news

Iohannis s-a intalnit cu premierul Bavariei, cea mai bogata regiune a Germaniei. Promisiunea facuta de Markus Soder

Presedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul landului Bavaria, Markus Soder, context in care cei doi au vorbit despre minoritatea romana din Germania si despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen, transmite Administratia Prezidentiala.

Potrivit sursei citate, seful statului a subliniat, in acest context, legaturile politice, economice si culturale intense dintre Romania si Bavaria, cu o lunga traditie.

In ceea ce priveste aderarea Romaniei la spatiul Schengen, prim-ministrul landului Bavaria „a asigurat de intreaga sa sustinere pentru o aderare cat mai curand posibil” a tarii noastre.

In cadrul discutiilor, a reiesit interesul pentru continuarea investitiilor germane in economia Romaniei, Bavaria aflandu-se, intre landurile germane, pe primul loc ca valoare a comertului si a investitiilor in tara noastra.

Presedintele Iohannis a salutat semnarea de catre prim-ministrul Romaniei si prim-ministrul Bavariei a Declaratiei privind consolidarea relatiilor bilaterale intre Romania si landul Bavaria, care prevede si reluarea activitatii Comisiei Mixte Guvernamentale Romania-Bavaria in acest an, la Munchen.

Cei doi „au exprimat dorinta de a dezvolta, pe aceasta baza, cooperarea in domeniul politic, cel economic, al energiei regenerabile si tranzitiei verzi, precum si in domeniile cultural, social si educational, pentru extinderea proiectelor de succes de educatie profesionala duala, in colaborare cu firme din Bavaria”. De asemenea, a fost subliniat interesul de a colabora in domenii de varf, precum sectorul digital, inteligenta artificiala, biomedicina.

Cei doi inalti oficiali au fost de acord ca „un important rol de catalizator al dialogului intre cele doua tari este jucat de minoritatea germana din Romania si de romanii care s-au stabilit in Germania”. Prim-ministrul Markus Soder a subliniat ca in landul Bavaria traieste cea mai mare comunitate de cetateni romani din Germania, „un exemplu de integrare si implicare activa in viata sociala si culturala”.

Presedintele Romaniei si prim-ministrul Bavariei au avut si un schimb de opinii privind situatia de securitate, in contextul agresiunii ruse impotriva Ucrainei, exprimand sustinerea in continuare pentru Ucraina, mai arata Administratia Prezidentiala.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Mircea Geoana, atac direct la Ciolacu: „Atunci cand liderii de azi ai tarii se exprima in limba romana, ai senzatia ca iti vorbeste corigentul clasei”

Mircea Geoana, potential candidat la presedintie, sustine ca Romania este condusa de o generatie politica…

5 minute ago

Germania va achizitiona din Statele Unite trei sisteme de rachete HIMARS pentru a le dona Ucrainei

Ministrul german al apararii, Boris Pistorius, a anuntat ca intentioneaza sa achizitioneze trei lansatoare pentru…

2 ore ago

Starea de sanatate a actorului Florin Piersic este „usor imbunatatita”, anunta Spitalul de Ortopedie „Foisor”

Starea de sanatate a actorului Florin Piersic este usor imbunatatita, cu o evolutie lent favorabila,…

O oră ago

Utilizarea combustibililor fosili a scazut la un nivel record, in aprilie, in Uniunea Europeana. O treime din energia UE a venit de la fotovoltaice si eoliene

Scaderea productiei de energie electrica cu combustibili fosili a fost determinata de cresterea eoliana si…

O oră ago