politica

Iohannis, mesaj transant la Chisinau: „Va rog sa contati, doamna presedinte, pe ajutorul meu si al Romaniei”

„Va rog sa contati, doamna presedinte, pe ajutorul meu si al Romaniei”, a declarat Iohannis, marti, la finalul conferintei de presa pe care a sustinut-o alaturi de Maia Sandu.

Este prima vizita la nivel inalt primita, la Chisinau, de Maia Sandu dupa preluarea mandatului de presedinte, in urma alegerilor din 15 noiembrie din Republica Moldova.

Declaratia integrala a presedintelui Iohannis la Chisinau

Ma bucur sa ma aflu astazi aici, la Chisinau, alaturi de Presedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, pe care doresc sa o felicit, si cu acest prilej sa subliniez cat de importanta este victoria pe care a obtinut-o la alegerile prezidentiale din 15 noiembrie 2020. Imi permit chiar sa spun ca este o victorie de o importanta istorica.

Am placerea de a fi primul oaspete primit de doamna Presedinte Maia Sandu, dupa preluarea mandatului sau. Este, fara indoiala, o confirmare a relatiei speciale dintre Romania si Republica Moldova, bazata pe comunitatea de limba, cultura si istorie si fundamentata pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, de la a carui semnare am aniversat zece ani, in aprilie 2020.

Ma bucur ca aceasta vizita la Chisinau se realizeaza pe fundalul unui vot masiv al cetatenilor Republicii Moldova in favoarea implementarii reformelor democratice, in conformitate cu valorile integrarii europene.

Acest vot clar in favoarea reformelor reprezinta un semnal in privinta directiei in care cetatenii doresc ca Republica Moldova sa se indrepte. Eu sper ca toate fortele politice din Republica Moldova sa inteleaga acest semnal limpede si sa nu actioneze in sens contrar. Numai prin implementarea completa a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere incheiat cu Uniunea Europeana, Republica Moldova poate sa devina un stat cu adevarat european, prosper, stabil si rezilient.

Respectarea principiilor si a valorilor democratice, un stat de drept consolidat, o justitie independenta, lupta eficienta impotriva coruptiei sunt elementele pe care este construita prosperitatea si stabilitatea statelor din Uniunea Europeana. Fara insusirea acestor elemente la nivelul statului, prin reforme, Moldova nu va putea avea o dezvoltare armonioasa si durabila.

Romania isi doreste ca Republica Moldova sa prospere, iar cetatenii sai sa se bucure de institutii democratice si puternice, capabile sa le asigure securitatea si bunastarea. Cu aceeasi forta si convingere ca si pana acum, vom urmari mentinerea si promovarea Republicii Moldova ca tema prioritara pe agenda Uniunii Europene si a Statelor Membre ale Uniunii Europene, precum si consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Doresc sa subliniez in mod special ca Romania este si va ramane prietenul sincer si principalul partener al cetatenilor Republicii Moldova. Prezenta mea astazi aici, investitiile realizate dezinteresat de Romania si asistenta semnificativa pe care Romania a oferit-o in ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru.

Suntem alaturi de Presedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, si suntem pregatiti sa furnizam intreaga asistenta de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului sau reformator si pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confrunta.

In acest sens, imi face placere sa anunt un nou pachet de sprijin din partea Romaniei pentru cetatenii Republicii Moldova. Prin acest pachet de sprijin, Romania are in vedere urmatoarele:

– Incheierea cat mai rapida a celui de-al saselea Protocol aditional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil in valoare de 100 de milioane de euro, vizand prelungirea valabilitatii Acordului si extinderea domeniilor de cooperare; astfel, vom putea continua si extinde programele bilaterale de asistenta de succes de pana acum;
– Sustinerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetatenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a pana la 200.000 de doze de vaccin si trimiterea, la Chisinau, in etapa imediat urmatoare, a unei echipe de experti romani, care sa impartaseasca din experienta Romaniei si sa ajute la pregatirea Strategiei de vaccinare; este insa necesara o cooperare stransa cu autoritatile de specialitate ale Republicii Moldova si implicarea acestora;
– Romania va furniza – asa cum a mai facut-o – medicamente, echipamente medicale si de protectie pentru ingrijirea pacientilor COVID-19;
– Totodata, stiu cat de afectati au fost agricultorii. De aceea, Romania are in vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantitati de motorina de aproximativ 6.000 de tone.
– Vom continua sprijinul pentru consolidarea societatii civile si a independentei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, in 2021, a unei noi contributii financiare, cel putin echivalenta cu cea efectuata in noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro;
– Vom initia o cooperare aprofundata pe linia justitiei si a luptei anti-coruptie;
– De asemenea, avem in vedere semnarea cat mai rapida a Protocolului de colaborare in domeniul educatiei pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite sa sustinem, in continuare, procesul de reforma a sistemului de invatamant din Republica Moldova, precum si acordarea de locuri de studii, cu bursa si fara bursa, in invatamantul preuniversitar si superior de stat;
– Totodata, am luat nota de faptul ca, la 22 decembrie, s-a aprobat in Republica Moldova initierea negocierilor pentru Acordul privind recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice si stiintifico-didactice. Speram ca semnarea Acordului sa se realizeze cat mai repede pentru ca cetatenii Republicii Moldova sa poata beneficia de prevederile sale.

De asemenea, Ministerul Apararii Nationale din Romania va realiza transferul catre Republica Moldova a unei donatii separate de medicamente si echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.

Am convenit cu Presedintele Maia Sandu ca este importanta continuarea proiectelor comune de interconectare strategica, mai ales in domenii precum energie, infrastructura rutiera si feroviara, comunicatii.

Am discutat despre necesitatea continuarii, in siguranta, a investitiilor romanesti in Republica Moldova si am asigurat-o pe doamna Presedinte ca avem intreaga disponibilitate pentru a realiza investitii in beneficiul tuturor cetatenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografica unde locuiesc, limba vorbita, confesiunea sau orientarea politica, asa cum am facut si pana acum.

Am fost de acord sa depunem impreuna eforturi pentru consolidarea comunitatii de limba, cultura si istorie dintre Romania si Republica Moldova si pentru promovarea patrimoniului cultural comun, care este parte integranta a patrimoniului european.

Totodata, in cadrul discutiilor, am subliniat relevanta majora acordata de Romania reglementarii conflictului din regiunea transnistreana cu respectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Republicii Moldova si, mai ales, fara afectarea viitorului sau pro-european.

Pentru a continua dialogul nostru, am adresat doamnei Presedinte Maia Sandu invitatia de a efectua o vizita oficiala la Bucuresti.

Astazi, am adoptat impreuna o Declaratie comuna care isi propune sa consolideze parteneriatul nostru strategic. Declaratia reconfirma relatia bilaterala speciala la aniversarea a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, precum si angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european si de a implementa reformele democratice necesare in acest sens. Am convingerea ca preluarea mandatului prezidential de catre doamna Sandu va reprezenta punctul de plecare pentru aprofundarea cooperarii bilaterale, in spiritul aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, care sa duca la afirmarea sa ca stat modern, european si democratic, in conformitate cu asteptarile legitime ale cetatenilor sai. Va rog sa contati, doamna Presedinte, pe ajutorul meu si al Romaniei!

Declaratia comuna a Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, si a Presedintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu (Chisinau, 29 decembrie 2020)

Romania si Republica Moldova reafirma caracterul special al relatiei bilaterale bazate pe comunitatea de limba, cultura si istorie si fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, de la a carui semnare aniversam, in 2020, zece ani. De asemenea, Romania si Republica Moldova reconfirma faptul ca locul firesc al Republicii Moldova se afla in familia europeana.
Romania subliniaza caracterul legitim al asteptarilor cetatenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, intr-un stat stabil si democratic, cu institutii publice moderne si cu o justitie independenta, si va continua sa sustina indeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeana a Republicii Moldova, singura in masura sa asigure stabilitatea, dezvoltarea economica si sociala a Republicii Moldova.

Romania se angajeaza sa ramana cel mai sincer sustinator al cetatenilor Republicii Moldova, asa cum a actionat deja si va continua sa o faca in contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

La randul sau, Republica Moldova isi reafirma hotararea de a continua edificarea unui stat democratic si prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului sau european si beneficiind de sprijinul si cooperarea oferite in cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidentiind importanta implementarii depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator, Republica Moldova isi reafirma angajamentul privind continuarea implementarii reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justitiei, statul de drept, combaterea coruptiei si asigurarea independentei mass-media.

Recunoscand contributia proiectelor de cooperare bilaterala derulate de Romania in Republica Moldova la eforturile de imbunatatire a conditiilor de viata ale tuturor cetatenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografica unde locuiesc, limba vorbita, orientarea politica, Republica Moldova subliniaza angajamentul pentru continuarea implementarii proiectelor de cooperare derulate cu Romania, inclusiv si mai ales a proiectelor strategice de interconectare si a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum si hotararea de a sustine si proteja prezenta investitionala a Romaniei in Republica Moldova.

Reiterand importanta deosebita a promovarii respectului pentru limba, cultura si istoria comune, partile reafirma valoarea inestimabila a patrimoniului cultural comun, parte integranta a patrimoniului european, care fundamenteaza relatia privilegiata dintre Romania si Republica Moldova.

Avand in vedere cele de mai sus, partile subliniaza importanta deosebita a aprofundarii cooperarii dintre Romania si Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, si exprima hotararea de a actiona impreuna de o maniera coordonata pentru indeplinirea obiectivelor noastre comune.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un sofer iresponsabil a incercat sa traverseze cu masina raul Bistrita si a ramas blocat in mijlocul acestuia, fiind salvat de pompieri

Situatie uluitoare in Bistrita-Nasaud. Un sofer a incercat sa traverseze cu masina raul Bistrita, dar…

9 minute ago

Statele Unite au acuzat Rusia ca ar fi folosit agenti chimici interzisi in razboiul din Ucraina

Statele Unite acuza Rusia ca a folosit un agent chimic, cloropicrina, impotriva fortelor ucrainene, incalcand…

24 de minute ago

Idei de afaceri: un tanar din Bucuresti, retinut de politisti dupa ce a vandut cu 6.000 de lei doua autorizatii false de securitate la incendiu

Un tanar care pretindea ca este angajat ISU si vindea autorizatii false de securitate la…

39 de minute ago

Premierul indian Narendra Modi, criticat ca retorica sa antimusulmana ar putea provoca un razboi civil pustiitor intre hindusi si islamisti

Premierul indian Narendra Modi a fost criticat recent pentru ca a invocat o retorica antimusulmana…

54 de minute ago

66 de migranti clandestini, salvati de marina franceza in Canalul Manecii

In total, 66 de migranti, printre care femei si copii, care incercau sa traverseze Canalul…

O oră ago

Un baiat de 16 ani a fost arestat in Polonia dupa ce a incercat sa dea foc unei sinagogi istorice cu un cocktail Molotov

Politia poloneza a anuntat miercuri seara ca a arestat un adolescent implicat in tentativa de…

O oră ago