Iohannis a reusit sa anihileze legea care facea posibil traficul de influenta. CCR este nevoita sa-i dea dreptate presedintelui

politica

Curtea Constitutionala a admis partial, marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind statutul parlamentarilor, care motivase ca articolul care ofera alesilor dreptul de a intermedia relatia dintre cetateni si potentiali investitori cu administratia publica incalca Constitutia, informeaza Mediafax. Printre initiatorii legii s-a numarat si deputatul PSD Catalin Radulescu, campion la iniative anti-justitie.

Curtea Constitutionala a admis partial, marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra Legii privind statutul parlamentarilor, conform unor surse din interiorul CCR.

Pe 26 iulie, seful statului a sesizat CCR referitor la modificarea Legii privind Statutul deputatilor si senatorilor, adoptata de Parlament.

„Prin instituirea in legea criticata a posibilitatii deputatilor si a senatorilor de a pretinde ori de a primi foloase nemateriale, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermedierea „in orice mod” a relatiilor dintre cetateni si autoritati, respectiv dintre alesi locali si autoritati centrale sau dintre investitori si autoritati locale sunt incalcate dispozitiile art. 1 alin. (3) si alin. (5) din Constitutie, restrangandu-se cadrul de integritate aplicabil deputatilor si senatorilor si eliminandu-se un standard de integritate, aspect ce are un efect direct asupra increderii cetatenilor in membrii Parlamentului Romaniei si in autoritatea legiuitoare”, se arata in textul sesizarii depuse de Iohannis la Curtea Constitutionala.

„Acelasi lucru este valabil si pentru faptul ca acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, in forma incriminata de art. 291 din Codul penal ce reglementeaza traficul de influenta, nu se regaseste in cuprinsul dispozitiilor din legea supusa controlului de constitutionalitate. Astfel, prin omiterea ipotezei in care un deputat sau senator accepta promisiunea de bani sau alte foloase in intermedierea relatiei dintre cetateni si autoritatile publice centrale si locale este dezincriminata implicit aceasta modalitate de comitere a infractiunii de trafic de influenta, in conditiile enumerate de legea penala”, completeaza seful statului.

De asemenea, presedintele Iohannis precizeaza ca sintagma „sa intermedieze in orice mod” este una lipsita de claritate, precizie si previzibilitate, contrar exigentelor prevazute in art. 1 alin. (5) din Constitutie si ca incalca o decizie a CCR din anul 2014, care a statuat ca „una dintre cerintele principiului respectarii legilor vizeaza calitatea actelor normative”.

Prevederea din Legea criticata de seful statului incalca si o decizie din 2013, in care Curtea a constatat ca, „in principiu, orice act normativ trebuie sa indeplineasca anumite conditii calitative, printre acestea numarandu-se previzibilitatea, ceea ce presupune ca acesta trebuie sa fie suficient de clar si precis pentru a putea fi aplicat; astfel, formularea cu o precizie suficienta a actului normativ permite persoanelor interesate – care pot apela, la nevoie, la sfatul unui specialist – sa prevada intr-o masura rezonabila, in circumstantele spetei, consecintele care pot rezulta dintr-un act determinat”.

„Insa, sintagma „in orice mod” nu este una clara, formularea sa generala permitand si interpretarea conform careia, intermedierea realizata de deputati sau senatori ar putea avea loc chiar prin incalcarea unor dispozitii din alte acte normative aflate in vigoare. Pe cale de consecinta, formularea vaga si generala a textului cuprins in art. unic pct. 1 din legea supusa controlului Curtii contravine exigentelor de calitate a legii prevazute de art. 1 alin. (5) din Legea fundamentala”, potrivit sursei citate.

„In al treilea rand, prin raportare la suprapunerea cu definitia data traficului de influenta si prin dezincriminarea implicita a acestei infractiuni pentru deputati si senatori in situatia in care acestia obtin un folos nematerial sau in situatia in care accepta promisiunea de bani ori alte foloase, este instituit un privilegiu pentru aceasta categorie in raport cu ceilalti cetateni ce pot fi subiect activ al infractiunii de trafic de influenta prevazuta de dispozitiile art. 291 din Codul penal”, conchide presedintele Iohannis in sesizare.

Pe 4 iulie, plenul reunit al Parlamentului a adoptat un proiect care modifica statutul deputatilor si senatorilor, in sensul ca deputatii si senatorii vor avea dreptul legal de a intermedia relatia dintre cetateni si potentiali investitori cu administratia publice si locale.

Singura interdictie introdusa, printr-un amendament la initiativa care modifica Legea nr.96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor, este ca alesii nu au dreptul sa pretinda bani sau alte foloase materiale pentru a reprezenta cetatenii in relatia cu reprezentantii administratiei locale si centrale.

„(2) In baza mandatului reprezentativ, deputatii si senatorii actioneza in interesul poporului, putand astfel sa intermedieze in orice mod, fara a pretinde sau primi bani sau alte foloase materiale, relatia dintre cetateni si organele administratiei publice centrale si locale si serviciile si directiile din subordinea acestora, relatia dintre alesii locali si autoritatile publice centrale, dar si dintre potentialii investitori si autoritatile publice locale”, se arata in raportul adoptat de plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului.

Citeste si: ULTIMA ORA Liviu Dragnea si-a delegat atributiile – Liderul PSD nu vrea sa semneze sesizarea CCR privind protocoalele din justitie .

Actul normativ adoptat prevede si faptul ca alesii se pot adresa personal, verbal sau in scris, autoritatilor locale si centrale pentru transmite sau informa asupra cetatenilor.

Pe 10 iulie, proiectul a fost trimis spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis.

Mai mult despre: ,


Comentarii: