externe

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au ocupat campusurile pentru a protesta impotriva razboiului din Gaza, alaturandu-se unui val de demonstratii care au cuprins universitatile din SUA, potrivit Swissinfo.ch si BBC.

La Dublin, studentii Trinity College au ridicat vineri o tabara in campus, care a fortat colegiul sa restrictioneze accesul sambata si sa inchida expozitia care contine Evangheliarul din Kells, un manuscris realizat de calugari celti in jurul anului 800, una dintre atractiile turistice principale din Irlanda, pana pe 6 mai.

Tabara a fost infiintata dupa ce asociatia studentilor a declarat ca a fost amendata cu 214.000 de euro de catre conducerea colegiului pentru pierderile cauzate de protestele din ultimele luni. Protestatarii au cerut conducerii sa renunte la relatiile academice cu Israelul si sa renunte la companiile care au legaturi cu Israelul.

Presedintele asociatiei studentilor, Laszlo Molnarfia, a postat o fotografie cu banci ingramadite la intrarea in cladirea care gazduieste Evangheliarul din Kells.

Conducerea colegiului a declarat ca in campus au voie sa intre doar studentii si membrii personalului cu legitimatii valide,  pentru a se asigura ca „cei care protesteaza in campus sunt membri ai comunitatii colegiului”.

„Bibliotecile noastre, centrul sportiv, expozitia si Pavilion Bar au fost inchise pana la o noua notificare, in timp ce meciurile sportive, un concert si evenimentele sociale au fost anulate, amanate sau mutate intr-un alt loc”, a adaugat conducerea.

Trinity College a spus ca respecta pozitia exprimata de oamenii care participa la protestul si blocada din campus si „sustinem dreptul la protest pasnic. Exista, totusi, multe motive intemeiate pentru care politicile universitatii, inclusiv sanatatea si siguranta, demnitatea si respectul trebuie urmate atunci cand se procedeaza astfel”.

Zeci de studenti au tabarat peste noapte langa intrarea in biblioteca in care se afla Evangheliarul din Kells.

Vineri, Trinity College a declarat ca nu sprijina „tabara neautorizata BDS”.

„In timp ce Trinity sustine dreptul studentilor de a protesta, protestele trebuie desfasurate in conformitate cu regulile universitatii”, se spune intr-un comunicat.

BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) este o miscare non-violenta pro-palestiniana care promoveaza sanctiuni culturale, academice si economice impotriva Israelului.

Molnarfi crede ca adevaratul motiv pentru care asociatia studentilor a fost amendata este faptul ca administratia colegiului „este ingrozita de valul” de proteste impotriva razboiului din campusurile universitare. Asociatia a anuntat ca nu intentioneaza sa plateasca amenda, care reprezinta 20% din venitul anual al asociatiei.

La Universitatea Lausanne din Elvetia, aproximativ 100 de studenti au ocupat, sambata, o cladire pentru a sustine mai multe cereri printre care si incheierea cooperarii stiintifice cu Israelul.

„Palestinienii mor de peste 200 de zile, dar noi nu suntem auziti. Acum exista o miscare globala pentru a determina guvernele sa ia masuri, dar nu se intampla. De aceea vrem sa implicam universitatile acum”, a spus un protestatar la televiziunea elvetiana.

Conducerea Universitatii spune ca studentii pot ramane in cladire pana luni, cu conditia sa nu perturbe munca in campus „Universitatilor nu li se cere sa aiba pozitii politice”, a spus rectorul universitatii, Frederic Herman, la radio RTS.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

2 ore ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

2 ore ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

2 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

2 ore ago