externe

Consiliul de Securitate al ONU cere incetarea imediata a focului in Gaza. SUA s-au abtinut de la vot

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a adoptat luni o rezolutie prin care cere o incetare imediata a focului intre Israel si militantii palestinieni Hamas si eliberarea tuturor ostaticilor, potrivit Reuters.

Statele Unite s-au abtinut de la vot, insa ceilalti 14 membri ai consiliului au votat pentru rezolutia propusa de cei 10 membri alesi ai consiliului. Dupa vot, in sala de consiliu au fost aplauze.

„oporul palestinian a suferit foarte mult. Aceasta baie de sange a continuat mult prea mult timp. Este obligatia noastra sa punem capat acestei bai de sange inainte de a fi prea tarziu~, a declarat in consiliu ambasadorul Algeriei la ONU, Amar Bendjama, dupa vot.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ca esecul SUA de a se opune rezolutiei este o „retragere clara” fata de pozitia sa anterioara si afecteaza eforturile de razboi ale Israelului.

„Votul nostru nu, si repet ca nu reprezinta o schimbare in politica noastra. Nimic nu s-a schimbat in privinta politicii noastre. Nimic.”, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, John Kirby, reporterilor.

In urma votului, Netanyahu a anulat vizita la Washington a unei delegatii la nivel inalt care urma sa discute despre o operatiune militara israeliana planificata in orasul Rafah din sudul Gazei, unde aproximativ 1,5 milioane de oameni si-au cautat adapost.

Washingtonul s-a opus utilizarii expresiei „incetare a focului” in razboiul de aproape sase luni din Fasia Gaza si si-a folosit puterea de veto in cadrul voturilor.

Dar, pe masura ce foametea se profileaza in Gaza si pe fondul presiunii globale tot mai mari pentru un armistitiu in razboiul despre care autoritatile sanitare palestiniene spun ca a ucis aproximativ 32.000 de oameni, SUA s-au abtinut luni pentru a permite Consiliului de Securitate sa ceara incetarea imediata a focului in luna de post musulmana a Ramadanului, care se incheie in doua saptamani.

Hamas a salutat rezolutia Consiliului de Securitate, spunand intr-o declaratie ca „isi afirma disponibilitatea de a se angaja in schimburi imediate de prizonieri de ambele parti”.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat ca SUA sprijina pe deplin „unele dintre obiectivele critice din aceasta rezolutie neobligatorie”, dar a adaugat ca Washingtonul nu este de acord cu tot ceea ce este cuprins in text, care nici nu condamna Hamas.

Rezolutia cere eliberarea imediata si neconditionata a tuturor ostaticilor. Israelul spune ca Hamas a luat 253 de ostatici in timpul atacului sau din 7 octombrie.

„Masacrul Hamas a fost cel care a inceput acest razboi”, a spus ambasadorul Israelului la ONU, Gilad Erdan. „Rezolutia care tocmai s-a votat face sa para ca razboiul a inceput de la sine… Israelul nu a inceput acest razboi si nici nu si-a dorit acest razboi”, a spus el.

Rezolutia „subliniaza, de asemenea, nevoia urgenta de a extinde fluxul de asistenta umanitara si de a consolida protectia civililor in intreaga Fasie Gaza si isi reitereaza cererea pentru ridicarea tuturor barierelor in calea furnizarii de asistenta umanitara la scara”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut luni Israelului sa ridice toate obstacolele din calea intrarii ajutorului in Gaza si sa permita convoaielor agentiei ONU pentru refugiati palestinieni UNRWA sa intre in nordul enclavei.

Foametea este iminenta si probabil sa apara pana in luna mai in nordul Gazei si s-ar putea raspandi in enclava pana in iulie, potrivit unui raport sustinut de ONU al unei autoritati globale pentru securitatea alimentara, publicat saptamana trecuta.

SUA au respins trei proiecte de rezolutii ale consiliului privind razboiul din Gaza. De asemenea, anterior s-au abtinut de doua ori, permitand consiliului sa adopte rezolutii care urmareau sa sporeasca ajutorul pentru Gaza si au cerut pauze prelungite in lupta.

De asemenea, Rusia si China au blocat prin veto doua proiecte de rezolutie ale SUA privind conflictul – in octombrie si vineri.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Dan Voiculescu se da cu Firea. Sondaj la Antena 3, Piedone este trantit pe locul 2, de la 40% a fost adus la 28%

Antena 3 a prezentat, joi seara, un sondaj ARA din care rezulta ca Gabriela Firea…

47 de minute ago

„Rezultat final bun”: 130 de balene au fost salvate dupa ce au esuat pe o plaja din Australia de Vest. Cel putin 28 au murit

O operatiune dramatica de salvare a vietii a peste 100 de balene-pilot esuate pe o…

3 ore ago

Carti care contin arsenic, izolate la Biblioteca Nationala a Frantei

Patru carti au fost izolate in Biblioteca Nationala a Frantei din cauza ingrijorarii ca ar…

3 ore ago

Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein a fost anulata de Curtea de Apel din New York

Condamnarea lui Harvey Weinstein din 2020 pentru agresiune sexuala si viol a fost anulata de…

3 ore ago

Moscova ameninta Polonia, sa nu cumva sa primeasca arme nucleare: „Acestea vor deveni tinte principale pentru Rusia”

Rusia va face din armele nucleare ale NATO din Polonia una dintre tintele sale principale…

3 ore ago

Firea ii ofera lui Piedone functia de prefect al Capitalei daca isi retrage candidatura: „Sa ma sune”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sugerat, joi, ca Piedone ar putea obtine…

3 ore ago