Iohannis, reactie la „Palatul Imparatului”: „Eu nu am solicitat o locuinta pentru cand va fi sa fie, nici nu mi s-a oferit”

politica

Klaus Iohannis, momentul adevarului, Rosia Montana, decizie, patrimoniu, salvare

Presedintele Klaus Iohannis a avut marti o prima reactie in legatura cu materialul Recorder legat de vila de pe bulevardul Aviatorilor.

„Am observat ca exista asa o preocupare intensa, dar este o preocupare legata de alegeri, este o preocupare electorala a unora. Nu este o chestiune de actualitate.

Eu nu am solicitat o locuinta pentru cand va fi sa fie, nici nu mi s-a oferit. Deci tema pentru mine este una despre care citesc in gazeta”, a declarat Klaus Iohannis la Cotroceni.

RAAPPS a reactionat pe 29 februarie in legatura cu materialul Recorder privind vila de pe Aviatorilor, a carei renovare ar costa nu mai putin de 7 milioane de euro. Recorder a sugerat ca vila este destinata lui Klaus Iohannis.

Comunicatul RAAPPS:

„Urmare informatiilor aparute in mass media, referitoare la imobilul aflat inadministrarea Regiei Autonome ”Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat”, situat in B-dul Aviatorilor nr. 86, facem urmatoarele precizari menite sa clarifice situatia privind lucrarile de ” reabilitare, modernizare si refunctionalizare imobil”:

Planurile, simularile si imaginile interioare vehiculate in spatiul public, nu corespund documentatiei avizate, fiind rezultatul unor simple speculatii.

Sumele platite pentru lucrarile executate, pana la data prezentei, sunt in cuantum de 2.100.000 Lei.

Raportat la suma inclusa in contractul de executie lucrari, precizam ca aceasta reprezinta valoarea maximala a lucrarilor, platile aferente urmand a fi efectuate pentru lucrarile real executate.

Estimarea lucrarilor, inainte de semnarea contractului, a fost efectuata dupa trecerea in revista a degradarilor vizibile, si in baza costurilor lucrarilor de consolidare si amenajari la constructii de acelasi tip si realizate in aceeasi perioada.

Imobilul a fost construit in perioada 1960-1965, inainte de existenta unor norme generale de proiectare antiseismica, prezinta degradari majore si sunt necesare lucrari ample de consolidare, prin introducerea de elemente structurale care dubleaza/intaresc structura existenta.

Subliniem in acest context, faptul ca Regia Autonoma “Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat“ (R.A.-A.P.P.S.) are in administrare un patrimoniu vast, printre care si cladiri istorice, considerate bijuterii arhitecturale, monumente istorice cu valoare de patrimoniu cultural, unele incadrate in clasa de risc seismic I sau II, situate in zone centrale ale Bucurestiului, pe care si-a propus sa le consolideze,
identificand diferite surse de finantare.

In acest sens au fost initiate demersuri privind consolidarea si eficientizarea energetica a unui numar de 7 cladiri aflate in administrarea sa, dintre care 4 monumente istorice, fiecare cu specificul propriu, urmand a se lua masuri, progresiv, pentru realizarea interventiilor si la alte cladiri. Pentru aceste imobile a fost accesat

Programul National de Consolidare a Cladirilor cu Risc Seismic, in prezent intocmindu-se documentatia in vederea semnarii contractelor de finantare.

Lucrarea ce urmeaza a fi executata la imobilul in discutie face parte din strategia de consolidare si conservare a patrimoniului statului, prin realizarea investitiilor la imobilele emblematice/monumente istorice, si este finantata exclusiv din fondurile proprii ale R.A.-A.P.P.S, nefiind accesate fonduri bugetare.

Veniturile obtinute din activitatea regiei se utilizeaza, cu precadere, pentru realizarea investitiilor la imobilele aflate in administrarea sa, precum si in vederea asigurarii cheltuielilor pentru intretinerea si administrarea intregului patrimoniu, astfel incat sa se poata asigura fondurile necesare realizarii acestor activitati.

Mentionam faptul ca, pentru imobilul situat in B-dul Aviatorilor nr. 86 nu a fost inregistrata nicio solicitare privind atribuirea/inchirierea acestuia, stabilirea destinatiei acestui imobil nefiind in competenta R.A-A.P.P.S.

Privitor la imobilul situat in B-dul Aviatorilor nr. 86, facem urmatoarele precizari:

Imobilul situat in B-dul Aviatorilor nr. 86 este format din cladire principala cu regimul de inaltime S+P+Et si constructii anexe parter, imprejmuire si utilitati.

Imobilul se afla in patrimoniul R.A.- A.P.P.S., legea impunand administratorilor de imobile sa actioneze in scopul administrarii, pastrarii integritatii si protejarii bunurilor proprietate a statului.

Construit in perioada 1960-1965, cel mai probabil de echipa arh. Cezar Lazarescu, imobilul a fost proiectat si implicit utilizat in acea perioada ca locuinta, din anul 1993 nemaifiind efectuate reparatii majore.

Datorita amplasarii in cadrul Zonelor Construite Protejate si a zonei de protectie a Parcului Regele Mihai, anului constructiei si stilului arhitectural, pe langa lucrarile de consolidare obligatorii a se efectua pentru ca imobilul sa fie utilizat in conditii de siguranta, este necesar a se respecta si cerintele privind protectia monumentelor istorice – Legea nr. 422/2001, precum si Legea nr. 372/2005, cu modificarile si completarile ulterioare – privind performanta energetica a cladirilor.

Principalele lucrari de restaurare ce se efectueaza la imobil sunt conform Anexei 4 a Certificatului de Urbanism, document care impune o serie de conditionari specifice, precum si in acord cu legislatia aplicabila regimului juridic al imobilului:

Reconditionarea fatadelor principala, laterale si partial posterioara, precum si cele ale constructiilor anexe, placate cu placute ceramice.

Termoizolarea interioara cu tencuieli termoizolante, care sa pastreze caracteristicile fizice ale peretilor initiali, avand in vedere obligativitatea restaurarii fatadelor.

Inlocuirea tamplariei exterioare cu tamplarie din lemn cu eficienta energetica ridicata si reintroducerea rulourilor exterioare.

Inlocuirea tamplariei exterioare din inox cu tamplarie din inox cu eficienta energetica ridicata.

Conservarea si reconditionarea zonelor cu elemente din piatra naturala, marmura de Alun si travertin de Geoagiu, care provin din cariere ce nu se mai exploateaza la aceasta data.

Conform dispozitiilor legale, pentru cladirile care se renoveaza aprofundat, consumul de energie trebuie acoperit in proportie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile.

Pentru indeplinirea acestor cerinte s-a avut in vedere, din punct de vedere constructiv: reabilitarea termica a peretilor exteriori, a tamplariei exterioare, termoizolarea acoperisului terasa etc.

Din punct de vedere al instalatilor si echipamentelor s-a avut in vedere: refacerea in totalitate a traseelor de instalatii termice, sanitare, electrice, curenti tari si slabi, a echipamentelor de incalzire si de preparare a apei calde menajere, pentru a fi integrate in noile sistemele, respectiv panouri solare fotovoltaice, pompe de caldura, colectoare solare etc.

Cu privire la contractele de vanzare – cumparare incheiate intre R.AA.P.P.S. si Partidul National Liberal (P.N.L.), facem precizarea ca P.N.L. a beneficiat de prevederile Legii nr. 90/2003 – privind vanzarea spatiilor aflate in proprietatea privata a statului, a unitatilor administrativ teritoriale sau a regiilor
autonome, destinate sediilor partidelor politice.

Potrivit prevederilor art.12^2 din H.G. nr. 927/2003 – pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 90/2003, sumele obtinute din vanzarea imobilelor avand destinatia de sedii ale partidelor politice, se vireaza integral la bugetul de stat.

In consecinta, R.A. –A.P.P.S. nu retine nicio suma din aceste incasari”.

Citeste si: Surse, reactia RAAPPS privind „Palatul Imparatului”: „Nu s-a alocat pana acum lui Klaus Iohannis nicio locuinta ca resedinta dupa terminarea mandatului”

Materialul realizat de Recorder a depasit 800.000 de vizualizari pe YouTube si este in continuare amplu dezbatut pe retelele de socializare.

„Pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti, intr-una dintre zonele exclusiviste ale Capitalei, a aparut un santier invaluit intr-o secretomanie totala. Lucrarile se desfasoara in spatele unor paravane si sunt atent supravegheate.

Vila de 1200 mp, cu subsol, parter si etaj, garaj si cabina de paza la poarta e a statului si a fost, pana nu demult, sediu de partid. De cateva luni, e transformata, in cel mai mare secret, in resedinta pentru o singura familie, dupa cum scrie in autorizatia de construire obtinuta de Recorder. Iar suma pe care RA-APPS intentioneaza sa o investeasca aici depaseste orice imaginatie: 7 milioane de euro numai pentru renovare si amenajare.

E legitim sa ne intrebam cui i se pregateste. Pe ce si mai ales pentru cine se cheltuiesc, in cel mai mare secret, 7 milioane de euro din bani publici?”, noteaza Recorder.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: