Ionel Danca, despre culisele marii batalii: „Se poarta o adevarata lupta de gherila comerciala contra-cronometru pentru fiecare cantitate de masti, combinezoane, teste PCR, ventilatoare mecanice”

news

Ionel Danca, sef al cancelariei premierului Orban, dezvaluie cateva amanunte despre uriasa batalie care se duce in aceasta perioada pentru ca Romania sa faca rost de echipamente medicale si de protectie.

„Din biroul Premierului de la Palatul Victoria, am luat parte la zeci si sute de discutii si convorbiri telefonice purtate de Ludovic Orban cu omologi si inalti oficiali din alte state ale lumii si cu conducatori de institutii si structuri responsabile din subordinea Guvernului care trebuiau sa puna in aplicare rezultatul acestor convorbiri. Tot procesul de achizitie, contractare, transport, livrare si distributie a materialelor sanitare si medicale necesare din aceasta perioada a capatat conotatiile unui razboi international pentru resurse limitate”, relateaza Danca.

Citeste si:  Lupta dura dusa de Romania pentru a obtine echipamente medicale. Orban: „Presedintele Iohannis l-a sunat pe presedintele Turciei”

„Mai multe tone de materiale sanitare si echipamente medicale au ajuns in ultimele saptamani in Romania si altele incep sa fie produse la nivel local ca urmare a unor eforturi uriase.

Am inceput acest razboi cu virusul ucigas cu mainile goale, cu stocuri zero de materiale medicale pentru riscurile de epidemii, si in doar cateva saptamani, am facut tot ceea ce era omeneste posibil pentru a pregati sistemul sanitar pentru aceasta lupta.

O mana de oameni, ministrii implicati direct in aceasta batalie, condusi de Premierul Ludovic Orban, in coordonare cu Presedintele Klaus Iohannis, au dublat eforturile medicale cu un adevarat razboi comercial pe plan international pentru achizitia de materiale sanitare necesare.

In aceasta perioada, se poarta o adevarata lupta de gherila comerciala contra-cronometru pentru fiecare cantitate de masti, combinezoane, teste PCR, ventilatoare mecanice si alte echipamente medicale in care se folosesc toate ”armele” si resursele politice si diplomatice posibile.

Din biroul Premierului de la Palatul Victoria, am luat parte la zeci si sute de discutii si convorbiri telefonice purtate de Ludovic Orban cu omologi si inalti oficiali din alte state ale lumii si cu conducatori de institutii si structuri responsabile din subordinea Guvernului care trebuiau sa puna in aplicare rezultatul acestor convorbiri.

Tot procesul de achizitie, contractare, transport, livrare si distributie a materialelor sanitare si medicale necesare din aceasta perioada a capatat conotatiile unui razboi international pentru resurse limitate.

Au fost situatii fara precedent in care contracte ferme de achizitii internationale au fost anulate cu restituirea avansurilor fara ezitare la prima contra-oferta mai mare. Alte contracte, aflate in plina procedura de livrare, erau blocate cu marfa incarcata ca urmare a deciziilor nationale de interzicere a exporturilor.

Asigurarea coridoarelor de transport si a culoarelor de zbor a devenit mai dificila in acest timp decat trecerea unor convoaie umanitare prin zone de conflict armat deschis.

S-au folosit toate resursele militare si civile de transport disponibile, de la autocamioane si aeronave pana la acorduri militare de zbor. Au fost scoase chiar si scaunele din unele aeronave de transport civil aerian pentru a face loc la zeci de tone de materiale sanitare si medicale.

Aproape orice transport de materiale medicale a fost urmarit ca pe radar, cu telefonul in mana din biroul Premierului de la Palatul Victoria, si cu fiecare aeroport sau punct de trecere al frontierei parcurs era adus mai aproape de Romania si de nevoile sistemului nostru sanitar.

Fata de inceputul crizei COVID-19, am marit numarul centrelor de testare de la 8 la 35 si in curand vom avea in fiecare judet aparate de testare Real-Time PCR. Capacitatea de testare a crescut de la cateva sute de cazuri pe zi la aproape 2000 de teste pe zi.

Pentru pacientii critici, sunt disponibile 1600 de ventilatoare mecanice iar pentru alte 200 facem eforturi pentru a le aduce in zilele urmatoare in Romania iar, in paralel, pregatim si productia locala.

De asemenea, prin Unifarm, ONAC sau Crucea Rosie, peste 2 milioane de masti si aproape 800.000 de combinezoane de protectie au sosit deja in tara iar alte 14 milioane masti FFP2/3 vor fi livrate in aprilie si in acelasi timp am pregatit productia locala pentru 15 milioane de masti pe luna.

Chiar si asa, cu toate aceste eforturi, in continuare, amenintarea virusului COVID-19 ramane ridicata si nicicand nu putem spune ca avem de toate pentru a face fata la ceea ce va fi mai rau.

Urmeaza perioada cea ma grea a epidemiei cu Coronavirus in care fiecare poate face mai mult decat poate face statul, printr-un simplu gest de responsabilitate, de autoizolare in casa, mai ales acum cand vin zilele de Sarbatoarea Pastelui”, a scris Ionel Danca pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: