Iohannis retrimite Parlamentului legea taxei de solidaritate. Legea a fost modificata recent pentru ca si OMV Petrom sa plateasca aceasta taxa

news

Klaus Iohannis a cerut, joi, Parlamentului sa reexamineze legea prin care au fost modificate privind prevederile aplicarii taxei de solidaritate astfel incat sa fie inclusa si OMV Petrom.

„Fata de continutul normativ al legii transmise la promulgare, consideram insa ca unele dispozitii nu sunt indeajuns de clare, astfel incat sa ofere siguranta de a nu genera probleme in aplicare si, prin urmare, se impun a fi reanalizate de catre Parlament. Astfel, este necesar sa fie reanalizat si clarificat mecanismul de calcul privind contributia de solidaritate temporara, pentru evitarea unor situatii in care aplicarea normelor ar fi ingreunata sau ar genera alte efecte decat cele urmarite de legiuitor”, este explicat demersul prezidential.

Ministrul finantelor, Adrian Caciu, dadea asigurari, la finalul lunii februarie, ca OMV Petrom va plati taxa de solidaritate pana pe 25 iunie, asa cum prevede termenul legal din legislatie pentru impozitul pe profit.

Grupul austriac OMV a anuntat in 12 ianuarie, referitor la plata taxei de solidaritate in Romania, ca „OMV Petrom ar urma sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si rafinarea petrolului”. Ulterior, in data de 18 ianuarie, ministrul Finantelor a precizat ca a solicitat Comisiei Europene clarificari in privinta Regulamentului european transpus in legislatia nationala prin ordonanta de urgenta pe energie, pentru introducerea contributiei de solidaritate, adaugand ca „toata lumea va plati solidar costul crescut al vietii”.

Comunicatul integral al Presedintiei

La data de 31 martie 2023, Parlamentul a transmis Presedintelui Romaniei, in vederea promulgarii, Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 186/2022 privind unele masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o interventie de urgenta pentru abordarea problemei preturilor ridicate la energie (Pl-x nr. 128/2023).

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea OUG nr. 186/2022 prin care a fost creat cadrul legal pentru punerea in aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o interventie de urgenta pentru abordarea problemei preturilor ridicate la energie, in contextul indeplinirii de catre Romania a obligatiilor ce-i revin, derivate din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, in scopul asigurarii finantarii investitiilor in proiecte energetice strategice si a resurselor necesare pentru protejarea populatiei de efectele cresterii preturilor la energie.

Ordonanta de urgenta nr. 186/2022 a stabilit cuantumul, modul de calcul si destinatia contributiei de solidaritate. Potrivit Regulamentului european aceasta are caracter temporar. Contributia de solidaritate va fi platita de societatile comerciale care desfasoara activitati in sectoarele titeiului, gazelor naturale, carbunelui si rafinariilor si care au ponderea acestor activitati in cifra de afaceri de peste 75% inclusiv. Aceasta se va calcula prin aplicarea unei cote de 60% asupra bazei, iar baza se calculeaza pe baza profiturilor impozabile anuale, in exercitiul financiar 2022 si, respectiv, in exercitiul financiar 2023, care depasesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile aferente exercitiilor financiare din perioada 2018-2021. Incasarile din contributia de solidaritate urmeaza a fi utilizate, cu aplicarea mecanismului prevazut de articolele 6 si 7 ale Ordonantei de urgenta nr. 186/2022, pentru masuri de sprijin financiar pentru consumatorii finali de energie, in special pentru gospodariile vulnerabile, masuri de sprijin financiar pentru a contribui la reducerea consumului de energie, masuri de sprijin financiar pentru sprijinirea intreprinderilor din industriile mari consumatoare de energie, masuri de sprijin financiar pentru dezvoltarea autonomiei energetice, in special investitii in conformitate cu obiectivele REPowerEU, prevazute in planul REPowerEU si in REPowerEU: actiuni europene comune, cum ar fi proiecte cu o dimensiune transfrontaliera, masuri menite sa reduca efectele negative ale crizei energetice.

Regulamentul (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 defineste, la art. 2 pct. 17, societatile din Uniune si sediile permanente care desfasoara activitati in sectoarele titeiului, gazelor naturale, carbunelui si rafinariilor, astfel: „societati din Uniune sau sedii permanente care genereaza cel putin 75 % din cifra lor de afaceri din activitati economice in domeniul extractiei, mineritului, rafinarii titeiului sau fabricarii produselor de cocserie, astfel cum se mentioneaza in Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European si al Consiliului”.

Totodata, conform art.15 al Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022: „Contributia de solidaritate temporara pentru societatile din Uniune si sediile permanente, care desfasoara activitati in sectoarele titeiului, gazelor naturale, carbunelui si rafinariilor, inclusiv pentru cele care fac parte dintr-un grup consolidat doar in scopuri fiscale, se calculeaza pe baza profiturilor impozabile, astfel cum sunt stabilite in temeiul normelor fiscale nationale, in exercitiul financiar 2022 si/sau in exercitiul financiar 2023 si pe intreaga durata a acestora, care depasesc cu mai mult de 20 % media profiturilor impozabile, astfel cum au fost stabilite in temeiul normelor fiscale nationale, din cele patru exercitii financiare care incep la 1 ianuarie 2018 sau se desfasoara dupa aceasta data”. Totodata, potrivit art. 16 din Regulament referitor la rata pentru calcularea contributiei de solidaritate temporare, „(1) Rata aplicabila pentru calcularea contributiei de solidaritate temporare este de cel putin 33 % din baza mentionata la articolul 15. (2) Contributia de solidaritate temporara se aplica in plus fata de impozitele si taxele obisnuite aplicabile in conformitate cu dreptul intern al unui stat membru”.

Legea supusa reexaminarii a fost adoptata tacit de Senat, in calitate de prima Camera competenta. Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala, a aprobat OUG nr. 186/2022 cu modificari si completari, introducand un nou alineat, alin. (6) la art. 1. Potrivit textului nou introdus, este detaliat modul in care se va calcula ponderea in cadrul procentului de 75% din cifra de afaceri a activitatilor din sectoarele titeiului, gazelor naturale, carbunelui si rafinariilor. In acest scop sunt stabilite preturi de referinta ce vor fi incluse in calculul ponderii in cifra de afaceri societatilor ce desfasoara astfel de activitati, dar nu mai putin decat media cotatiilor la bursa de la Londra sau Viena, dupa caz, in anul fiscal/exercitiul financiar de referinta.

Fata de continutul normativ al legii transmise la promulgare, consideram insa ca unele dispozitii nu sunt indeajuns de clare, astfel incat sa ofere siguranta de a nu genera probleme in aplicare si, prin urmare, se impun a fi reanalizate de catre Parlament. Astfel, este necesar sa fie reanalizat si clarificat mecanismul de calcul privind contributia de solidaritate temporara, pentru evitarea unor situatii in care aplicarea normelor ar fi ingreunata sau ar genera alte efecte decat cele urmarite de legiuitor.

Mentionam ca potrivit art. 6 alin. (1) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, referitor la continutul si fundamentarea solutiilor legislative: „Proiectul de act normativ trebuie sa instituie reguli necesare, suficiente si posibile care sa conduca la o cat mai mare stabilitate si eficienta legislativa (…)”.

Fata de argumentele expuse mai sus si avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 186/2022 privind unele masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o interventie de urgenta pentru abordarea problemei preturilor ridicate la energie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: