniei, pentru motivarea, instruirea si perfectionarea militarilor nostri si pentru a creste nivelul de interoperabilitate cu fortele aliate.

In paralel, trebuie sa intensificam eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria nationala de aparare si pentru a moderniza infrastructura de transport.

Impreuna cu Aliatii din NATO, vom continua sa oferim sprijin politic si practic multidimensional Kievului. O dimensiune importanta a acestui sprijin va fi instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloti F-16, la Centrul pe care il gazduim la Fetesti.

Ne vom coordona in continuare in cadrul Uniunii Europene pentru a sprijini parcursul european al Kievului si al Chisinaului si vom pleda pentru acordarea de asistenta substantiala Ucrainei pe toate palierele.

De asemenea, Romania ramane un sustinator ferm al legaturii transatlantice si al colaborarii intensificate dintre NATO si Uniunea Europeana, in spiritul sinergiei eforturilor si al complementaritatii reciproc benefice.

Tarile din Flancul Estic al NATO sunt, in aceste vremuri, in prima linie aliata de descurajare si aparare pentru mentinerea securitatii euroatlantice in fata posturii agresive a Rusiei. Este, de aceea, o aspiratie legitima pentru o reprezentare mai semnificativa in structurile de conducere ale NATO a unei intregi regiuni care, de-a lungul istoriei, s-a confruntat permanent cu pericolul rusesc.

Romania a primit recunoasterea tuturor aliatilor pentru performantele si profesionalismul militarilor nostri si si-a consolidat statutul de partener de incredere in interiorul NATO.

Acestea au si fost, de altfel, argumentele intrarii mele in competitie pentru functia de Secretar General al NATO, avand convingerea ca experienta si intelegerea aprofundata a specificului acestei regiuni complicate reprezinta atuuri semnificative pentru deciziile viitoare pe care Alianta va trebui sa le ia astfel incat sa asigure securitatea euroatlantica”, a spus Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: