Israelul respinge acuzatiile de genocid si spune Curtii Internationale ca trebuie sa se apere

externe

Israelul a respins vineri ca fiind false si „grav distorsionate” acuzatiile aduse de Africa de Sud la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) ca operatiunea sa militara din Gaza este o campanie de genocid condusa de stat impotriva palestinienilor, potrivit Reuters.

Sustinand ca actioneaza pentru a se apara si lupta impotriva Hamas, nu a populatiei palestiniene, Israelul a cerut CIJ sa respinga cazul ca nefondat si sa respinga cererea Africii de Sud de a-i ordona oprirea ofensivei.

„Acesta nu este un genocid”, a spus avocatul Malcolm Shaw.

Africa de Sud a declarat joi instantei ca ofensiva aeriana si terestra a Israelului – care a devastat o mare parte a enclavei si a ucis aproape 24.000 de oameni, potrivit autoritatilor sanitare din Gaza – a avut ca scop „distrugerea populatiei” din Gaza.

Israelul a respins acuzatiile, spunand ca respecta dreptul international si are dreptul de a se apara.

Israelul si-a lansat razboiul in Gaza, dupa un atac transfrontalier pe 7 octombrie al militantilor Hamas, care au jurat distrugerea Israelului. Oficialii israelieni au declarat ca 1.200 de persoane au fost ucise, in principal civili, si 240 de oameni au fost luati ostatici.

„Suferinta ingrozitoare a civililor, atat israelieni, cat si palestinieni, este in primul rand rezultatul strategiei Hamas”, a declarat consilierul juridic al ministerului israelian de externe, Tal Becker in instanta.

„Daca au existat acte de genocid, acestea au fost comise impotriva Israelului”, a spus Becker. „Hamas cauta genocid impotriva Israelului”.
Conventia genocidului din 1948, adoptata in urma uciderii in masa a evreilor in Holocaustul nazist, defineste genocidul ca „acte comise cu intentia de a distruge, in totalitate sau in parte, un grup national, etnic, rasial sau religios”.

Israelul, a sustinut echipa de aparare, face tot ce poate pentru a atenua suferinta umanitara din Gaza, inclusiv eforturi de a-i indemna pe palestinienii sa evacueze.

Curtea este de asteptat sa se pronunte la sfarsitul acestei luni cu privire la posibile masuri de urgenta – inclusiv cererea Africii de Sud de a ordona Israelului sa-si opreasca ofensiva, fara a se pronunta si asupra acuzatiilor de genocid. Acele proceduri ar putea dura ani de zile.

Deciziile CIJ sunt definitive si fara apel, insa instanta nu are nicio modalitate de a le pune in executare.

Sustinatori palestinieni, fluturand steaguri, au marsaluit prin Haga si au urmarit procedurile pe un ecran gigant in fata Palatului Pacii. In timp ce delegatia israeliana a vorbit in instanta, ei au scandat: „Mincinos! Mincinos!”

Israelul a declarat ca Africa de Sud actioneaza ca un purtator de cuvant al Hamas, care este desemnat grup terorist de Statele Unite, Uniunea Europeana, Marea Britanie si alte cateva natiuni. Africa de Sud a respins aceasta acuzatie.

De cand fortele israeliene si-au inceput ofensiva, aproape toti cei 2,3 milioane de oameni din Gaza au fost alungati din casele lor cel putin o data, ceea ce a dus la o catastrofa umanitara.

Africa de Sud post-apartheid a sustinut de mult cauza palestiniana, o relatie creata atunci cand lupta Congresului National African impotriva guvernarii minoritatilor albe a fost sustinuta de Organizatia pentru Eliberarea Palestinei a lui Yasser Arafat.

„Bunicul meu a considerat intotdeauna lupta palestiniana drept cea mai mare problema morala a timpurilor noastre”, a declarat Mandla Mandela, un nepot al regretatului presedinte al Africii de Sud Nelson Mandela, la un miting in sprijinul palestinienilor din Cape Town.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: