externe

Israelul avertizeaza patru tari europene sa nu recunoasca statul palestinian

Israelul a avertizat, luni, patru tari europene ca planul lor de a recunoaste un stat palestinian constituie un „premiu pentru terorism” care ar reduce sansele unei solutii negociate a conflictului dintre vecini, transmite Reuters.

Vineri, Spania a declarat ca, in numele pacii din Orientul Mijlociu, a convenit cu Irlanda, Malta si Slovenia sa faca primii pasi spre recunoasterea statului declarat de palestinieni in Cisiordania ocupata de Israel si in Fasia Gaza.

Gaza se afla de mult timp sub conducerea gruparii islamiste Hamas, care respinge pacea cu Israelul si a atacat-o pe 7 octombrie, declansand un razboi devastator care a alimentat violenta in Cisiordania, unde Israelul are asezari evreiesti extinse.

„Recunoasterea unui stat palestinian dupa masacru din 7 octombrie trimite un mesaj catre Hamas si catre celelalte organizatii teroriste palestiniene ca atacurile teroriste ucigase asupra israelienilor vor fi rasplatite cu gesturi politice catre palestinieni”, a declarat ministrul israelian de externe Israel Katz pe platforma X.

„O rezolvare a conflictului va fi posibila doar prin negocieri directe intre parti. Orice angajament in recunoasterea unui stat palestinian nu face decat sa indeparteze ajungerea la o rezolutie si sa mareasca instabilitatea regionala”., a adaugat el.

Ministrul nu a precizat ce fel de rezolutie a avut in vedere. Israelul, a carui coalitie de guvernare include partide de extrema dreapta pro-asezari, a exclus de multa vreme o solutie cu doua state. Acest lucru a pus Israelul in conflict cu puterile occidentale, care ii sustin obiectivul de a invinge Hamas, dar doresc un plan diplomatic postbelic.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Sute de arestati in protestele pro-palestiniene ale studentilor din SUA. Oficialii universitatilor vorbesc despre infiltrarea unor „manifestanti profesionisti”

Protestele pro-palestiniene au continuat si in noaptea de vineri spre sambata, 27 aprilie, in marile…

4 ore ago

Statie radar ruseasca, de 5 milioane de dolari, distrusa de ucraineni. Radarul „Podlet-K1” detecta tinte aeriene la altitudini joase

Ucraina a distrus o statie radar rusa Podlet-K1, intr-un atac condus de Directia de informatii…

4 ore ago

Un nou razboi sta sa izbucneasca. Presedintele Azerbaidjanului: „Nu putem sta si astepta vazand cum Franta, India si Grecia inarmeaza Armenia impotriva noastra”

Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a lansat un nou avertisment razboinic in conflictul pe care tara…

2 ore ago

Piatra-Neamt: Tanar drogat prins de doua ori, in aceeasi noapte, la volan. Ce masuri au luat politistii

Un tanar de 22 de ani din Piatra Neamt a fost prins de doua ori,…

2 ore ago