ISIS are noi arme teribile: RACHETE sol-aer pentru doborarea avioanelor de PASAGERI

externe

Oamenii de stiinta ai ISIS, care in mod obisnuit construiesc bombe cu detonare de la distanta pentru masini, au conceput baterii pentru lansatoare de rachete anti-aeriene, potrivit rapoartelor.

Luptatorii organizatiei teroriste Stat Islamic au reusit sa construiasca propriile baterii termice pentru rachetele sol-aer, potrivit unui nou raport. Bateriile au fost facute in „Universitatea Jihadului” din capitala de facto a ISIS, Raqqa, potrivit unor clipuri video prezentate de Sky News, relateaza Telegraph.

IS_missile

Desi gruparea a capturat cantitati foarte mari de rachete vechi, foarte putine din ele pot fi folosite din cauza bateriilor alterate.

Gruparea a pierdut teren in Siria si Irak in ultimele luni din cauza inabilitatii de a raspunde atacurilor aeriene ale aliatilor vestici si ale avioanelor de lupta ale Rusiei. Desi o parte din avioanele de lupta sunt acum supuse riscului de a fi lovite, cele mai moderne modele vestice probabil sunt dotate cu aparatura ce face ca riscul sa fie minim din partea rachetelor sol-aer de generatie veche cum sunt cele detinute de armata siriana si pe care ISIS le-a furat.

Mai ingrijoratoare este amenintarea la adresa avioanelor civile, in cazul in care ISIS reuseste sa transporte aceste arme catre militanti din jurul lumii sau sa transmita instructiuni despre cum pot fi construite. Amenintarea fata de avioanele de pasageri a reprezentat o ingrijorare constanta a liniilor aeriene, mai ales dupa caderea de la putere a lui Muammar Gaddafi. In acel moment, expertii militari estimau ca un numar de 20.000 de rachete sol-aer au disparut din silozurile lui Gaddafi in haosul format in urma razboiului civil. Insa multe dintre ele erau deasemenea invechite.

Noul material video a fost dat pentru Sky News de catre rebeli non-ISIS din Armata Libera Siriana, acestia gasindu-l asupra unui luptator ISIS pe care l-au capturat in timp ce le traversa teritoriul in drum spre Turcia. Initial nu au stiut ce contine materialul, insa au descoperit ca este vorba despre o scoala din Raqqa unde oameni de stiinta sponsorizati de ISIS dezvolta produse noi. In afara de bateriile pentru rachete, in clip se fac si experimente cu masini capcana controlate prin telecomanda si „conduse” de manechine. Manechinele sunt dotate cu un mecanism termic intern ce le permite sa imite „semnatura termica” a corpului uman.

driverless-bomb-car IS_car

Se sugereaza ca materialul video urma sa fie transmis instructorilor ISIL din strainatate. Maiorul Chris Hunter, genist in fortele speciale britanice, a fost citat in raport spunand ca materialul este „socant”.

„Acest material de instructaj este clar destinat transmiterii de informatii asupra progresului in cercetare si dezvoltare”, spune acesta. „Ne da informatii foarte utile asupra progresului pe care l-au facut, asupra aspiratiilor pe care le au si, in mod crucial, asupra diverselor amenintari cu care ne-am putea infrunta”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Comentarii: