actualitate

Iohannis, sageti catre Dragnea in discursul de Centenar. Sa avem aspiratii inalte, nu tinte personale meschine, si respect fata de lege

Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, in discursul de la receptia de la Palatul Cotroceni organizata de Ziua Nationala, ca marile izbanzi ale natiunii sunt posibile daca romanii sunt uniti si nu dezbinati.

„Marile izbanzi ale natiunii sunt posibile daca suntem uniti, nu dezbinati, daca avem aspiratii inalte, nu tinte personale meschine, daca tinem aproape natiunile prietene democratice si civilizate, iar nu daca ne izolam de ele”, a spus seful statului, la receptia oferita la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei.

El a vorbit despre realizarea Marii Uniri.

„Cei care au facut posibil evenimentul istoric major din veacul trecut ne-au lasat un bogat patrimoniu de idealuri, valori si viziune. Dintre toate, cea mai frumoasa mostenire spirituala pe care mi-as dori sa o redescoperim in aceste zile este ca Marea Unire a fost, in fapt, o mare si profunda unire a tuturor romanilor in jurul unei nazuinte comune, pentru a carei infaptuire nici un sacrificiu nu a fost prea mare”, a mai afirmat Iohannis, potrivit Agerpres.

El a subliniat ca Centenarul Romaniei nu se rezuma doar la rememorarea trecutului, ci si la prezent, si la viitor.

„Buna functionare a statului si stabilirea obiectivelor nationale pe termen lung sunt indisolubil legate de buna intelegere si asumarea corecta a lectiilor trecutului. Calea catre Marea Unire a fost anevoioasa si plina de provocari, dar inaintasii nostri au reusit pentru ca i-a animat un lucru esential: apartenenta la acelasi set de valori si de principii. Intre valorile care au stat la baza infaptuirii Unirii si cele in care credem cu tarie astazi exista o continuitate de necontestat. In acest sens, 1 Decembrie devine nu doar o sarbatoare nationala, ci si una europeana.

Solidaritatea, respectul fata de lege, fata de drepturile si libertatile cetatenesti dau consistenta proiectului european si au fost pe deplin insusite de poporul roman. Sunt valorile pentru care tara noastra s-a alaturat Uniunii Europene, din dorinta de a ne consolida democratia, recastigata cu mari sacrificii in Decembrie 1989, intr-un spatiu al pacii, prosperitatii si libertatii. Este arcul care leaga peste timp Romania contemporana de viziunea figurilor politice care au facut posibil acum un secol idealul national al Marii Uniri”, a spus seful statului.

El a aratat ca in pofida unor circumstante dramatice, care au marcat parcursul natiunii noastre de-a lungul ultimului veac, Romania a reusit sa transpuna in realitate o mare parte dintre obiectivele predecesorilor.

„Romania nu ar fi putut trece peste incercarile ultimului secol, daca nu ar fi fost un stat unitar. Romanii nu ar fi putut depasi tragediile si greutatile trecutului recent daca infaptuirea Marii Uniri nu ar fi dat sufletelor noastre increderea in viitor. Din acesti 100 de ani pe care ii aniversam, doar in jumatate dintre ei natiunea noastra a putut sa-si exprime liber capacitatea sa creatoare, sa mearga pe calea deschisa la Alba Iulia la 1 Decembrie 1918. Dar nu a fost zi si nu a fost ceas in care cei care au primit darul Marii Uniri sa inceteze a iubi Romania”, a mai afirmat Iohannis.

El a subliniat ca Romania a continuat permanent sa fie iubita, in cuprinsul hotarelor ei si in afara lor.

„Romania a fost iubita la Marasesti, pe campurile insangerate ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in provinciile pe care istoria tulburata a secolului trecut le-a lasat in afara trupului tarii, precum si la Sighet, la Pitesti, la Aiud, ca si pe baricadele Revolutiei din decembrie 1989. Romania este iubita astazi pentru realizarile inaintasilor, pentru ceea ce este acum, dupa cum este iubita pentru ceea ce inca nu este, dar ne dorim sa fie pentru generatiile viitoare. Romania este astazi respectata in Europa si in lume pentru ca aceasta iubire de tara s-a manifestat si in operele creatoare ale romanilor care si-au adus contributia la civilizatia lumii”, a spus Iohannis.

La receptie au participat aproximativ 800 de persoane. Printre cei care au participat s-au numarat premierul Viorica Dancila si membri ai Cabinetului sau, fostii presedinti ai Romaniei Emil Constantinescu si Traian Basescu, sefii SRI, Eduard Hellvig, si SIE, Gabriel Vlase, reprezentanti ai cultelor religioase, diplomati.

Urmareste-ne si pe:
Speranta Erhan

Share
Published by
Speranta Erhan

Recent Posts

S-a scufundat langa Sf. Gheorghe o nava tanzaniana, Mohammed Z. Trei marinari sunt dati disparuti

O nava sub pavilion tanazanian, Mohammed Z, s-a scufundat sambata dimineata pe canalul Sf. Gheorghe.…

15 minute ago

Presedintele ucrainean solicita participarea Chinei la negocierile de pace, fiindca este singura tara care ar putea influenta Rusia

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca doreste sa colaboreze cu tari precum China, care…

49 de minute ago

Trei romani sunt blocati in Noua Caledonie. Parisul a declarat stare de urgenta in acest teritoriu francez de peste mari

MAE anunta ca in Noua Caledonie se afla blocati trei romani, in contextul in care…

O oră ago