politica

Iohannis, satul de conflictele din Coalitie: „Cresterea de preturi exista, este reala si afecteaza multi romani. Pentru ei, trebuie pregatite solutii”

Presedintele Klaus Iohannis le-a cerut, miercuri, partidelor din arcul guvernamental sa coopereze, subliniind ca „guvernarea nu este despre competitia dintre un partid sau altul, nu este despre competitiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul”.

„Cresterea de preturi exista, este reala si afecteaza multi romani. Pentru ei, trebuie pregatite solutii si aici cred ca este sarcina in primul rand a Guvernului, a ministrilor si a autoritatilor locale sa transforme in beneficii pentru cetateni cifrele din statistici – care, repet, sunt bune si arata o directie corecta. Mai multe investitii, in special in sanatate si infrastructura, mai multe locuri de munca, incurajarea afacerilor, absorbtia de fonduri europene, protejarea veniturilor – acestea sunt coordonatele de la care guvernantii nu trebuie sa se indeparteze.

Perioada luptelor electorale s-a incheiat, guvernarea nu este despre competitia dintre un partid sau altul, nu este despre competitiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul.

Guvernarea si legiferarea sunt despre a face politici publice pentru romani. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie sa uite acest lucru. Niciun lider politic nu trebuie sa uite ca puterea se exercita pentru romani, nu pentru vreun interes vremelnic de partid.

Dincolo de viziunile diferite, firesti, asupra unui proiect sau altul, este fundamental ca toate partidele din arcul guvernamental sa dea dovada de maturitate si responsabilitate si sa ajunga la un numitor comun atunci cand miza este de o importanta capitala pentru romani.

De aceea, imi doresc sa vad de la partidele aflate la guvernare un bun exemplu de eficienta, de dialog si de democratie. Si cand spun democratie, ma refer si la un mod democratic de functionare in primul rand in propriile formatiuni politice.

Alegerile interne din partide nu sunt despre a inlocui prin orice mijloace un lider cu un alt lider, ci sunt despre competitie de proiecte, despre dezbateri care sa conduca la modernizare, eficientizare si innoire, in asa fel incat rezultatul final sa fie atingerea unui nivel si mai bun de reprezentare a romanilor.

Stiu ca in coalitie exista multa dorinta de a guverna bine si multe intentii laudabile. O parte dintre rezultate se vad deja. Insa mai sunt destule de invatat din ce nu a mers bine in ultimii ani. Inclusiv opozitia are multe de invatat si noi, cu totii, trebuie sa fim mai implicati sa livram rezultate si sa ducem la capat reformele pe care le-am promis.

Parlamentul creeaza o punte intre societate si legile tarii, de aceea premisele actuale pot conduce la acele reforme profunde de care tara noastra are nevoie.

Domeniile justitiei, educatiei, sanatatii, administratiei publice au nevoie sa fie asezate pe baze solide.

Cu puterea de care dispune prin Constitutie, responsabilitatea Parlamentului este una pe masura.

De aceea, in speranta unei sesiuni parlamentare cu reusite notabile, solicit intregii clase politice, tuturor membrilor Parlamentului si ai Executivului cumpatare, echilibru si deschidere la dialog!”, a spus Iohannis intr-o declaratie la Palatul Cotroceni.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

6 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

6 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

6 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

6 ore ago