externe

Parlamentul European, vot zdrobitor prin care refuza sa recunoasca rezultatul alegerilor prezidentiale din Rusia. Orban al Ungariei este singurul lider UE care l-a felicitat pe Putin

Parlamentul European refuza sa recunoasca rezultatele alegerilor prezidentiale din Rusia si a cerut statelor membre UE sa limiteze relatiile cu Putin, conform unei rezolutii adoptata vineri cu o larga majoritate.

In cadrul unei reuniuni la Strasbourg, Parlamentul European a adoptat o rezolutie „Cu privire la alegerile prezidentiale nedemocratice din Rusia si extinderea lor ilegitima in teritoriile ocupate”. Rezolutia a fost sustinuta de 493 de deputati, in timp ce 11 au votat impotriva si 18 s-au abtinut.

Parlamentul European solicita statelor membre ale UE si comunitatii internationale sa nu recunoasca rezultatul alegerilor prezidentiale din Rusia ca fiind legitim.

„Deoarece a avut loc in teritoriile ocupate ilegal de Ucraina si, chiar si in interiorul Rusiei, nu a fost nici liber, nici corect, nu a respectat standardele electorale internationale de baza si, prin urmare, nu a avut legitimitate democratica”, se arata in rezolutie.

Rezolutia subliniaza ca „asa-numitele alegeri prezidentiale s-au desfasurat intr-un mediu extrem de restrictionat, de represiune sistemica si grava si in timpul razboiului ilegal de agresiune al Federatiei Ruse impotriva Ucrainei”.

„Parlamentul European indeamna la limitarea relatiilor cu Putin la adoptarea de actiuni necesare pentru pacea regionala, precum si in scopuri umanitare si de drepturile omului, de exemplu schimburi de prizonieri, intoarcerea copiilor deportati in Ucraina sau solicitarea eliberarii prizonierilor politici”, se arata in rezolutie.

Rezolutia subliniaza faptul ca organizarea de alegeri in teritoriile Ucrainei ocupate temporar de Rusia, si anume in Republica Autonoma Crimeea, orasul Sevastopol si parti din regiunile Donetk, Luhansk, Zaporojie si Herson, reprezinta o incalcare clara a suveranitatii Ucrainei si o incalcare clara a dreptului international, in special a Cartei ONU.

Deputatii europeni au deplans, de asemenea, faptul ca „premierul Ungariei, Viktor Orban, a ales sa rupa randurile cu UE si sa-l felicite pe Vladimir Putin pentru realegerea sa falsa”.

Parlamentul European a facut apel la statele membre ale UE sa „ofere vize umanitare si alte forme de sprijin pentru rusii disidenti”.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

8 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

8 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

10 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

11 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

12 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

12 ore ago