Israelienii protesteaza fata de planurile noului guvern care „ameninta democratia si libertatile”

externe

Mii de israelieni au iesit in strada sambata seara pentru a protesta fata de planurile noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu despre care oponentii spun ca ameninta democratia si libertatile, informeaza AP.

Protestatarii s-au adunat in Tel Aviv la cateva zile dupa ce cel mai de dreapta si cel mai conservator guvern din istoria de 74 de ani a tarii a depus juramantul.

„Guvernul colonistilor este impotriva mea”, se citi pe o pancarta. Un alt banner scria: „Locuinta, mijloace de trai, speranta”. Unii protestatari purtau steaguri curcubeu.

Protestul a fost condus de membrii de stanga si arabi ai Knessetului, parlamentul israelian. Ei sustin ca planurile propuse de noul cabinet vor impiedica sistemul judiciar si vor extinde decalajele sociale.

Protestatarii de stanga l-au criticat pe ministrul Justitiei, Yariv Levin, care miercuri a dezvaluit revizuirea de mult timp promisa de guvern a sistemului judiciar, care urmareste sa slabeasca puterea Curtii Supreme a tarii.

Criticii au acuzat guvernul ca a declarat razboi sistemului juridic, spunand ca planul va rasturna mecanismul de control si echilibru al Israelului si va submina institutiile sale democratice, dand putere absoluta noii coalitii de guvernare.

„Ne temem ca ne indreptam spre o dictatura doar din motivele unei persoane care doreste sa scape de procesele sale”, a declarat Danny Simon, 77 de ani, un protestatar din Yavne, referindu-se la acuzatiile de corputie cu care se confrunta Netanyahu.

Protestatarii au cerut, de asemenea, pacea si coabitare intre evrei si locuitorii arabi ai tarii.

„Putem vedea in acest moment ca sunt sustinute multe legi impotriva LGBTQ, impotriva palestinienilor, impotriva minoritatilor mai mari din Israel. Suntem aici pentru a spune cu voce tare si clar ca noi toti, arabi si evrei si diferite comunitati din Israel, cerem pace, egalitate si dreptate”, a spus Rula Daood de la „Standing Together”, o miscare locala a arabilor si evreilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: