Ipocrizie uselista: lideri ai PSD si PNL, care s-a opus comasarii alegerilor in 2012, sub guvernul Boc, sunt mari sustinatori ai comasarii alegerilor in 2024

politica

sondaj, INSCOP, alianta PSD-PNL, procente, AUR, scadere, europarlamentare

Desi nu s-a facut inca un anunt oficial, se pare ca liderii PNL si PSD ar fi luat deja hotararea comasarii alegerilor europarlamentare cu cele locale, scrutinul urmand a avea loc la inceputul lunii iunie. In urma cu 12 ani, Guvernul Boc a urmarit si el sa comaseze alegerile parlamentare cu cele locale, dar PNL si PSD, care faceau atunci parte din USL, au mers la CCR, unde au reusit sa opreasca masura comasarii celor doua randuri de alegeri, se arata intr-un articol publicat de Fanatik.

Curtea Constitutionala era sesizata de catre Camera Deputatilor printr-o adresa semnata de 88 de deputati liberali si alti 58 de deputati social-democrati, care aducea mai multe argumente impotriva comasarii alegerilor.

Nu e clar inca daca pentru comasarea alegerilor din 2024 Guvernul Ciolacu isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului in conditiile in care primul scrutin va avea loc in fix patru luni. Premierul Ciuca a spus ca juristii din partidul sau sunt de parere ca pentru comasarea alegerilor nu e nevoie de nicio modificare legislativa, si ca singura lege ce trebuie modificata este Codul Administrativ.

Problema cu aceasta lege vine din faptul ca mandatul alesilor locali se incheie la finalul lunii septembrie – Codul Administrativ statueaza ca mandatul alesilor locali este de patru ani, iar consiliul local se constituie in cel mult 60 de zile de la data alegerilor – iar noua data a alegerilor locale ar fi in iunie, ceea ce ar duce la situatia in care primarii alesi vor trebui sa astepte trei luni sa-si preia mandatele.

Ar putea aparea solutia scurtarii mandatelor actualilor alesi locali pentru a se evita situatia in care cei care isi vor pierde mandatele vor ramane in functii urmatoarele luni, fara insa vreo motivare reala de a face ceva in toata aceasta perioada.

Dincolo de acest argument procedural, argumentele celor de la PNL si PSD impotriva comasarii au fost de natura intrinseca. Astfel, acestia aratau ca prin ratificarea Tratatului de aderare la UE, tara noastra s-a angajat sa respecte obligatiile ce decurg din legislatia primara europeana, printre acestea fiind si actele Comisiei de la Venetia.

Codul bunelor practici in materie electorala ale Comisiei prevad mai multe garantii procedurale privind organizarea scrutinului, deputatii mentionand prevederea ca modificarea acestor reguli sa se faca cu cel putin un an inaintea alegerilor.

„S-a statuat faptul ca stabilitatea dreptului este un element important al credibilitatii procesului electoral, iar modificarea frecventa a normelor si caracterul lor complex pot dezorienta alegatorul. Ceea ce trebuie evitat nu este atat modificarea sistemelor de scrutin, ci modificarea lor frecventa sau cu putin timp (mai putin de un an) inainte de alegeri”, aratau deputatii PNL si PSD, care subliniau astfel ca prin comasarea alegerilor se crea o stare de confuzie in randul electoratului (prin numarul ridicat de buletine de vot) si ca aceasta comasare reprezenta o incalcare a dreptului de a alege si de a fi ales.

Astazi, liderii liberali spun insa ca un scrutin cu patru-cinci buletine de vot nu reprezinta o problema pentru alegatorul de rand. „Sincer, nu am auzit in nicio campanie oamenii spunand: ”Ma duc sau nu ma duc la vot fiindca am doua, trei, patru sau cinci buletine de vot”. Nu cred ca este un lucru care sa ii preocupe pe oameni in mod deosebit”, a declarat europarlamentarul liberal Siegfried Muresan.

Daca astazi argumentele comasarii alegerilor sunt vazute drept serioase de unii lideri ai PSD, in 2011, masura era criticata de 88 de deputati PSD. Printre acestia se numarau nume grele precum Adrian Nastase, Marian Neacsu (actual vicepremier), Angel Tilvar (actual ministru al apararii), Mihai Tudose (europarlamentar si sef al campaniei pentru europarlamentare a PSD) sau Gabriel Vlase (actual sef al SIE). Erau in total 88 de deputati PSD care semnau adresa catre CCR.

De partea cealalta, erau 58 de deputati liberali care se pronuntau impotriva comasarii. Printre acestia se numarau Dan Motreanu, europarlamentar PNL si sef al filialei din Giurgiu, presedintele PNL Mures, numit prefect, Cristian Buican, deputat si in prezent, dar si chiar Alina Gorghiu, actualul ministru al justitiei si unul dintre cei mai vocali sustinatori ai ideii comasarii alegerilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , , ,

Comentarii: