Iohannis spulbera guvernarea Dancila-Dragnea cu date concrete: „Dupa un an si jumatate nu vedem nici drumuri, nici autostrazi, nici scoli, nici spitale, nimic”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a desfiintat, luni seara, „realizarile” PSD dupa un an si jumatate de guvernare.

Principalele declaratii:

– S-au publicat astazi datele care arata executia bugetara din primul trimestru, date publicate cu intarziere.

– Programul de guvernare PSD s-a aflat de la bun inceput pe contrasensul unei logici economice elementare. PSD a propus scaderea taxelor si impozitelor si o crestere puternica a cheltuielilor bugetare pentru salarii, pentru pensii, pentru drumuri, pentru scoli. Pentru economisti aceasta abordare a produs surprindere, este vorba de un fel de magie economica.

– Trebuie sa vedem cat va tine aceasta iluzie creata de PSD. In privinta cresterilor salariale, PSD a reusit o contraperformanta rara, pana si cei carora le-au crescut salariile sunt nemultumiti. Au promis o crestere de 25% bugetariloe, dar printr-o inginerie contabila au anulat aceasta crestere.

– Dupa un an si jumatate nu vedem nici drumuri, nici autostrazi, nici scoli, nici spitale, nimic.

– Pe de alta parte, lumea se intreaba de unde vin acesti bani pentru cresteri. PSD-ul amaneteaza viitorul tarii, creste salarii si pensii si neglijeaza investitii generale destinate dezvoltarii

– In 2017 am avut o crestere de peste 7%, dar ce sa vezi, veniturile nu au crescut in proportie cu economia, ba dimpotriva, surpriza veniturile au fost cu trei miliarde mai mici decat cele prevazute in programul PSD. Veniturile fiscale, acestea ar fi trebuit sa creasca pe masura ce a crescut economia, dar nu, ele nu numai ca nu au atins cota programata, s-a ratat tinta programata cu 5%, sunt mai mici decat cele din trimestrul lui 2017.

– Este prima data cand veniturile fiscale au scazut din anul anterior. Veniturile din impozitul pe profit au scazut fata de veniturile pe primul trimestru al anului trecut. Arata ca intr-adevar economia duduie, dar la bugetul statului duduie numai cheltuielile, veniturile pauza.

– Veniturile TVA, aici nerealizarea fata de program este de 9%. Poate va amintiti ca am zis ca se bazeaza pe un optimist nemotivat. PSD promitea cresterea cu 16% a veniturilor din TVA. Colectarea de catre ANAF se afla la 12% sub program. Aceasta este performanta PSD. Cu toate ca romanii platesc preturi mai mari pentru aproape tot, statul nu colecteaza veniturile cuvenite”, a afirmat presedintele.

– Executia bugetului general consolidat pe primul trimestru al anului 2018 s-a incheiat cu un deficit – cheltuieli mai mari decat veniturile – de 4,46 miliarde de lei, respectiv 0,48% din PIB, arata datele comunicate, in 27 aprilie, de Minsterul Finantelor Publice (MFP).

– Fondurile UE, un nou esec al PSD. Pe partea de venituri suntem sub 31% sub valoarea programata, la cheltuieli suntem sunt 40% sub valoarea programata. E inadmisibil ca fondurile europene sa nu faca parte din proriotati. Dar PSD are alte prioritati, lupta cu BNR. Romania, asta este un lucru negativ, se afla in procedura privind deviatia semnificativa a deficitului bugetar si ar fi bine ca PSD sa nu uite ca Romania face parte in continuare procedurii europene privind deviatia deficitului si daca PSD nu va face nimic acest lucru se va agrava. Invit sa-si revina pe guvernantii PSD. Este imperioasa demisia doamnei Dancila pentru a face loc unor oameni responsabili si competenti. In acest context este din ce in ce mai vizibil ca Dragnea si ai lui nu fac fata guvernarii si nu au nicio solutie pentru o guvernare buna

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: