Israelul este deschis la o autoritate palestiniana „reformata” care sa guverneze Gaza dupa incheierea razboiului

externe

Benjamin Netanyahu, Curtea de la Haga, crime de razboi, acuzat, mandat de arestare

„Nu voi permite sa inlocuim Hamastan cu Fatahstan”, a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, in data de 16 decembrie. El isi exprima astfel opozitia radicala fata de preluarea de catre Autoritatea Palestiniana (AP) – guvernata de Fatah – a Fasiei Gaza, controlata in prezent de Hamas, dupa o operatiune militara care a provocat deja 20.000 de morti (dintre care 70% civili), relateaza El Pais.

Declaratia prin care Netanyahu si-a afirmat pozitia a venit dupa ce acesta a recunoscut pentru prima data dezacordurile cu Statele Unite privind scenariul post-conflict din Fasia Gaza. Prin aceasta, el respingea si solutia celor doua state, resuscitata de Washington si de Uniunea Europeana. „Nu voi permite ca statul Israel sa repete greseala fatala de la Oslo”, a declarat el, referindu-se la acordurile din 1993 care au creat AP si au facut posibila o astfel de solutie. Cu toate acestea, cinci zile mai tarziu, seful Consiliului de Securitate al Israelului s-a aratat deschis la posibilitatea ca AP sa guverneze Fasia Gaza, dar cere deradicalizarea acesteia.

Colaboratorii premierului par sa se indeparteze de pozitia initiala de neclintit a lui Netanyahu. „Israelul este constient de dorinta comunitatii internationale si a tarilor din regiune de a integra AP [in Gaza] atunci cand Hamas va disparea”, a scris presedintele Consiliului National de Securitate al Israelului, Tzachi Hanegbi, intr-un articol publicat joi in ziarul digital saudit Elaph. „Chestiunea va necesita o reforma fundamentala a AP care se va concentra pe datoria sa de a educa noile generatii din Gaza, Ramallah, Jenin si Ierihon [ultimele trei sunt orase din Cisiordania controlate in prezent de AP] in valorile moderatiei si tolerantei, fara a incita la violenta impotriva Israelului.” Articolul lui Hanegbi a mentionat ca atingerea acestui obiectiv „va necesita un mare efort si asistenta din partea comunitatii internationale”. Articolul a concluzionat ca „suntem pregatiti pentru acest efort”.

Guvernul israelian neaga existenta unor contradictii intre pozitia exprimata in articolul lui Hanegbi si cea a lui Netanyahu. „Ceea ce doreste Israelul este o administratie palestiniana moderata, cu ajutorul tarilor moderate”, explica un oficial de rang inalt din guvernul lui Netanyahu. „Nu vrem Hamas, nu vrem nici o repetare a situatiei actuale cu AP si nici nu vrem sa fim noi cei care sa conduca Fasia Gaza”. Potrivit acestui oficial de rang inalt, obiectivele Israelului in razboiul din Gaza sunt demilitarizarea si de-radicalizarea acesteia, dar si „instituirea unei administratii civile careia sa-i pese de oamenii care traiesc acolo”. In viziunea sa asupra scenariului post-conflict, premierul vrea sa conteze pe cooperarea „tarilor moderate”, precum Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita, precum si a Statelor Unite si a Uniunii Europene.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: