life

Moscova ameninta Polonia, sa nu cumva sa primeasca arme nucleare: „Acestea vor deveni tinte principale pentru Rusia”

Rusia va face din armele nucleare ale NATO din Polonia una dintre tintele sale principale daca acestea vor fi desfasurate acolo, a declarat joi ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, citat de agentia de stiri TASS.

„Toti acei politicieni care acum, din motive proprii, discuta cu entuziasm despre un astfel de sistem in Polonia si nu numai, ar trebui sa inteleaga: schimbarile in aceasta directie nu vor contribui la securitatea Poloniei, dar instalatiile [nucleare] relevante vor deveni cu siguranta o tinta. Iar acestea vor fi in prim-planul planificarii noastre militare”, a declarat Riabkov.

Presedintele polonez, Andrzej Duda, a declarat zilele trecute ca Polonia este „pregatita” sa gazduiasca arme nucleare pe teritoriul sau daca NATO decide sa isi intareasca flancul estic, relateaza Politico.

„Rusia militarizeaza din ce in ce mai mult regiunea Konigsberg (Kaliningrad). Recent, si-a mutat armele nucleare in Belarus”, a declarat Duda intr-un interviu publicat luni de publicatia poloneza Fakt.

„Daca aliatii nostri decid sa desfasoare arme nucleare ca parte a partajarii nucleare si pe teritoriul nostru, pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO, suntem pregatiti pentru acest lucru”, a adaugat el.

De la inceputul invaziei Rusiei in Ucraina, in februarie 2022, presedintele Vladimir Putin a facut amenintari nucleare voalate la adresa Occidentului, mutand chiar arme atomice in Belarus, care se invecineaza cu Polonia, Lituania si Letonia, membre NATO.

Duda a declarat ca partajarea nucleara a fost subiectul discutiilor dintre Polonia si SUA „de ceva timp”.

„Am vorbit deja despre asta de mai multe ori. Trebuie sa recunosc ca, atunci cand am fost intrebat despre asta, am declarat ca suntem pregatiti”, a spus el.

Duda, care a calatorit recent la New York si s-a intalnit cu candidatul republican pentru 2024, Donald Trump, a vorbit cu drag despre fostul presedinte, spunand ca cei doi au „multe subiecte comune”.

„Este un politician cu care am cooperat direct timp de patru ani, cand a fost presedinte al Statelor Unite”, a spus Duda. „Vreau sa subliniez cu tarie ca suntem prieteni de atunci. Imi place foarte mult sa vorbesc cu el, pentru ca este o personalitate extrem de interesanta si are multa experienta, atat politica, cat si de afaceri”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

3 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

3 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

5 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

6 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

6 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

6 ore ago