externe

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa un vot considerat istoric. Khan, care a fost ales pentru prima data primar, in mai 2016, a invins-o acum pe rivala sa conservatoare, Susan Hall, cu peste 276.000 de voturi – ceea ce reprezinta o diferenta de 3,2% in favoarea laburistilor. El a castigat noua din cele 14 circumscriptii, inclusiv „doua de la conservatori”, potrivit BBC.

Peste 2,4 milioane de voturi au fost exprimate, reflectand o prezenta la vot de 42,8% – in scadere usoara fata de alegerile pentru primarie din 2021.

Vorbind dupa ce victoria sa a fost declarata, la Primaria din estul Londrei, Sadiq  Khan a declarat „Este onoarea vietii mele sa servesc orasul pe care il iubesc”. „Ma simt umil de acest moment”, a adaugat el. „Au fost cateva luni dificile.

„Ne-am confruntat cu o campanie negativa non-stop. Sunt mandru ca am raspuns la temeri cu fapte.” „Este cu adevarat o onoare sa fiu reales pentru un al treilea mandat si cu o marja de victorie crescuta. Astazi nu este vorba de a face istorie, ci de a ne modela viitorul.”

De asemenea, Khan si-a folosit discursul de victorie pentru a-l indemna pe prim-ministrul Rishi Sunak sa convoace si alegeri generale.

Principala sa rivala, Susan Hall, l-a felicitat pe Khan pentru victorie, afirmand ca a fost o „onoare si un privilegiu” sa participe la aceasta campanie pentru primarie.

„Voi continua sa ii cer socoteala lui Sadiq, pentru familiile care muncesc din greu, pentru automobilisti si femei”, a spus ea. „Il indemn pe Sadiq sa faca Londra mai buna pentru binele tuturor”.

Numaratoarea voturilor a inceput sambata, la ora 09:00, iar toti candidatii sunt asteptati sa se prezinte mai tarziu la Primarie pentru anuntul oficial al rezultatelor.

Khan si-a recastigat cele sapte circumscriptii electorale, inclusiv Lambeth & Southwark, Barnet & Camden, City of London & East, Merton & Wandsworth, Greenwich & Lewisham, Enfield & Haringey si North East – toate acestea fiind castigate si la ultima competitie din 2021.

Iar de aceasta data, el a castigat si West Central de la conservatori, cu o diferenta de 5,2% in favoarea laburistilor, si South West, tot de la conservatori, cu o diferenta de 2,7%.

Susan Hall a obtinut districtele exterioare ale Londrei: Havering & Redbridge, Croydon & Sutton, Bexley & Bromley, Ealing & Hillingdon si Brent & Harrow.

In total, Khan a obtinut putin sub 1.088.225 de voturi, invingand-o confortabil pe Hall, care a obtinut 811.518 voturi.

Liberal-democratii au devansat Partidul Verzilor situat pe locul al treilea, in timp ce candidatul „Reform UK”, Howard Cox, a terminat pe locul al cincilea cu 3,2% din totalul voturilor.

Luand cuvantul la Primarie inainte de aflarea rezultatelor oficiale, liderul grupului laburist din cadrul Adunarii Londoneze, Len Duvall, a anuntat efectiv rezultatul alegerilor pentru Khan.

Duvall a declarat, la „Serviciul de raportare a democratiei locale”: „Cred ca acestea sunt tendintele. Se pare ca Sadiq a trecut linia si a obtinut un al treilea mandat.”

El a spus ca crede ca alegatorii liberal-democrati si verzi par sa fi „imprumutat” din voturile lor pentru Khan, in timp ce „Reform UK” a luat voturi de la conservatori.

Fostul ministru conservator a criticat-o pe Susan Hall si a spus ca conservatorii au desfasurat o campanie „sub asteptari”.

Paul Scully, care a candidat, fara succes, in selectia conservatorilor pentru candidatura la primarie, a declarat pentru BBC ca partidul sau i-a „facut cadou” lui Khan un al treilea mandat.

Numaratoarea continua pentru membrii circumscriptiilor electorale pe districte si si pentru membrii Adunarii Londoneze la nivelul intregii Londre. Rezultatele finale sunt asteptate in cursul serii de sambata.

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

14 minute ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

40 de minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

40 de minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

49 de minute ago

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

O oră ago