Iranul a condamnat cinci persoane la moarte pentru uciderea unui membru al militiei Basij in timpul protestelor

externe

Autoritatile iraniene au condamnat la moarte cinci persoane pentru ca ar fi ucis un membru afiliat Garzii Revolutionare Islamice, a anuntat marti presa de stat. Alte unsprezece persoane au primit pedepse lungi cu inchisoarea, potrivit France 24.

Cei 13 barbati si trei minori au fost acuzati de uciderea lui Ruhollah Ajamian, membru al Basij, potrivit raportului IRNA, agentia de stiri de stat.

Cei cinci condamnati luni la moarte au fost acuzati de Tribunalul Revolutionar din Iran, impreuna cu alti opt. Potrivit raportului, printre acuzati se afla si trei baieti. Purtatorul de cuvant al sistemului judiciar iranian, Masoud Setayeshi, care este citat in raport, nu a furnizat nicio dovada care sa sustina niciuna dintre acuzatii.

Presupusa crima a avut loc in Karaj, langa Teheran, pe 12 noiembrie, cand cei 16 l-au incercuit si l-au atacat pe Ajamian cu cutite si pietre, se arata in raport. IRNA nu a dezvaluit identitatile celor 16. A spus ca sentintele lor pot fi atacate cu recurs.

Condamnarile vin pe fondul lunilor de demonstratii antiguvernamentale care au fost suprimate violent de fortele de securitate iraniene. Protestele intra acum in a treia luna.

Curtea Revolutionara din Iran pronunta in mod regulat pedepse cu moartea. Curtea a fost infiintata in urma revolutiei islamice din 1979. Potrivit Amnesty International, Iranul a executat cel putin 314 de persoane in 2021, mai mult de jumatate din totalul executiilor de stat inregistrate in Orientul Mijlociu in acel an.

Saptamana trecuta, autoritatile iraniene au executat patru persoane pe care le-a acuzat ca lucreaza pentru serviciul israelian de informatii Mossad. Nu a oferit nicio dovada publicului pentru niciuna dintre presupusele crime ale celor patru barbati.

Pana acum, cel putin 473 de persoane au fost ucise si alte 18.200 au fost arestate in cadrul protestelor si al represiunii fortelor de securitate care au urmat, potrivit Activistilor pentru Drepturile Omului din Iran, un grup care monitorizeaza demonstratiile.

In ultimele zile, a existat o confuzie in crestere cu privire la soarta politiei morala si la aplicarea de catre Iran a codului vestimentar strict.

Sambata, procurorul-sef al Iranului, Mohamed Jafar Montazeri, a spus ca legile privind purtarea hijabului sunt in curs de revizuire, dar nu au oferit niciun indiciu ca tara intentioneaza sa revoce legea, iar duminica, a declarat ca politia morala a fost desfiintata intr-un raport publicat de agentia de stiri de stat semi-oficiala ISNA.

In ultimele saptamani, in orasele iraniene au fost vazuti mai putini ofiteri ai acestei politii. In Teheran, mai ales in zonele bogate, a devenit o obisnuinta ca femeile sa mearga pe strada fara sa poarte hijab.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: