Israelul a inceput deja sa administreze a patra doza de vaccin. In tara au ajuns si primele pastile Pfizer anti-coronavirus

externe

Israelul a lansat vineri o campanie de administrare a unei a patra doze de vaccin anti-COVID persoanelor vulnerabile, in speranta de a atenua efectele unui nou val de contaminare din cauza raspandirii variantei Omicron, relateaza France Presse, citata de Agerpres.

La aproape un an de la lansarea unei vaste campanii de vaccinare in favoarea unui acord cu gigantul farmaceutic Pfizer si la aproximativ sase luni de la inceputul administrarii dozelor de rapel, autoritatile sanitare au dat joi unda verde administrarii acestei a 4-a doze de vaccin pentru persoanele imunodeprimate.

Incepand de vineri dimineata, dozele au fost administrate la Spitalul Sheba, situat in Ramat Gan, suburbie a Tel Avivului, la pacientii care de exemplu au suferit transplanturi cardiace.

Acest spital a inceput luni un studiu clinic prin administrarea unei a patra doze de vaccin anti-coronavirus la persoane pe care le ingrijeste.

„Am obtinut rezultate bune cu a 3-a doza, care nu a provocat efecte secundare cu exceptia unei usoare dureri localizate (…). Suntem nerabdatori sa vedem raspunsul la aceasta a patra doza”, a declarat la fata locului dr. Galia Rahav.

„Aceasta doza va creste protectia impotriva coronavirusului”, a adaugat cardiologul Yael Peled.

Directorul Ministerului Sanatatii, Nachman Ash, a autorizat de asemenea vineri administrarea unei a 4-a doze pentru pensionarii caselor de batrani si pacientii din sectiile de geriatrie, potrivit unui comunicat al ministerului.

„Aceasta decizie a fost luata in urma temerilor de crestere a numarului de contaminari in aceste institutii ce pun in pericol sanatatea acestor persoane”, a argumentat ministerul.

Prim-ministrul Naftali Bennett a declarat saptamana trecuta ca toti israelienii de peste 60 de ani si personalul medical ar avea dreptul la o a patra doza, dar aceasta decizie nu a fost inca aprobata de Ministerul Sanatatii.

Administrarea unei a patra doze va permite sa se evalueze posibila crestere a anticorpilor si aparitia efectelor secundare, si va spune daca reduce sau nu riscul de infectie, a declarat Gili Regev-Yochay, director al departamentului de boli infectioase de la Spitalul Sheba.

Israelul a primit de asemenea joi o prima livrare de pastile Pfizer anti-coronavirus, in timp ce numarul de contaminari continua sa creasca.

Autoritatile au inregistrat joi peste 4.000 de noi cazuri de COVID, un record din septembrie care totusi inca nu s-a tradus printr-o crestere semnificativa a spitalizarilor.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: