externe

Iranul a executat prin spanzurare un disident suedezo-iranian acuzat de legaturi un atac in care au murit 25 de persoane in 2018

Iranul a executat sambata un disident suedezo-iranian, condamnat pentru conducerea unui grup separatist arab, acuzat de atacuri, inclusiv unul asupra unei parade militare din 2018, care a ucis 25 de persoane, a informat televiziunea de stat citata de Reuters.

Habib Farajollah Chaab a fost condamnat la moarte pentru „coruptie pe pamant”, o infractiune capitala conform legilor islamice stricte ale Iranului.

Iranul a inceput procesul lui Chaab in 2022, sub acuzatia ca a condus Miscarea separatista de lupta araba pentru eliberarea Ahwaz, care cauta un stat separat in provincia Khuzestan, bogata in petrol, din sud-vestul Iranului, si ca a complot si a executat „numeroase bombardamente si operatiuni teroriste”.

Iranul a declarat in 2020 ca fortele sale de securitate l-au retinut pe Chaab in Turcia vecina si l-au dus la Teheran, fara a oferi detalii despre capturarea sa.

Suedia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cazul lui Chaab si, de asemenea, legaturile cu Iranul s-au inrautatit din cauza pedepsei cu inchisoarea pe viata data de un tribunal suedez unui fost oficial iranian pentru implicare in executia in masa a prizonierilor politici in 1988 in Republica Islamica.

Iranul a avut relatii tensionate cu minoritatile sale etnice, care includ arabi, kurzi, azeri si baluci, si le-a acuzat ca se aliniaza la tarile vecine.

Arabii si alte minoritati se plang de mult timp ca se confrunta cu discriminarea in Iran, o acuzatie pe care Teheranul o neaga.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

6 ore ago

Amendat cu 9000 de dolari, inculpatul Donald Trump risca si inchisoarea. Judecatorul il acuza de ofensa adusa juratilor si martorilor

Judecatorul Juan Merchan, care prezideaza procesul penal de la New York al lui Donald Trump…

O oră ago

Iohannis a promulgat legea, alegerile prezidentiale vor avea loc cu trei luni inainte ca presedintele sa-si finalizeze mandatul

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea care stabileste ca alegerile pentru presedintele Romaniei pot…

2 ore ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

4 ore ago

Iohannis a depus cerere de pensionare, postul sau de profesor de fizica la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” devine vacant

Klaus Iohannis a depus cerere de pensionare din postul de profesor. Astfel, catedra de profesor…

3 ore ago